Απλη αναλογικη στους δημους

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις προσεχείς δημοτικές εκλογές μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει μία μικρή επανάσταση στην ελληνική κοινωνία για πολλούς λόγους.

Τόσο γιατί κάθε συνδυασμός θα παίρνει όσες έδρες δικαιούται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα καταργηθεί το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό bonus των 3/5 των εδρών στο νικητή του 2ου γύρου ανεξαρτήτως του όποιου ποσοστού έλαβε στον 1ο γύρο.

Όσο γιατί θα σταματήσουν οι δήμοι να είναι φέουδα μιας μονοκομματικής πλειοψηφίας, πολύ περισσότερο δε όταν κυβερνάει για πολλά χρόνια.

Αλλά κυρίως γιατί θα υποχρεώσει (αν όχι όλους) τους περισσότερους να ασκήσουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα του 1ου γύρου. Η επιλογή «πετάω αετό στο 2ο γύρο, αφού δεν συμμετέχει ο συνδυασμός μου» είναι απολύτως ασύμβατη με το πνεύμα του νέου νομοσχεδίου. Η συνεννόηση και η σύνθεση των απόψεων, όχι γενικά και αόριστα, αλλά δημόσια και με βάση θέσεις και προγράμματα αποτελεί πλέον μονόδρομο. Και βέβαια οι πολώσεις και οι τεχνητοί διχασμοί μπορούν να αποτελέσουν θλιβερό παρελθόν.

Βέβαια θα αντιτάξουν κάποιοι – βάσιμα – ότι υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας. Είναι πιθανό. Αυτό επαφίεται στην (αν)ωριμότητα των δημοτικών παρατάξεων. Εξάλλου – τελευταία – πήξαμε από την κυβερνησιμότητα ισχυρών – κατά τα άλλα – πλειοψηφιών.
 

(Από ανάρτησή του στο facebook)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.