Τζανακοπουλος: Δεν επιβεβαιωνεται κανενα περιστατικο παραβιασης εθνικης κυριαρχιας

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν πρόκειται να δεχθούμε αμφισβητήσεις και γκρίζες ζώνες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει.
 
Ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ  υπογράμμισε ότι θα υπάρχει επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ελληνικές σημαίες στις βραχονησίδες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η κυριαρχία δεν εξαρτάται από αυτό, είναι αδιαμφισβήτητη και κυρώνεται από διεθνείς συνθήκες.
 
«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
 
«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας». 

Το άσπρο – μαύρο από τον Τούρκο πρωθυπουργό 

Να θυμίσουμε ότι το πρωί της Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει το άσπρο – μαύρο καλώντας τη χώρα μας σεβαστεί όπως είπε τους κανόνες καλής γειτονίας, καθώς όπως είπε «η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα».
 
«Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν νόημα να ανήκουν. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των υφάλων του Καρντάκ (εννοεί τα Ίμια)» σχολίασε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αναφερόμενος σε πρωτοβουλία κατοίκων των Φούρνων να ανεβάσουν την ελληνική σημαία σε μια σειρά από βραχονησίδες, μεταξύ των οποίων και η βραχονησίδα Αντρόφωτος. 
 
«Επιχείρησαν να βάλουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδες Αντρόφωτος. Οι ομάδες της Ακτοφυλακής παρενέβησαν και έχουν αφαιρέσει τη σημαία» σημείωσε και συνέχισε με συστάσεις προς την Ελλάδα. «Συστήνουμε στην Ελλάδα να παραμείνει μακριά από τις προκλήσεις και τις εντάσεις στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο και δηλώνουμε πως δεν συμβιβαζόμαστε όταν αυτό αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» συνέχισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.