«Μπαχαλο» με το θεμα διαχειρισης των πνευματικων δικαιωματων

Στάση αναμονής κρατούν οι επαγγελματίες - Ανέστης Βαφειάδης «Το γνωστό ελληνικό κράτος, ένας κυκεώνας χωρίς ξεκάθαρες αποφάσεις, με ήξεις, αφήξεις, χωρίς να ενημερώνουν όλους για τα πάντα»

Να μην πληρώνουν την ΑΕΠΙ, μετά από σχετική συνάντηση και συνεννόηση που είχαν με τον ΟΠΙ (Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας), προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΕ κ. Ανέστης Βαφειάδης, κατά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΠΟΕΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 25 Απριλίου, έγινε ενημέρωση για την ΑΕΠΙ και το που βρίσκονται οι επαγγελματίες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ρεπερτόριό της.
 
Η ΑΕΠΙ αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς, μιας και η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις για ανάκληση της άδειάς της και ίδρυση κρατικής υπηρεσίας. Όμως προς το παρόν η ανάκληση αδείας της ΑΕΠΙ δεν έχει προχωρήσει και η ίδρυση της κρατικής υπηρεσίας υπό τον ΟΠΙ παραμένει στάσιμη, κάτι που αφήνει τους επαγγελματίες, αλλά και τους δημιουργούς, στον αέρα.
 
Κατά την ενημέρωση προτάθηκε οι χρήστες του ρεπερτορίου της ΑΕΠΙ για τις τρέχουσες χρήσεις να μην προβαίνουν σε καταβολή των αμοιβών βάσει του παλιού αμοιβολογίου (το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΙ), μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Βαφειάδης, ήδη έχουν αποχωρήσει από την ΑΕΠΙ 480 δημιουργοί, που αναμένεται να συστήσουν νέο οργανισμό και να δημιουργηθούν νέα τιμολόγια. Έτσι και τα παλιά τιμολόγια της ΑΕΠΙ δεν ισχύουν, μιας και πολλοί δημιουργοί δεν ανήκουν πλέον σε αυτή και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τον νέο φορέα, ή τους νέους φορείς.
 
Μάλιστα αυτή τη στιγμή ούτως η άλλως η ΑΕΠΙ αδυνατεί να εκδώσει τιμολόγια, ακόμα και αν κάποιος την πληρώσει κανονικά.
 
Το σημαντικό όμως είναι, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη, να ενημερωθούν για την αδυναμία διευθέτησης του θέματος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε Δήμοι είτε αστυνομικές αρχές, με τον ΟΠΙ να έχει δηλώσει πως αυτοί έχουν ενημερωθεί για το θέμα.
 
Παρόλα αυτά το ιδιότυπο αυτό καθεστώς, μιας και έχει παρθεί η απόφαση να ανακληθεί η άδεια αλλά αυτό δεν έχει ακόμη γίνει, αφήνει τους καταστηματάρχες στην αβεβαιότητα, να περιμένουν τις επόμενες κινήσεις κυβέρνησης και δημιουργών.
 
Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Βαφειάδης, υπάρχει μία αναγνωρισμένη εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων, η Αυτοδιαχείριση, την οποία μπορούν να πληρώνουν οι καταστηματάρχες για να χρησιμοποιούν το ρεπερτόριο των μελών της, ενώ ισχύουν ακόμα τα συγγενικά δικαιώματα, από τη GEA.
 
«Το γνωστό Ελληνικό κράτος, ένας κυκεώνας χωρίς ξεκάθαρες αποφάσεις, με ήξεις, αφήξεις, χωρίς να ενημερώνουν όλους για τα πάντα» κατέληξε ο κ. Βαφειάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.