«Η εξαιρεση και ο κανονας»

Με το έργο του Μπ. Μπρεχτ ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης και το Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης για την εργατική Πρωτομαγιά

Η αρχή των εκδηλώσεων για την Εργατική πρωτομαγιά που διοργανώνουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (ΟΓΕ) έγινε το βράδυ του Σαββάτου 28 Απριλίου στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης, με την θεατρική παράσταση: « Η εξαίρεση και ο κανόνας» του Μπ. Μπρεχτ.
 
Το έργο παρουσίασε η θεατρική ομάδα Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (ΟΓΕ) και Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, σε μετάφραση Νάντιας Βαλαβάνη, μουσική Τάσου Καρακατσάνη και σκηνοθεσία Νίκου Φακιρίδη.
 
Στη σκηνή της Πολιτιστικής ζωντάνεψαν λοιπόν ένα ταξίδι, ένας θάνατος και μια δίκη.
 
Το ταξίδι γίνεται στην έρημο, όπου ένας έμπορος ταξιδεύει προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία για πετρέλαιο, μαζί με έναν οδηγό που ξέρει το δρόμο και έναν αχθοφόρο. Στη διάρκεια του ταξιδιού πολλά πράγματα συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να σκοτώσει ο έμπορος τον αχθοφόρο.
 

Το δεύτερο μέρος του έργου είναι το δικαστήριο όπου η γυναίκα του νεκρού ζητάει αποζημίωση για το θάνατο του άντρα της. Κι εκεί θριαμβεύει η λογική του παραλογισμού.
 
Αποδεικνύεται ότι ζούμε σε μια παράλογη κοινωνία. Αντί να δικαστεί και να καταδικαστεί ο δολοφόνος, καταδικάζεται το θύμα, γιατί δε συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τον κανόνα.
 
Τον κανόνα της ζούγκλας δηλαδή, που λέει ότι πρέπει να σκοτώσεις για να μη σε σκοτώσουν. Αυτός δεν ήξερε τον κανόνα. Συμπεριφέρθηκε σαν εξαίρεση, δηλαδή με ανθρωπιά. Γι' αυτό, τον σκότωσε ο Έμπορος και νεκρό, τώρα, τον καταδικάζουν γιατί παρέβη τον κανόνα της ζούγκλας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.