Κωστας Γαβρογλου: «Υπαρχει αρνηση να λειτουργησει ενα πιλοτικο σχημα το οποιο μονο καλο θα κανει»

Ο Υπουργός Παιδείας για την εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων στα μειονοτικά νηπιαγωγεία της Θράκης

Για το πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ που αφορά την εκπαίδευση των Μουσουλμανοπαίδων στα 6 συνολικά νηπιαγωγεία της Θράκης έκανε λόγο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο News 24/7 ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου.
 
Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα αφορά νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης και προβλέπει, πως ταυτόχρονα με τον/την νηπιαγωγό μέσα στην τάξη θα υπάρχει δίγλωσσος συνεργάτης, μέλος της μειονότητας και κάτοχος ελληνικού πτυχίου ΑΕΙ για την αποτελεσματικότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την αρμονικότερη κοινωνικοποίηση των νηπίων εντός του θεσμού του νηπιαγωγείου και καλύτερη προετοιμασία για επιτυχή επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
 
Η εφαρμογή του προγράμματος, όμως, δεν είχε βρει τους πάντες σύμφωνους με τοπικούς συλλόγους αλλά και την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας να ζητούν «διάλογο από μηδενική βάση με το Υπουργείο» και το εκπαιδευτικό προσωπικό των 6 σε αριθμό νηπιαγωγείων να βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε στάση εργασίας.
 
Ο κ. Γαβρόγλου ωστόσο υπογράμμισε ότι στόχος της πολιτείας για τις μειονότητες είναι να μπορούν να μαθαίνουν σωστά ελληνικά οι μαθητές. «Είμαστε κατηγορηματικοί ότι πρέπει να καλλιεργείται η μητρική γλώσσα αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν καλά τα ελληνικά πριν την εισαγωγή τους στο δημοτικό σχολείο, καθώς το δημοτικό δεν σου μαθαίνει τη γλώσσα, σου καλλιεργεί τη γλώσσα που ήδη ξέρεις» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.
 
 «Έχουμε λοιπόν ένα τεράστιο πρόβλημα αφού πολλοί από τους μαθητές όταν πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο δεν γνωρίζουν καλά ή και καθόλου τα ελληνικά», είπε ο Υπουργός, εξηγώντας ότι η δίγλωσση συνεργάτης θα λειτουργεί ως «ενδιάμεσος μεταφραστής ανάμεσα στον/στην νηπιαγωγό και τους μαθητές, για να μην βρίσκονται τα παιδιά σε αμηχανία».

«Δυστυχώς οι σύλλογοι των δασκάλων κάνουν απεργία όταν πρόκειται  να επιμορφωθούν οι νηπιαγωγοί»

 «Δυστυχώς οι διδασκαλικοί σύλλογοι κάνουν απεργίες όταν πρόκειται να επιμορφωθούν οι νηπιαγωγοί. Οι νηπιαγωγοί, όμως, δεν μπορούν να εναντιωθούν στην απεργία που έχει ορίσει ο σύλλογός τους», ισχυρίσθηκε ο κ. Γαβρόγλου υποστηρίζοντας ότι υπάρχει άρνηση από συλλόγους και τοπικούς παράγοντες να λειτουργήσει ένα πιλοτικό σχήμα το οποίο «μόνο καλό θα κάνει».
 
Ο ίδιος τόνισε εμφατικά πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα, συνεχίζοντας διερωτώμενος «μήπως  κάποιοι δεν θέλουν τα παιδάκια αυτά να μάθουν ελληνικά και επί της ουσίας να ενταχθούν στην κοινωνία ταυτόχρονα καλλιεργώντας και την μητρική τους γλώσσα; Μήπως αυτό φοβίζει κατεστημένα συμφέροντα σε αυτήν την γωνιά της πατρίδας μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά;», ενώ ανακοίνωσε πως εντός της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να συναντηθεί για να συζητήσει το ζήτημα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία ο ίδιος υποστήριξε πως είναι τόσο εθιμικά όσο και καταστατικά υποχρεωμένη να δέχεται προτάσεις από τοπικούς συλλόγους.
 
Κλείνοντας ο Υπουργός μίλησε για «πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που αφορά 6 νηπιαγωγεία», καλώντας την Θράκη να κάνει «βήματα προς τη νέα εποχή» όπως έγινε και με το νομοθέτημα περί Σαρίας.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.