«Αγωνας για να μεινει ζωντανη η Εργατικη Πρωτομαγια»

Με θεατρική παράσταση του Μπ. Μπρεχτ και απεργιακή συγκέντρωση τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά - Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, ο Συλλόγου Γυναικών και η Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης

Κάλεσμα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις ένεκα της Εργατικής Πρωτομαγιάς απεύθυναν την Πέμπτη 26 Απριλίου μέλη του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (ΟΓΕ) και της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων το Σάββατο 28 Απριλίου και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης (Φιλίππου 31) θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση: « Η εξαίρεση και ο κανόνας» του Μπ. Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (ΟΓΕ) και Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, σε μετάφραση Νάντιας Βαλαβάνη, μουσική Τάσου Καρακατσάνη και σκηνοθεσία Νίκου Φακιρίδη.
 
Επίσης την Τρίτη 1η Μαΐου θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10.00 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. 

Καταστρατηγούνται όλα τα δικαιώματα 

Κάλεσμα σε όλους να τιμήσουν την 1η Μαΐου, την παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης και των αγώνων της, έκανε η κ. Αμαλία Κασαπαντωνίου, γραμματέας της διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, σημειώνοντας πως απεργούν τιμώντας τους νεκρούς της τάξης τους, δυναμώνοντας τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευσης, πολέμους, προσφυγιά.
 
«Τα αιτήματα των εργατών του Σικάγο το 1886, όπως το δικαίωμα στη δουλειά με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, του ελεύθερου χρόνου, της κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν πάντα επίκαιρα» τόνισε η κ. Καραπαντωνίου για να συμπληρώσει πως «όλα αυτά έχουν μπει στο στόχαστρο των εργοδοτών, των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με τη φετινή πρωτομαγιά να μας βρίσκει μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις, με την κυβέρνηση να μιλά για έξοδο από τα μνημόνια και δίκαιη ανάπτυξη, ψηφίζοντας τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και το νέο μνημόνιο που θα πλασαριστεί ως το εθνικό στρατηγικό σχέδιο».
 
«Η μόνη ανάπτυξη όμως που θα έρθει» αντέτεινε «θα είναι για τα μονοπώλια, με συνέχιση όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων», καταγγέλλοντας στη συνέχεια την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τους που μαζί με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, υπέγραψαν κατά παραγγελία της μεγαλοεργοδοσίας, το πάγωμα των μισθών, νομιμοποιώντας τον διαχωρισμό σε μισθό των 586 και 511ευρώ.
 
Για αυτό και κάλεσε όλους τους συναδέρφους της να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία που υιοθετούν το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, ώστε να διεκδικήσουν με βάση τις ανάγκες τους.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στη Συρία, ζητώντας να βγει η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ και να μην υπάρξει αλλαγή συνόρων και συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
 
Τέλος, ζήτησε να κλείσουν οι βάσεις που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα και να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές αποστολές, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και να μην γίνει καμιά δαπάνη για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς. 

Συστράτευση για όλες τις γυναίκες 

Κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να λάβουν μέρος μαζικά στις εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά έκανε η κ. Γωγώ Φακιρίδου, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (ΟΓΕ) δυναμώνοντας το αγωνιστικό μήνυμα της και συνεχίζοντας την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην εργασία, την κοινωνική προστασία της μητρότητας, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
 
Έτσι αντλούν δύναμη από το παράδειγμα χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών και ανδρών στην παγκόσμια ιστορία, όπως οι εργάτες του Σικάγου το 1886, που δεν συμβιβάστηκαν με τα δεσμά της μίζερης ζωής, των άθλιων συνθηκών εργασίας και ζωής. «Ο αγώνας τους ανοίγει δρόμους σήμερα, ακόμα και μέσα από τα χαλάσματα των αλλεπάλληλων χτυπημάτων σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.
 
«Βλέπουμε σήμερα», σημείωσε, «την ώρα που όλες οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται, το Ελληνικό κράτος να δίνει το 2,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όταν αυτές οι συμμαχίες δεν εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση με τους γειτονικούς λαούς».
 
«Αντίθετα βλέπουμε» συνέχισε «τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν στη γειτονιά μας, μετά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία, και το ΝΑΤΟ να έχει απλώσει τα «πλοκάμια» του σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, για τη συμμετοχή της χώρας στις πολεμικές επεμβάσεις, χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, στην Ανδραβίδα, στο Άκτιο, στη Λάρισα, στη Σύρο και να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των φονιάδων των λαών».
 
Για αυτό και κάλεσε τις γυναίκες να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες των γειτονικών λαών, στις χιλιάδες προσφύγων και τα παιδιά τους, στις γυναίκες θύματα των πολεμικών επεμβάσεων και συγκρούσεων του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ.  Και αυτό γιατί τα συμφέροντα των γυναικών των λαϊκών δυνάμεων είναι κοινά, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, πολιτιστικές παραδόσεις, όπως εξήγησε. «Κοινός είναι και ο αντίπαλος: η ανισότιμη, εκμεταλλευτική κοινωνία. Αυτό άλλωστε είναι το διεθνιστικό μήνυμα της 1ης Μάη» συμπλήρωσε. 

Σημαντική η συμμετοχή όλων 

Τέλος ο κ. Γιώργος Γεωργίου, γραμματέας της ένωσης  Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης, κάλεσε τους συνταξιούχους να πιστέψουν στη δική τους δύναμη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πάρουν ξανά πίσω τα δικαιώματα που τους αφαιρέθηκαν.
 
Άλλωστε θεωρεί πως με τους αγώνες που δόθηκαν μέχρι σήμερα, κατάφεραν να πάρουν πίσω κάποια μέτρα και ορισμένες βελτιώσεις.
 
Όμως οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν ήταν λίγες, για αυτό και τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων ήταν μικρά, αλλά αν οι συνταξιούχοι πιστέψουν στην δύναμή τους και διαδηλώσουν μαζικά, τότε μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική που τσακίζει καθημερινά τα δικαιώματά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.