Η ζωη και το εργο του Δομινικου Θεοτοκοπουλου και του Νικου Καζαντζακη πηραν «νεα πνοη» στην Κομοτηνη

Διάλεξη από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Νομού Ροδόπης «Αθηνίων»

Σε δύο μεγάλες μορφές από την Κρήτη ήταν αφιερωμένη η διάλεξη με θέμα «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος – Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορές στον Γκρέκο» που φιλοξένησε στο Μέγαρο Στάλιου ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Νομού Ροδόπης «Αθηνίων» στις 29 Απριλίου.
 
Η διάλεξη είχε ως σημείο αναφοράς τη ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ενώ διανθιζόταν σε καίρια σημεία της από αποσπάσματα έργων του Κρητικού λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη τα οποία αφηγήθηκε θεατρικά, δίνοντάς τους «νέα πνοή», ο ηθοποιός, κ. Δημήτρης Οικονομίδης .
 
Ως εισηγήτρια και κεντρική ομιλήτρια τον λόγο πήρε η φιλόλογος και μέλος του συλλόγου, κ. Καλλιρρόη Κετιπίδου-Τζιτζιάρη, ενώ την διαχείριση του υλικού, ήχου και βίντεο είχε αναλάβει η κ. Βίκυ Γκάζη. 

Δημήτρης Οικονομίδης «Αν και βλέπω πολλά άτομα της ηλικίας μου να ασχολούνται με τον πολιτισμό, πιστεύω πως αποτελούν μειοψηφία» 

Ο κ. Δημήτρης Οικονομίδης είναι φοιτητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, ενώ συμμετέχει στο θεατρικό εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Νομού Ροδόπης «Αθηνίων».  Με την ζωντάνια που συνεπάγεται το νεαρό της ηλικίας του πλαισίωσε την ομιλία της κ. Κετιπίδου-Τζιτζιάρη, διαβάζοντας με θεατρικότητα αποσπάσματα από το «Ταξιδεύοντας – Ισπανία» και «Αναφορά στον Γκρέκο».
 
Ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές, ενώ με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση υποστήριξε ότι είναι «καθήκον» του κάθε νέου να συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που ζει και σπουδάζει, κατά το μέτρο του δυνατού. «Αν και βλέπω πολλά άτομα της ηλικίας μου να ασχολούνται με τον πολιτισμό, πιστεύω πως αποτελούν μειοψηφία», υποστήριξε εκμυστηρευόμενος ότι θα ήθελε «ακόμα μεγαλύτερη δραστηριοποίηση». 

Αριστοφάνης Ασσαριωτάκης «Το κοινό πάντα ανταποκρίνεται όταν του προσφέρει κανείς κάτι ενδιαφέρον και ποιοτικό» 

Για μία εξαιρετικά φιλόδοξη εκδήλωση με άρτια προετοιμασία έκανε λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Αριστοφάνης Ασσαριωτάκης ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές και το κοινό που έδωσε το «παρών».
 

Προκειμένου η εισήγηση να γίνει πιο σύγχρονη έγινε μία διαφοροποίηση, πληροφόρησε ο ίδιος αναφερόμενος στην χρήση εικόνας, ήχου και βίντεο, ενώ συνέχισε για να προχωρήσει σε μία σύντομη αναφορά στα μελλοντικά βήματα του «Αθηνίωνα», όπως την αυτόνομη συμμετοχή του στα Ελευθέρια για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου και την μεγάλη γιορτή των εργαστηρίων με 175 συνολικά μαθητευόμενους.  
 
Κλείνοντας, τόνισε εμφατικά ότι η αντίληψη και η φιλοσοφία του συλλόγου είναι να εκπαιδεύει τον κόσμο μέσω των εργαστηρίων, ενώ έκρινε πως το κοινό πάντα ανταποκρίνεται, όταν του προσφέρει κανείς κάτι ενδιαφέρον και ποιοτικό. 

Καλλιρρόη Κετιπίδου-Τζιτζιάρη «Η ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου» 

Η φιλόλογος και μέλος του συλλόγου, κ. Καλλιρρόη Κετιπίδου-Τζιτζιάρη παρουσίασε μία ομιλία χωρισμένη σε δύο μέρη αναφορικά με την ζωή και το έργο του Δομίνικου Θετοκόπουλου. Η ίδια έδωσε πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο στην Κρήτη και τη Ευρώπη την εποχή δράσης του, ενώ στην συνέχεια εξήγησε τους λόγους που μετέβη στην Ισπανία όπου αντιμετώπισε την Ιερά Εξέταση.
 
Η κ. Κετιπίδου-Τζιτζιάρη μίλησε για ορισμένα χαρακτηριστικά του έργου του, εστιάζοντας σε όσα από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας πως «πέρασε» από την αφάνεια στην αναγνώριση και την επίδραση του έργου του στους μεταγενέστερους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.