Θυρανοιξια για το παρεκκλησι του Αγιου Εφραιμ στο Κοσμιο

Το κτίσμα της οστεοθήκης, που χρονολογείται από το 1866, μετατράπηκε σε παρεκκλήσι

Την ακολουθία των θυρανοιξίων του παρεκκλησίου του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του εκ Τρικάλων και εν όρει των Αμώμων (Νέα Μάκρη Αττικής) αθλήσαντος και μαρτυρήσαντος πραγματοποίησε στο Κόσμιο το Σάββατο 5 Μαΐου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
 

Το παρεκκλήσι βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου εντός του οικισμού, με την ύπαρξή του να ανάγεται, σύμφωνα με την κτητορική λίθο, στην 25ην Μαρτίου 1866, όποτε και λειτούργησε με μέριμνα του Κυριακού Κρόκου ως οστεοφυλάκιο για πολλά χρόνια.
 
Το κτίριο όμως μετά τη δημιουργία του σημερινού κοιμητηρίου του οικισμού, παρέμεινε ανενεργό, μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
 

Τότε ο Μητροπολίτης μαζί με τον Εφημέριο του Κοσμίου Αρχιμανδρίτη π. Οικουμένιο Μαρκόπουλο ασχολήθηκαν με την αναβίωση του κτιρίου, και την μετατροπή του σε παρεκκλήσι προς τιμή του Αγίου Εφραίμ, με τη συνδρομή κατοίκων της περιοχής.
 
Το παρεκκλήσι είναι πετρόχτιστο, με χαμηλή είσοδο και χαρακτηριστική οροφή, ενώ και εντός έχει διαμορφωθεί κατάλληλα. Χαρακτηριστικοί είναι εντός του οι δοκοί της οροφής που έχουν διατηρηθεί.
 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων μετά την ακολουθία αναφέρθηκε στην αξία της παράδοσης ενός νέου Παρεκκλησίου στη δημόσια λατρεία, προς τιμή μάλιστα ενός λαοφιλούς Αγίου.
 
Όπως αναφέρθηκε κατά τα θυρανοίξια, όταν ξεκίνησαν να διαμορφώνουν το παρεκκλήσι, και άρχισαν να σκέφτονται σε ποιο Άγιο θα αφιερωθεί, θέλησαν να είναι αφιερωμένο σε κάποιον για τον οποίο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ναός και αποφάσισαν να αφιερωθεί στον Άγιο Εφραίμ.
 

Μάλιστα ο Μητροπολίτης σημείωσε πως ενώ όλες οι εικόνες, όταν αποκαταστάθηκε το οίκημα, είχαν φύγει από τις θέσεις τους, μία μόνο είχε μείνει κρεμασμένη, και αυτή ήταν του Αγίου Εφραίμ, κάτι που θεωρεί πως δεν ήταν μόνο δική τους επιθυμία, αλλά και του Θεού και του Αγίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.