Τεσσερις αστυνομικους της γειτονιας εχει η Κομοτηνη

Ενημέρωση για τον θεσμό στο 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής, μαζί με συμβουλές προς τους ηλικιωμένους

Το ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με το ΑΤ Κομοτηνής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης θα πραγματοποιήσει ενημέρωση από αστυνομικούς του με θέμα: «Κοινωνικό έργο των αστυνομικών της γειτονιάς – ο ρόλος και οι αρμοδιότητες τους. Χρήσιμες συμβουλές για υπερήλικες προς αποφυγή εξαπάτησης τους»
 
Την ανάγκη να υπάρχει καλή συνεργασία αστυνομικών και κοινωνίας, ώστε να προλαμβάνεται, όπου είναι δυνατόν το έγκλημα, τόνισε ο υποδιοικητής της αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης κ. Λάμπρος Τσιάρας, μιας και χωρίς αυτή δεν μπορεί να γίνει κάτι.
 
 

Η αποστολή του αστυνομικού της γειτονιάς 

Για τον θεσμό μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Λούκας, Διοικητής του ΑΤ Κομοτηνής, ο οποίος τόνισε πως ο Αστυνομικός της γειτονιάς είναι μια σύγχρονη μορφή αστυνόμευσης, με την οποία επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
 
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής αστυνόμευσης, και εφαρμόζεται από το 2010, ενώ πρόσφατα, με πρωτοβουλία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας ανέλαβαν να διοργανώσουν εκδηλώσεις όπως αυτή της Τετάρτης.
 
Η περιφέρεια κάθε αστυνομικού τμήματος διαιρείται σε τομείς, (γειτονιές) όπου δραστηριοποιείται από ένα ζεύγος αστυνομικών της γειτονιάς.
 
Στο ΑΤ Κομοτηνής, ο θεσμός λειτουργεί με τέσσερις αστυνομικούς καλύπτοντας 2 τομείς (γειτονιές).
 
Η αποστολή του Αστυνομικού της Γειτονιάς συνίσταται στην προσέγγιση και διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες μιας χωροταξικά ορισμένης περιοχής (γειτονιά),την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας αυτών και τη δημιουργία αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία για την πρόληψη της εγκληματικότητας και την αντιμετώπιση γενικά προβλημάτων αστυνομικής φύσεως.
 
Για την εκπλήρωση της αποστολής του ο αστυνομικός της γειτονιάς, περιπολεί στη γειτονιά του, έρχεται σε επικοινωνία με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των τοπικών, κοινωνικών φορέων, προσεγγίζει με ενδιαφέρον ταπροβλήματά τους, μεριμνά για την επίλυση και παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης.
 
Επίσης επιλαμβάνεται και επιλύει αστυνομικής φύσεως ζητήματα και συμβάντα σταπλαίσια των καθηκόντων του και εν αδυναμία του απευθύνεται στην Υπηρεσία του ήσε άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες για την άμεση ενεργοποίηση αυτών και την αντιμετώπισή τους.
 
Παρέχει κάθε βοήθεια και συμπαράσταση σε παθόντες εγκληματικών πράξεων και συλλέγει πληροφορίες και άλλα στοιχεία, ενημερώνοντας σχετικά την Υπηρεσία του.
 
Συμμετέχει στις εκδηλώσεις τοπικών φορέων, και τις συναντήσεις των κατοίκων, όπου συζητούνται προβλήματα αστυνομικής φύσεως που τους απασχολούν και σχετίζονται, κυρίως, με την παραβατικότητα ανηλίκων και τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών. Επίσης, πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στα σχολεία της περιοχής και ενημερώνεται από τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς καιεκπροσώπους συλλόγων γονέων, για τα υφιστάμενα προβλήματα αστυνομικής φύσεως και προωθεί τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους κ.α.
 
Στο πλαίσιο δε των καθηκόντων τους, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου που αναλαμβάνουν οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, εκτελούν υπηρεσία σε ζεύγη, κινούνται εποχούμενοι σε ξεχωριστά δίκυκλα, προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία με Μ.Κ.Ο., Συλλόγους (Αθλητικούς, Περιβαλλοντικούς, Πολιτιστικούς, Εξωραϊστικούς κ.λ.π.), καθώς επίσης και με σχολικές κοινότητες, μετανάστες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ κάνουν και μια σειρά από άλλες δράσεις.
 
 

Συμβουλές προς τους ηλικιωμένους 

Συμβουλές περί ασφάλειας προς τους ηλικιωμένους έδωσε ο προϊστάμενος του θεσμού του αστυνομικού της Γειτονιάς κ. Κωνσταντίνος Παρίσης.
 
Μεταξύ αυτών τόνισε πως δεν θα πρέπει να ανοίγουν την πόρτα τους σε άγνωστα άτομα, να ασφαλίζουν καλά το σπίτι τους ιδίως όταν κοιμούνται ή όταν πρόκειται να απουσιάσουν.
 
Τους συμβούλεψε επίσης να μην τοποθετούν τα χρήματά τους σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είναι σε χώρους με συνωστισμό ή όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και να κρατούν την τσάντα μπροστά τους και να φροντίσουν να είναι κλειστή.
 
Τους τόνισε επίσης να μην πείθονται εύκολα με άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν, είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών είτε ως γνωστοί συγγενών τους, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.
 
Ανέφερε δε πως δεν θα πρέπει να επιτρέπουν σε άτομα να τους προσεγγίζουν την ώρα που πραγματοποιούν συναλλαγές σε ΑΤΜ, και να μην δίνουν πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.