«Εκμεταλλευτειτε την παρουσια μας στο Ευρωπαικο Κοινοβουλιο» το μηνυμα της Σοφιας Σακοραφα απο την Κομοτηνη

Η Ευρωβουλευτής μίλησε για τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας καλεσμένη του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ

«Αξιοποιήστε μας» ήταν το κεντρικό μήνυμα της Ευρωβουλευτή κ. Σοφίας Σακοράφα, η οποία το προηγούμενο τριήμερο βρέθηκε στην Κομοτηνή προσκεκλημένη του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ.
 
Η κ. Σακοράφα στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Κομοτηνή, αποτέλεσε την κεντρική ομιλήτρια εκδήλωσης που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στο Ίδρυμα Παπανικολάου με θέμα «Η Ελλάδα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ρόλος και δυνατότητες», ενώ είχε και συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της περιοχής, το κύριο πρόταγμα της στους οποίους ήταν η αξιοποίηση τόσο της ίδιας, όσο και των συναδέλφων της ευρωβουλευτών για την προώθηση των ανοιχτών ζητημάτων που χρήζουν επίλυσης στην περιοχή.
 
Τα προβλήματα αυτά σύμφωνα με την ίδια κοινά με αυτά όλης της Ελλάδας. Προβλήματα όπως η δραματική μείωση της χρηματοδότησης και αποστελέχωση, όχι μόνο με αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και με νέκρωση υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, που καθιστούν επιβεβλημένη την αξιοποίηση όλων εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυσή τους, εν αντιθέσει με το «εγγενές έλλειμμα αξιοποίησης των δυνάμεων και των δυνατοτήτων που  δίνει η λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.» η ευθύνη της οποίας, όπως εξήγησε η ίδια, βαραίνει την κεντρική διοίκηση. 

«Η Ελλάδα λειτουργεί με τεράστιο έλλειμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» 

«Δυστυχώς οι δυνατότητες που έχουν οι έλληνες ευρωβουλευτές μένουν ανεκμετάλλευτες και συνεχίζει να αναπαράγεται ένα μοντέλο που μας κατατρέχει συνεχώς και θέλει την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση να λειτουργεί κομματικά και όχι εθνικά» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά στην συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε της εκδήλωσης για να υπογραμμίσει πως «η διάθεση υπάρχει από όλους τους Ευρωβουλευτές και ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι εθνικές αντιπροσωπείες των ισχυρών χωρών λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο».
 

«Σε έναν χώρο όπως το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που κυριαρχούν τα λόμπι, οι συμμαχίες και παίζουν ρόλο οι διαπροσωπικές σχέσεις η Ελλάδα λειτουργεί με τεράστιο έλλειμμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά η ίδια, για να εξηγήσει πως τόσο στα ανοιχτά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας όσο και σε αυτά της εξωτερικής πολιτικής ουδέποτε υπήρξε επίσημη ενημέρωση, από πλευράς αρμοδίων υπουργών.  
 
«Με όλους τους θεσμικούς παράγοντες που συναντήθηκα, αυτό ήταν το παράπονο που εξέφρασα, γιατί δεν μας εκμεταλλεύονται, γιατί δεν απαιτούν στην ουσία από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους σας να κάνουμε τα καθήκοντα που  μας αναθέσατε, να συνεισφέρουμε στην επίλυση των προβλημάτων» συνέχισε.
 
Αναφορικά με την Θράκη η κ. Σακοράφα εξήγησε πως αυτή και ειδικότερα η Κομοτηνή «θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή προβολής, ενημέρωσης και υποστήριξης» για να επισημάνει πως η εικόνα των υπολοίπων συναδέλφων της για τη χώρα και την περιοχή είναι «τουλάχιστον θολή». 

«Εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης να μην προετοιμάζει τον λαό με ειλικρινή και έντιμη ενημέρωση για τα όσα θα επακολουθήσουν» 

Κληθείσα να σχολιάσει την υφιστάμενη κατάσταση της χώρας, η Ευρωβουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωραιοποίηση της κατάστασης» υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό συνεχή και σκληρή εποπτεία, αν δεν αντιδράσουμε».  «Αν  η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι στιγμής μπορεί να χαρακτηριστεί με πολλούς απαξιωτικούς όρους, θεωρώ εγκληματική την τακτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση να μην προετοιμάζει τον λαό με ειλικρινή και έντιμη ενημέρωση, για ένα αύριο που σε καμιά περίπτωση δεν προσιδιάζει με την επικοινωνιακή περιγραφή της» σχολίασε χαρακτηριστικά.
 

Τέλος ερωτηθείσα σχετικά με την αριστερά και το αν θεωρεί πως τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η κ. Σακοράφα υποστήριξε πως σε επίπεδο Ελλάδας «η αριστερά, παρότι την υποστήριξα, πιστεύοντας σε αυτή την εναλλακτική, ότι θα φέρει το νέο πνεύμα στην πολιτική, θα αλλάξει τα πράγματα, θα ήταν ανατρεπτική, ριζοσπαστική, θα έδινε δύναμη και κουράγιο θα αντιπάλευε τα μεγάλα συμφέροντα, από το 2015 και μετά έκανε απλή διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης». Η αριστερά ωστόσο εμφανίζεται «διστακτική» και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με την ίδια «θεωρώντας ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα και προτιμώντας να πορευτεί ως έχει». 

«Η αριστερά στην Ευρώπη θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της» 

«Εγώ ωστόσο επιμένω  ότι σήμερα ζω, σήμερα παλεύω και στο σήμερα πρέπει να δώσω απαντήσεις τόσο σε όσους μας εμπιστεύτηκαν όσο και στην οικογένειά μου, παλεύοντας να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Η αριστερά λοιπόν στην Ευρώπη θα  πρέπει να επαναπροσδιορίζει τους στόχους της, το όραμα της, να ξανακατεβεί στην κοινωνία, να ξαναβρεθεί στον δρόμο και να γίνει ξανά ριζοσπαστική και διεκδικητική» κατέληξε.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Δημάση, η οποία καλωσόρισε την επίσημη καλεσμένη του Τμήματος, με μία σύντομη ομιλία με θέμα «Η πολυχρωμία της Θράκης: προκλήσεις και προοπτικές» θέλοντας όπως τόνισε η ίδια να αποδείξει πως σε πραγματολογικό πλαίσιο η πολυχρωμία και η πολυπολιτισμικότητα της Θράκης συνδέεται με την «πολυχρωμία και την πολυπολιτισμικότητα» της Σοφίας Σακοράφα, για να την αφιερώσει τέλος ένα ποίημα αφιερωμένο στην γυναίκα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.