Πρασινο φως (επιτελους) για την πραγματογνωμοσυνη της γεφυρας Κομψατου

Πραγματογνώμονες του ΤΕΕ Θράκης θα αναζητήσουν τα αίτια της πτώσης και θα καταθέσουν προτάσεις για την αποκατάσταση

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διερεύνηση από κλιμάκιο πραγματογνωμόνων του ΤΕΕ Θράκης των αιτίων της πτώσης της γέφυρας του Κομψάτου, μετά από την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ της προγραμματικής σύμβασης για την «Πραγματογνωμοσύνη – διερεύνηση αιτιών κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου και προτάσεις αποκατάστασής της», η οποία αναμένεται να κοστίσει 50.000 ευρώ.
 
Την προγραμματική σύμβαση έχουν εγκρίνει ήδη οι αντισυμβαλλόμενες πλευρές, τόσο ο Δήμος Ιάσμου όσο και το ΤΕΕ Θράκης, και με την ανάρτηση της απόφασης στη Διαύγεια, το ΤΕΕ Θράκης θα ορίσει και επίσημα τους πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα διερευνήσουν τα αίτια της πτώσης, αλλά και θα κάνουν προτάσεις για την αποκατάστασή της.
 
Το περιφερειακό Συμβούλιο είχε λάβει την απόφαση για τη σύμβαση τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως επειδή υπήρξαν παρατηρήσεις επ’ αυτής από το ΤΕΕ Θράκης, τόσο ουσιαστικές, με την αλλαγή του τρόπου πληρωμής σε δύο δόσεις αντί εφάπαξ και τη μείωση του χρονοδιαγράμματος σε 7 από 8 μήνες, όσο και κάποιες αλλαγές στη διατύπωση, που έκαναν απαραίτητο να ανακαλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την προηγούμενή απόφαση του και να εγκρίνει την νέα, όπως και έκανε.
 
Η Σύμβαση αφορά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης με διερεύνηση των αιτιών
κατάρρευσης της γέφυρας ποταμού Κομψάτου, 3 ανοιγμάτων, συνολικού μήκους περί τα 100 μέτρα, όπου, όπως είναι γνωστό, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, η ανωδομή του ανατολικού φατνώματος κατέπεσε ενώ υπάρχει και στροφή του ανατολικού μεσόβαθρου, το οποίο πλέον φορτίζεται μονόπλευρα από την ανωδομή του μεσαίου φατνώματος.
 
Για την διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του ανατολικού φατνώματος θα γίνει πραγματογνωμοσύνη ώστε να διατυπωθεί μία σαφής και τεκμηριωμένη άποψη για τα αίτια της αστοχίας της γεφύρωσης, η οποία έχει διακόψει τη λειτουργία της οδού.
 
Έτσι θα οριστούν πραγματογνώμονες που έχουν την κατάλληλη ειδικότητα για τη διεξαγωγή της αιτούμενης πραγματογνωμοσύνης, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας και να κατατεθούν προτάσεις  για την αποκατάσταση. 

Ενστάσεις για την καθυστέρηση 

Τις ενστάσεις του, όχι για την σύμβαση αυτή καθ’ αυτή αλλά για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ, που κατέληξε στην ανάκληση της απόφασης και την επαναψήφισή της, εξέφρασε ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Οντέρ Μουμίν, ο οποίος μίλησε για προχειρότητα της σημερινής διοίκησης.
 
Υπενθύμισε δε την επερώτηση που είχε κάνει για την γέφυρα του Κομψάτου, ενώ παρατήρησε πως πάρα πολλές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο ανακαλούνται, κάτι που δείχνει πως κάτι δεν δουλεύει σωστά.
 
Μίλησε δε για εγκληματική καθυστέρηση στο θέμα της πτώσης της γέφυρας, μιας και μετά από τόσους μήνες τα αίτια θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. 

Πρώτα η πραγματογνωμοσύνη, κατόπιν η μελέτη

Για την ανάγκη της ολοκλήρωσης της πραγματογνωμοσύνης, ώστε να προχωρήσει η μελέτη για την αποκατάσταση της γέφυρας τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος σημείωσε πως έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ΄100 χιλιάδων ευρώ για τη μελέτη και 1,5 εκ. ευρώ για το έργο.
 
Όμως για να ξεκινήσει η μελέτη, πρέπει να έχει βγάλει το πόρισμά της η πραγματογνωμοσύνη, ώστε η όλη προσπάθεια να πατήσει σε πιο στέρεα βάση.
 
Παράλληλα η Περιφέρεια προχώρησε στο άνοιγμα της παλιάς γέφυρας, μετά από παρεμβάσεις σε αυτή, ενώ προγραμματίζεται έργο 100 χιλ. ευρώ για να ενισχυθεί η παλιά γέφυρα, ώστε να διέρχονται και πιο βαριά οχήματα από αυτή.
 
Επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η σύνδεση μέσω του ΣΕΑ στο ύψος του Σώστη, βοηθώντας περεταίρω την κυκλοφορία στην περιοχή.

Εγγύηση η παρουσία του ΤΕΕ Θράκης 

Στη συνεδρίαση έδωσε το παρόν και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτριος Λουρίκας, ο οποίος σημείωσε πως με το ρόλο τους ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, συμμετείχαν στην όλη διαδικασία από την αρχή, η οποία ήταν πρωτόγνωρή για όλες τις πλευρές.
 
Έτσι έπρεπε να ήταν μετρημένοι σε όλα, και θα πρέπει η διατύπωση να είναι απολύτως σωστή, για αυτό και οι αλλαγές.
 
Ιδιαίτερα προσεκτικοί έπρεπε να είναι και στη διατύπωση στην πραγματογνωμοσύνη, που έχει δύο στάδια, τι φταίει και τι μέλλει γενέσθαι.
 
Το δεύτερο στάδιο, που είναι η εκτίμηση του τρόπου αποκατάστασης, έχει μεγάλη σημασία πως διατυπώνεται, γιατί όπως είναι γνωστό, το ΤΕΕ δεν μπορεί να υλοποιήσει μελέτες.
 
Από εδώ και πέρα αυτό που θέλουν είναι να υλοποιηθεί η πραγματογνωμοσύνη, με τους όρους της σύμβασης όπως είναι γραμμένοι, γιατί η παρουσία τους εγγυάται τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, ενώ εκτίμησε πως σε αυτή την περίοδο ο καιρός θα βοηθήσει στην διερεύνηση του θέματος.
 
Σημείωσε δε πως όταν έχουν το πόρισμα, θα το παρουσιάσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.