Οταν η παλη εχει τη δυναμη να φερνει τον κοσμο κοντα

19μελής αμερικάνικη αποστολή επισκέφθηκε την Κομοτηνή προσκεκλημένη των ΔΠΘ, Α.Σ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ και Δήμου Κομοτηνής - Διερεύνησε τις δυνατότητες συνεργασίας σε επίπεδο αθλητικού τουρισμού

19μελής αποστολή παλαιστών αλλά και προπονητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη γειτονική Βουλγαρία βρέθηκαν στην Κομοτηνή για μία ημέρα, καλεσμένοι της ΣΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Α.Σ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ και του Δήμου Κομοτηνής.
 
Ο λόγος για την 13μελή αποστολή του “Casco Bay Elite Wrestling club” από το Maine των ΗΠΑ αποτελούμενη από 8 αθλητές της πάλης και 5 προπονητές, καθώς και εκπροσώπους του αθλήματος από την γειτονική Βουλγαρία, με την οποία εδώ και τρία χρόνια υλοποιούν πρόγραμμα συνεργασίας σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο άθλημα της πάλης.
 
Αυτή τη φορά λόγω των άριστων σχέσεων αλλά και της συνεργασίας που διατηρεί το τμήμα Πάλης του ΔΠΘ με τη γειτονική Βουλγαρία και συγκεκριμένα τις ομάδες πάλης του Χάσκοβο και της Φιλιππούπολης, η Ελλάδα αποτέλεσε σταθμό και των Αμερικάνων αθλητών και προπονητών, ούτως ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας με το ΔΠΘ, αλλά και να γνωρίσουν τη περιοχή μας και τις ομορφιές της από κοντά.
 
Όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο «βασικός συντελεστής των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών που αφορούν στην πάλη» όπως τον χαρακτήρισε και η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Ελένη Δούδα, ο κ. Γιάννης Μπάρμπας, «η επίσκεψη αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ΔΠΘ, του Α.Σ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ και του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή μας».
 
Τα μέλη της αποστολής ξεκίνησαν την περιήγησή τους στην πόλη μας από το Κέντρο Αυτόνομης Διαβίωσης του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», όπου ο γενικός διευθυντής του Συλλόγου κ. Μιχάλης Ραγκούσης τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να καταδειχθούν οι υποδομές εκείνες που διαθέτει η περιοχή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία πολυπληθών ομάδων, αθλητικών και όχι μόνο.
 
Ιδέα άμεσα συνυφασμένη με τον στόχο της επίσκεψης των Αμερικάνων αθλητών, που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη και καθιέρωση της Κομοτηνής ως ένα προπονητικό κέντρο, καθώς και κέντρο αξιολόγησης και ανάπτυξης της πάλης, όπως το εξήγησε ο κ. Μπάρμπας. 

Ελένη Δούδα «Να ενισχύουμε κάθε προσπάθεια που φέρει την πόλη μας στο προσκήνιο του αθλητικού γίγνεσθαι» 

Στη συνέχεια η αποστολή αναχώρησε για τις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής και συγκεκριμένα στην παλαίστρα του Τμήματος Πάλης του ΔΠΘ, όπου, μεταξύ άλλων, τους ανέμεναν η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Ελένη Δούδα, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης κ. Φάνης Μπατζακίδης.
 

«Η αλήθεια είναι ότι η ΣΕΦΑΑ έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλές ομοσπονδίες ατομικών και συλλογικών αθλημάτων, όπως η πάλη και στο πλαίσιο  αυτό πραγματοποιείται και η σημερινή επίσκεψη ώστε να γνωρίσουν το προπονητικό κέντρο και να δουν τις προοπτικές, οι οποίες δημιουργούνται για μία περαιτέρω συνεργασία» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Δούδα για να επισημάνει τον βασικό ρόλο του κ. Γιάννη Μπάρμπα ο οποίος όπως τόνισε «έχει διανθίσει  το άθλημα όσο περισσότερο μπορεί, με την πόλη και το πανεπιστήμιο να ακούγονται, ακόμη και έξω από τα όρια της Ελλάδας». Η ίδια κάλεσε τόσο το πανεπιστήμιο, όσο και την τοπική κοινωνία, «να αγκαλιάσουμε τις προσπάθειες αυτές ,να τις ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε κάθε προσπάθεια που φέρει την πόλη μας στο προσκήνιο του αθλητικού γίγνεσθαι». 

