Δημητρης Σκουτερης: «Απαγορευεται η υπομνηση της γενοκτονιας των Ποντιων απο ομαδες της Θρακης»

Παραδόθηκε στην ΠΑΕ Ποντίων το σκεπτικό της απόφασης για την φανέλα

Μετά από τέσσερις μήνες αναμονή η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε το αίτημα αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασής για την επετειακή φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου που αφορούσε στη Γενοκτονία των Ποντίων.
 
Πριν από λίγες ώρες έφτασε στα χέρια των ανθρώπων του Ποντιακού σωματείου η απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 11519/2018 και πλέον είναι αδύνατο να προσφύγουν στο διαιτητικό δικαστήριο λόγω παρέλευσης της προθεσμίας.
 
Στην απόφαση του ο γνωστός πλέον σε όλους δικαστής, κ. Δημήτρης Σκουτέρης, κατατάσσει στην κατηγορία των σλόγκαν πολιτικής φύσεως το μήνυμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ». Σύμφωνα με την επιστολή του δικαστή, αν και θεωρείται αδιαμφισβήτητο και ιστορικό γεγονός η γενοκτονία των Ποντίων, η υπόμνησή της στη Θράκη, δεδομένης της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής, συνιστά επιδίωξη πολιτικού μηνύματος, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ.
 
Είναι σίγουρο πως η επιστολή του δικαστή προκαλεί αίσθηση, καθώς αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν θα υπήρχε θέμα να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη φανέλα σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας όμως το γεγονός ότι φορέθηκε από ομάδα της Θράκης αποτελεί παράβαση.
 
Μάλιστα μέρος της απόφασης δημοσίευσε ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Χρήστος Κακουλίδης, στις οποίες αποτυπώνεται το σκεπτικό της απόφασης του δικαστή κ. Σκουτέρη.

Μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσιευμένο μέρος της απόφασης αναφέρονται τα εξής:
 
«…η παρούσα Επιτροπή κρίνει ότι οι αναγραφείσες στην εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του εκκαλούντος σωματείου φράσεις (ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ και Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ) υπάγονται στην κατηγορία των σλόγκαν πολιτικής φύσεως, αφού με την υπόμνηση ενός ιστορικού, αδιαμφισβήτητου και διεθνώς αναγνωρισμένου ιστορικού γεγονότος, όπως είναι η γενοκτονία των Ποντίων, συνδεομένης με την γεωγραφική περιοχή της Θράκης και τον θρησκευτικό συγκερασμό των κατοίκων της, το εκκαλούν σωματείο επιδιώκει να περάσει πολιτικά μηνύματα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 32 του Κανονισμού της ΟΥΕΦΑ “KIΤ Regulations”. Ενισχυτικό δε των προθέσεων του εκκαλούντος σωματείου, είναι και το κείμενο που το ίδιο δημοσίευσε μετά την συνεδρίαση του ΔΣ του, στις 15-9-2017, όταν δηλαδή είχε ενημερωθεί από την ΕΠΣ Θράκης για την απαγόρευση χρήσης της εν λόγω φανέλας. Στην σχετική ανακοίνωση μέσω του τύπου το εκκαλούν σωματείου αναφέρει: “Μετά την αποψινή συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών και αργότερα του Διοικητικού Συμβουλίου ομόφωνα αποφασίστηκε η κάθοδός μας στον πρώτο επίσημο αγώνα την Κυριακή να γίνει με τις εμφανίσεις που έχουν αποφασίσει να φορέσουμε φέτος και του χρόνου… κάποιοι είχαν ενοχληθεί πριν τις εμφανίσουμε –κάποιοι όταν τις εμφανίσαμε και κάποιοι τώρα που ήρθε η στιγμή να εμφανισθούμε… επειδή εμείς εδώ στη Θράκη ξέρουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον ξεκαθαρίσαμε σήμερα ομόφωνα ότι δεν φοβόμαστε τα κοπρόσκυλα-τα λαμόγια- τους κωλοτούμπες και τους ανθέλληνες… αλλά ούτε και τους εκατόνταρχους του ποντιακού συστήματος… αφήστε μας μόνους να κάνουμε αυτό για το οποίο δώσαμε όρκο τιμής…”. Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΣ Θράκης που δέχθηκε ότι οι εν λόγω φράσεις που αναγράφονταν στις φανέλες των ποδοσφαιριστών εμπίπτουν στην απαγόρευση των Κανόνων Παιχνιδιού και επομένως η στολή της ομάδας ήταν αντικανονική και ορθά ο διαιτητής αποφάσισε τη μη διεξαγωγή του αγώνα λόγω αντικανονικής στολής, την οποία το εκκαλούν σωματείο αρνήθηκε να αντικαταστήσει, δεν εσφάλλει κατά την εκτίμησή των αποδείξεων και την εφαρμογή των κανονισμών και πρέπει, επομένως, να απορριφθεί η κρινόμενη έφεση ως ουσιαστικά αβάσιμη και να καταπέσει το παράβολο άσκησής της.
 
 
Για τους λόγους αυτούς
 
Δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ’ ουσίαν την έφεση του Αθλητικού Σωματείου ΠΑΕ Ποντίων κατά την από 1/2017 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΣ Θράκης…
».
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.