Η «Γραναδα» του Γιαννη Καλαβριανου αποθεωθηκε και στην Κομοτηνη

Προσκεκλημένη του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Εξαιρετική ήταν η παράσταση της «Γρανάδα», του θεατρικού έργου  που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός, και είναι το έβδομο στη σειρά θεατρικό του έργο.
 
Ο Γιάννης Καλαβριανός που μας πρωτοσύστησε στην Κομοτηνή ο πρ. καλλιτεχνικός του διευθυντής Θοδωρής Γκόνης με τη συμπαραγωγή του έργου «Γιοι και κόρες», και εξακολούθησε από τότε μέχρι σήμερα, με πρόεδρο τώρα την κ. Σοφία Μενεσελίδου, να διατηρεί ζεστή σχέση φιλίας με το ΔΗΠΕΘΕ μας, αφού όλες του οι παραστάσεις τυγχάνουν πρόσκλησης και εντάσσονται στο πρόγραμμά του.
 
Και στη «Γρανάδα», η αφορμή του έργου προέρχεται από την ιστορία, αγαπημένο επιτήδευμα του Γιάννη Καλαβριανού, και συγκεκριμένα από την Ιωάννα της Καστίλης, ιστορικό πρόσωπο του 16ου αι., κόρη των φημισμένων Φερδινάνδου και Ισαβέλας, που είναι σε όλους γνωστοί, μιας και ήταν οι χρηματοδότες του Χριστόφορου Κολόμβου στο ταξίδι του για την ανακάλυψη της Αμερικής.
 

Το νέο στον τρόπο που χειρίζεται την ιστορία ο Γιάννης Καλαβριανός ήταν η προσθήκη στοιχείων αυτή τη φορά και από τον κόσμο της φυσικής και του σύμπαντος, αλλά και από τον κόσμο της ποίησης, της ζωγραφικής και των τεχνών ευρύτερα.
 
Με αφορμή την Ιωάννα της Καστίλης που επί 46 χρόνια πενθεί τον θάνατο του συζύγου της Φιλίππου του Ωραίου, ο Καλαβριανός στήνει μια εξαιρετική παράσταση με επίκεντρο την απώλεια, την απώλεια εν ευρεία όμως εννοία. Ως θάνατο, ως απώλεια- βίαια διακοπή μιας ερωτικής ιστορίας, ως απώλεια-έξοδο από τα συνήθη.
 
Ο βίος της Ιωάννας διαπλέκεται με τη ζωή μιας σύγχρονης οικογένειας, στην οποία υπάρχει μια ομόλογη Γρανάδα με εκείνη της Ιωάννας της Καστίλης, ο απόλυτος έρωτας του Γιώργου με την σε αναπηρικό καροτσάκι  αδελφή της γυναίκας του.
 
Με περικυκλωμένη την οικογένεια από πίνακες της Ιωάννας κυρίως, και του Φίλιππου, οι θεατές παρακολούθησαν τα δρώμενα γοητευμένοι από το ήθος επί σκηνής της Φιλαρέτης Κομνηνού, της Έφης Σταμούλη, της γοητευτικότατης, μέσω βίντεο, συμπολίτισσάς μας ως καβαλιώτισσας Λυδίας Φωτοπούλου, αλλά και του συνόλου των ηθοποιών.
 
Εν κατακλείδι, ένα Σαββατοκύριακο, υψηλής θεατρικής απόλαυσης, που έγραψε εντός μας.       

Οι συντελεστές της παράστασης  

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μποζοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Λυδία Τσάτσου
Ιστορικός σύμβουλος: Ελένη Δρίβα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Οπτική ταυτότητα-Σχεδιασμός αφίσας: Σάκης Στριτσίδης
 
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Γλάστρας, Έφη Σταμούλη, Στέφη Πουλοπούλου Αλεξία Μπεζίκη, Διαμαντής Αδαμαντίδης. Σε video, στο ρόλο της Ιωάννας της Τρελής: Λυδία Φωτοπούλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris
Εκτέλεση παραγωγής: Ζωή Μουσχή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.