Φάνης Μπατζακίδης «Ως παλαιστές παλεύουμε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρα όσων ασχολούνται με την πάλη» 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης κ. Φάνης Μπατζακίδης, ο οποίος επεσήμανε την συμβολή του κ. Μπάρμπα αλλά και την στήριξη της Ομοσπονδίας σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την ανάδειξη και την εξέλιξη του αθλήματος της πάλης.
 
«Δυστυχώς η πάλη δεν στηρίζεται στον βαθμό που θα έπρεπε» τόνισε ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά με την βοήθεια της πολιτείας στην ανάπτυξη του αθλήματος, για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «ως παλαιστές το παλεύουμε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας και τα όνειρα όσων ασχολούνται με την πάλη». Άλλωστε, όπως εξήγησε, «σύμφωνα και με τους αριθμούς, από το 2010 και έπειτα, όταν αναλάβαμε την Ομοσπονδία, υπάρχει συνεχής εξέλιξη και πάμε από το καλό στο καλύτερο σε πανελλήνιο επίπεδο». 

Toni Napolitano «Η πάλη έχει τη δύναμη να φέρνει τον κόσμο κοντά» 

Για τις πρώτες τους εικόνες και εμπειρίες από την Ελλάδα αλλά και τον λόγο της επίσκεψής τους μίλησε ο Toni Napolitano, ένας εκ των ιδρυτών του “Casco Bay Elite Wrestling club” που συμμετείχε στην Αμερικάνικη αποστολή. Όπως εξήγησε βρέθηκαν για τρίτη χρονιά στην Βουλγαρία στο πλαίσιο προπονήσεων που υλοποιούν με τις εκεί ομάδες πάλης και έδραξαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και την Ελλάδα ώστε να γνωρίσουν το επίπεδο των υποδομών αλλά και των αθλητών της πάλης, όπως επίσης και την πολιτιστική, όπως εξήγησε, κληρονομιά της περιοχής.
 

Το “Casco Bay Elite Wrestling club” είναι ένα από τα γνωστότερα club παλαιστών στις ΗΠΑ με αθλητές που έχουν κερδίσει πολλαπλές διακρίσεις σε εγχώριες αλλά και διεθνείς διοργανώσεις στα δέκα χρόνια λειτουργίας του.
 
«Η πάλη έχει την δύναμη να φέρνει τον κόσμο κοντά, επομένως για εμάς το να ταξιδεύουμε στον κόσμο και να βλέπουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ αθλητών αλλά και των λαών γενικότερα είναι μία ευκαιρία που πάντα αξιοποιούμε» τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο ίδιος, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την φιλοξενία των Κομοτηναίων αλλά και την ομορφιά του φυσικού τοπίου της περιοχής.
 
Όπως εξήγησε στο πρώτο αυτό ταξίδι της αποστολής μετά την αναχώρησή τους από την Κομοτηνή, θα επισκεφθούν τις πόλεις της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, διερευνώντας και τις δυνατότητες της άμεσης επιστροφής τους. 

Petko Delev «Η Ελλάδα χώρα παράδοσης και κουλτούρας στον αθλητισμό» 

Στην Αμερικάνικη αποστολή συμμετείχε και ο Petko Delev, ο οποίος κατάγεται από την Βουλγαρία αλλά ζει και εργάζεται στην Αμερική, ως συνεργάτης του “Casco Bay Elite Wrestling club” και είναι ο άνθρωπος που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο για την υλοποίηση της επίσκεψης αυτής.
 
«Η Ελλάδα, ως χώρα που γέννησε τους ολυμπιακούς αγώνες, έχει παράδοση και κουλτούρα στον αθλητισμό, επομένως είναι μεγάλη χαρά και τιμή μας, που βρισκόμαστε εδώ» τόνισε ο ίδιος, για να επισημάνει κλείνοντας πως και στο άθλημα της πάλης η χώρα μας διαθέτει πολύ καλούς αθλητές και αθλήτριες, καθώς και τεχνογνωσία που θα αποτελέσει προϊόν «ανταλλαγής» μεταξύ των δύο χωρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.