«Δωρεα» απο τον Συλλογο Τοπογραφων Ροδοπης για το νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Τα μέλη του θα κάνουν χωρίς πληρωμή τις μελέτες οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης, ύψους περίπου 160.000 ευρώ - Παναγιώτης Μουζακίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου «Θα είναι πολλοί οι συνάδερφοι που τελικά θα συμμετέχουν, δείχνοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την περιοχή»

Αρωγός στην προσπάθεια για τη λειτουργία το συντομότερο του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο θα κατασκευαστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι ο Σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης, τα μέλη του οποίου αφιλοκερδώς θα πραγματοποιήσουν τις μελέτες, το κόστος των οποίων θα ανέρχονταν σε περίπου 160.000 ευρώ, για την σύνδεση του νέου κτιρίου με το σύστημα ύδρευσης, αποχέτευσης αλλά και την σύνδεσή του με το οδικό δίκτυο.
 
Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο κατασκευής του νέου Νοσοκομείου, πέραν του κτιρίου που θα κατασκευάσει στο χώρο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέφτει στους τοπικούς φορείς η υποχρέωση να κατασκευάσουν συνοδευτικά έργα για την πλήρη λειτουργία του.
 
Έτσι η ΔΕΥΑΚ έχει αναλάβει να κατασκευάσει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής έχει αναλάβει τη σύνδεση του Νοσοκομείου με το οδικό δίκτυο της περιοχής.
 
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης 7 χιλιομέτρων, ένα δίκτυο ύδρευσης περίπου 3 χιλιομέτρων καθώς και μια μελέτη οδοποιίας 3 χιλιομέτρων.
 
Να σημειωθεί πως από την πλευρά του Ιδρύματος μια πρώτη εκτίμηση, χωρίς να είναι απόλυτη, για την ολοκλήρωση των μελετών για το Νοσοκομείο είχε ανέλθει στους 14 μήνες, όπως είχε αναφερθεί κατά την επίσκεψη των μελών του στην περιοχή. 

Στενή συνεργασία με τους μελετητές 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, τόσο η Υπηρεσία όσο και ο Δήμος Κομοτηνής θα πρέπει άμεσα, παράλληλα με τις εργασίες και τις μελέτες που κάνει το ίδρυμα για το Νοσοκομείο, να ετοιμάσουν την ωρίμανση των δικών τους έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και οδοποιίας.
 
Από το 2011 η ΔΕΥΑΚ, σημείωσε έχει κάνει στροφή στηρίζοντας τα τοπικά γραφεία στην ωρίμανση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, αυτών δηλαδή που κατατίθενται προς υλοποίηση με ευρωπαϊκά κονδύλια, η οποία έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα, με εντάξεις έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 
Η συνεργασία αυτή τους έχει αφήσει απόλυτα ευχαριστημένους και το ίδιο σύμφωνα με τον κ. Καρασταύρου συμβαίνει με τα τοπικά γραφεία, μιας και δεν γίνεται προσπάθεια να γίνουν τα τοπικά μελετητικά γραφεία υπερεργολάβοι των γραφείων των Αθηνών.
 

Με δεδομένη αυτή τη συνεργασία, έγινε μια προσέγγιση με το σύλλογο, μιας και ο ίδιος ο κ. Καρασταύρου είναι τοπογράφος-μελετητής, ώστε να στηρίξουν αυτό το έργο, ως μέρος της τοπικής κοινωνίας.
 
Έτσι η ωρίμανση αυτών των έργων της ύδρευσης της αποχέτευσης και της οδοποιίας θα αποτελέσει μια προσφορά των μελών του συλλόγου προς την τοπική κοινωνία.
 
Μάλιστα αυτή η συνεργασία θεωρεί πως θα αφήσει και ακόμα κάτι θετικό, τη δυνατότητα τα δίκτυα που θα δημιουργηθούν για το νοσοκομείο να επεκταθούν σε δεύτερη φάση για την εξυπηρέτηση γειτονικών οικισμών.
 
Αυτό σημαίνει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, και χωρίς κόστος, τα έργα αυτά θα έχουν ωριμάσει ώστε να μπορέσει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ να τα εντάξουν σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού έργου.
 
Άλλωστε έχουν δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας, κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παύλου Πολάκη μαζί με την διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πως θα βρεθούν τα κατάλληλα προγράμματα ώστε τα έργα να ενταχθούν αν είναι έτοιμα, με τον κ. Καρασταύρου να εκφράζει την άποψη ότι η πολιτεία δεν θα αφήσει ασύνδετο το νοσοκομείο μετά από μια τόσο μεγάλη προσφορά από το Ίδρυμα. 

Θετική ανταπόκριση από τους Τοπογράφους 

Θετικά είδαν οι τοπογράφοι από την πρώτη στιγμή το αίτημα Δήμου και ΔΕΥΑΚ , σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης κ. Παναγιώτης Μουζακίδης, Τοπογράφος Μηχανικός μελετητής Δημοσίων έργων.
 
Για αυτό και αφού συζητήθηκε στο ΔΣ καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, εξετάστηκαν τόσο οι κατηγορίες των μελετών που απαιτούνται όσο και αν τους επιτρέπεται από τον νομοθεσία να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.
 
Όπως σημείωσε, όταν έθεσαν στη Γενική Συνέλευση το θέμα, η γενική θέση των μελών τους ήταν θετική, παρόλο που εκφράστηκαν κάποιοι ενδοιασμοί για την όλη διαδικασία, τους οποίους τα μέλη του ΔΣ καθησύχασαν σημειώνοντας πως ισχύει το άρθρο 2α Περί δωρεάς μελετών προς συγκεκριμένο φορέα του Ν. 3316/05.
 
«Μας εξέπληξε θετικά η όλη διαδικασία, γιατί φτάνουμε πλέον σε ένα πολύ καλό σημείο συνεργασίας με τους φορείς της πόλης, και ειδικά με το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ, που μας έχουν στηρίξει πολλές φορές από πλευράς μελετών» σημείωσε.
 
Με αυτό τον τρόπο και την εμπιστοσύνη των φορέων, δείχνουν επίσης στο ευρύτερο κοινό ότι το μελετητικό δυναμικό της περιοχής είναι σε θέση να εκπονήσει τέτοιου είδους έργα, καθώς διαθέτει εμπειρία σε αυτά.
 
Έτσι μπήκαν στη διαδικασία να προεκτιμήσουν το κόστος των μελετών, που ανέρχεται συνολικά σε περίπου 160.000 ευρώ.
 
Αυτό αφορά μελέτη τοπογραφικών εργασιών για σύνταξη μελετών οδοποιίας, μελέτη τοπογραφικών εργασιών για σύνταξη μελέτης ύδρευσης αποχέτευσης, μελέτη συγκοινωνιακών έργων, από την πλευρά της Μεσσούνης και από την πλευρά της παλιάς Εθνικής οδού, μελέτη αποχέτευσης των ακαθάρτων και μελέτη ύδρευσης.
 
Σε πολλές από τις μελέτες δεν περιλαμβάνονται τα ηλεκτρομηχανολογικά, όπως τα αντλιοστάσια, τα οποία όμως θα προχωρήσει ξεχωριστά η ΔΕΥΑΚ μέσω των υπηρεσιών της.
 
Για συμμετοχή στο έργο έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον αρκετά μέλη του συλλόγου, με τον κ. Μουζακίδη να εκφράζει την άποψη ότι θα είναι πολλοί αυτοί που τελικά θα συμμετέχουν, δείχνοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.