Η αφιερωμενη στην Γαλλοφωνια 15η Διεθνης Εκθεση Θεσσαλονικης

Και η παρουσία των εκδόσεων «Πόλις»

«Λογοτεχνία και Μνήμη», «Η προσφυγική εμπειρία» και «Βιβλίο και Performance» ήταν οι τρεις θεματικοί άξονες της 15η Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Μαϊου και ρίχνει αυλαία την προσεχή Κυριακή 6 Μαϊου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO).

Φέτος τιμώμενες χώρες της 15ης διοργάνωσης είναι αυτές της Γαλλοφωνίας και κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο των οποίων θα φιλοξενηθούν σε ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ., μια πλειάδα συγγραφέων, εκδοτών, βιβλίων και εκδηλώσεων λόγου και τέχνης από το δίκτυο των γαλλόφωνων χωρών ανά τον κόσμο, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης αλλά και με άλλες πρεσβείες και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα περισσότεροι από τριάντα γαλλόφωνοι συγγραφείς αναμένεται να παρευρεθούν για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να εξηγήσουν τη σχέση τους με τη γαλλική γλώσσα, ανάμεσα στους οποίους οι Kaouther Adimi, Metin Arditi, Marion Billet, Barbara Cassin, Olivier Guez, Thomas Gunzig, Leslie Kaplan, Philippe Lechermeier, Yamen Mana, Dominique Manotti, Laure Marchand, Daniel Maximin, Anna Mo?, Gilles Ortlieb, Michel Piquemal, Nathalie Quintane, Claude Rizzo, Fran?ois Soulages, Brina Svit, Sami Tchak, Frederic Worms, αλλά και οι ελληνικής καταγωγής 'Αννα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιώργος Πρεβελάκης, κ.ά.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης αποτελεί το πιο σημαντικό ετήσιο γεγονός για το βιβλίο και τους επαγγελματίες του βιβλίου που διοργανώνεται στη χώρα μας. Ένας πολιτιστικός θεσμός με διεθνή χαρακτήρα που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου.

Στη φετινή 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και τις χώρες (με αλφαβητική σειρά): Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία. Επίσης, εντός του περιπτέρου της Γαλλοφωνίας και μέσω του διεθνούς γραφείου των Γάλλων Εκδοτών (BIEF) συμμετέχουν 44 γάλλοι εκδότες. Ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΒΘ επιβεβαιώνεται κι από την ενεργή συμμετοχή ξένων συγγραφέων στη φετινή διοργάνωση. Περισσότεροι από 40 συγγραφείς έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση.

Στη διάρκεια των 4 ημερών που διαρκεί η μεγάλη γιορτή του βιβλίου θα πραγματοποιηθούν συνολικά σχεδόν 500 εκδηλώσεις . Η αγαπημένη Παιδική Γωνιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες έχοντας προετοιμάσει 108 εκδηλώσεις με 158 δημιουργούς, με την πολύτιμη συνεργασία 31 εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και 13 πολιτιστικών φορέων.

Η παρουσία των Εκδόσεων «Πόλις»

Αξίζει να σημειωθεί πως στην φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν δυναμικά και οι εκδόσεις Πόλις.

Στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων που κοινοποίησαν θα παρουσιάστηκαν και θα παρουσιαστούν  τις επόμενες μέρες τα ακόλουθα βιβλία:

-Τα βιβλία του Σωτήρη Βαλντέν «Από τη Λαπωνία στην Ακρόπολη. Η ευρωπαϊκή διαδρομή ενός Σουηδού στον 20ό αιώνα» (Εκδόσεις Πόλις) και «Η ανθρωπιστική βοήθεια στην Κατοχική Ελλάδα» (Εκδόσεις Θεμέλιο) την Παρασκευή 4 Μαΐου και ώρα 20.00, στην αίθουσα «ΕΙΠ», Περίπτερο 15. Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ, Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Δ.Σ. των ΑΣΚΙ.
-Η ποιητική συλλογή του Τέλλου Φίλη «Το έσχατο έρμα» την Παρασκευή 4 Μαΐου και ώρα 20.00, στην αίθουσα أمل, Ελπίδα, Amal, Περίπτερο 13. Με τον ποιητή θα συζητήσουν οι Μέμα Μπινοπούλου & Στέργιος Φουρκιώτης.
-Το βιβλίο της Βίκυς Καραφουλίδου «”…της μεγάλης ταύτης ιδέας…»” Όψεις της εθνικής ιδεολογίας, 1770-1854» το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 16.00, στο Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 13. Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν οι Λίζυ Τσιριμώκου & Μιχάλης Χρυσανθόπουλος.
-Η Kaouther Adimi, συγγραφέας του βιβλίου «Τα πλούτη μας» (μετάφραση: Έφη Κορομηλά), το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 14:45, θα μετάσχει στη συζήτηση με θέμα: «Συζητώντας για τη γαλλοφωνία: Μνήμη, ετερότητα και ταυτότητα» με τον Yamen Manai. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ferroudja Allouache, Επίκουρη καθηγήτρια γαλλόφωνης λογοτεχνίας Παν. Paris VIII.
-Ο Νίκος Μπακουνάκης θα μιλήσει για το βιβλίο του «Ταξίδι στη Νέα Υόρκη» το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 19.00, στην αίθουσα Ματαρόα, Περίπτερο 13.
-Ο Frédéric Worms, συγγραφέας του βιβλίου «Οι χρόνιες παθήσεις της δημοκρατίας» (μετάφραση: Γιώργος Φαράκλας), το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 20:40, θα μετάσχει στη συζήτηση με θέμα: «Ο Μάης του 68 από την ελληνική & γαλλική οπτική» με τους Λεσλί Κάπλαν, συγγραφέα & Γιώργο Στεφανίδη, Πρόεδρο της ΕΛΓΑ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Φαμπιέν Περριέρ, δημοσιογράφος.
-Το βιβλίο του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου «Το 24ωρο ενός αναγνώστη: Ηδονές και πάθη της ανάγνωσης» την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 10.00, στην αίθουσα Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Περίπτερο 15. Με τον συγγραφέα θα συζητήσει ο Γιάννης Κοτσιφός.
-Το βιβλίο της Ρίκας Μπενβενίστε «Λούνα: Δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας» την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 19.00, στην αίθουσα أمل, Ελπίδα, Amal, Περίπτερο 13. Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν οι Έφη Γαζή & Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.