Το εργο και η ζωη του Νικου Καζαντζακη παρουσιαστηκε στην Κομοτηνη

Με κεντρικό «αφηγητή» τον πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη Γιώργο Στασινάκη

Ο άνθρωπος, ο οποίος «ευθύνεται» σε ένα μεγάλο μέρος για τη διάδοση του έργου του Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη σε όλη την οικουμένη, ο κ. Γιώργος Στασινάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη ήταν ο καλεσμένος ομιλητής της αφιερωμένης στον Νίκο Καζαντζάκη εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Ίδρυμα Παπανικολάου στην Κομοτηνή.

Μία εκδήλωση η οποία συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επίσης της φιλολόγου και συγγραφέα κ. Βάντας Παπαϊωάννου – Βουτσά αλλά και της δισέγγονης του Ζορμπά κ. Εβίτας Κεγαχιά – Βαρελά, η οποία κατέθεσε ενώπιον των παρευρισκομένων τη δική της προσωπική  μαρτυρία για τον Γιώργη Ζορμπά.

Την αρχή έκανε ο κ. Στασινάκης ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, τις ανυπόστατες πληροφορίες που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί στον δημόσιο λόγο για τη ζωή και το έργο του στην ομιλία με θέμα «Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη» καθώς και την στενή του φιλία με τον Γιώργη Ζορμπά, όπως αυτή καταγράφεται και στο βιβλίο που υπογράφει ο κ. Στασινάκης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτης» με τίτλο «Καζαντζάκης – Ζορμπάς: Μία αληθινή φιλία».

Στην παρουσίαση του κ.Στασινάκη ο ίδιος σημείωσε πως αρχή του βίου αλλά και το βασικό μήνυμα του Νίκου Καζαντζάκη ήταν «να ψάχνουμε την ουσία τόσο στον άνθρωπο όσο και στην κοινωνία συλλογικά» για να περιγράψει έναν άνθρωπο αφιερωμένο στην ανάδειξη της ομορφιάς της φύσης, του περιβάλλοντος, των ζώων, της ζωής γενικότερα. «Οι νέοι δεν γνωρίζουν τον Καζαντζάκη κι εμείς θέλουμε να πούμε για το πνεύμα του, την καθαρή εκκλησία που ήθελε, την ιδέα της σύνθεσης που είχε, την κριτική ματιά. Πίστευε ότι όλα έπρεπε να τα ενώσουμε, για να φτιάξουμε μία καλύτερη κοινωνία» υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Επέτειος 30 χρόνων για τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη

Ο κ. Στασινάκης μίλησε και για την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη η οποία σήμερα αριθμεί περισσότερα από 9.124 μέλη σε 130 συνολικά χώρες, για να υπογραμμίσει ότι μοναδικός στόχος του σωματείου το οποίο φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής είναι «να αναδείξει το ανοιχτό πνεύμα του Καζαντζάκη, σε κάθε επίπεδο, θρησκευτικό, πολιτικό, πολιτιστικό». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.