To λαδι «Κυκλωπας» πρωτευσε στον διαγωνισμο Kalamata Olive Oil Awards

Απέσπασε χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 42 συνολικά ελαιόλαδα

Το ελαιόλαδο ποικιλίας Μαρώνειας της εταιρείας «Κύκλωπας» της Αλεξανδρούπολης, κατάφερε να κυριαρχήσει αποσπώντας το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό «Kalamata Olive Oil Awards», του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου. Πρόκειται για το 12ο βραβείο της φετινής χρονιάς και την 64η διάκριση συνολικά.
 
Πέραν από την ανάδειξη νικητών, ο διαγωνισμός είχε μεγάλη σημασία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η επικεφαλής του γευσιγνωστικού πάνελ του διαγωνισμού, κ. Έφη Χριστοπούλου, μιας και κατά την διάρκειά του αναδείχθηκαν μείζονος σημασίας θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην «ανάγκη δημιουργίας ενός οργανοληπτικού προφίλ για όλα τα ΠΟΠ ελαιόλαδα».
 
Ταυτόχρονα, οι παρευρισκόμενοι που έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό από κάθε περιοχή της Ελλάδας γεμίζοντας την αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την αξία του ελαιολάδου ως αρτύματος, καθώς κατά τη διάρκειά του έγινε κατανοητό πως «όλα τα βραβευμένα ελαιόλαδα έχουν διαφορετικές γεύσεις, πρέπει, επομένως τονιστεί πως όλα τα λάδια – όσο υψηλή ποιότητα και αν έχουν – δεν ταιριάζουν γευστικά με όλες τις γεύσεις».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Κύκλωπας», ποικιλία Μαρώνειας απέσπασε το χρυσό μετάλλιο συγκεντρώνοντας βαθμολογία 91,7, με το λάδι Malva από την Μονεμβασιά Λακωνίας να έρχεται στην δεύτερη θέση και το λάδι lidrivio από τη Μονεμβασιά Λακωνίας στην τρίτη, ενώ επαίνους απέσπασαν και βιολογικά ελαιόλαδα από άλλες περιοχές της χώρας.
 
Συνολικά στο «Kalamata Olive Oil Awards», συμμετείχαν 42 σε αριθμό ελαιόλαδα, ενώ η επικεφαλής έκρινε πως η πλειονότητά τους ήταν εξαιρετική, τονίζοντας, όμως, την επιθυμία ακόμη μεγαλύτερης συμμετοχής. Όσο για την σύνθεση της κριτικής επιτροπής, αξίζει να τονιστεί πως το πάνελ απαρτιζόταν από έμπειρα και ιδιαίτερα καταρτισμένα μέλη, διαπιστευμένους γευσιγνώστες πιστοποιημένων εργαστηρίων ποιότητας ελαιολάδου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”.
 
Όσο για τις διαδικασίες του διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκαν με τρόπο αδιάβλητο και εγγυημένο από συμβολαιογράφο, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, το «πάντρεμα» των ελαιολάδων με τις διαφορετικές γεύσεις «food pairing» από τον γαστροναύτη, κ. Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και τον ελαιολόγο, κ. Κώστα Τσορώνη της Oliverse.
 

Φωτογραφίες: Kalamata Journal

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.