H «Agility Dog Sport» αυξανει ολοενα και περισσοτερο τα μελη της

Οι τετράποδοι φίλοι μας συστήνονται στην Κομοτηνή - Μέλος της η 6χρονη Ολίβια, η νεώτερη χειρίστρια σκύλων πανελλαδικώς

Μία ομάδα για τετράποδους φίλους είναι η «Agility Dog Sport» στην Κομοτηνή που δημιουργήθηκε με σκοπό να αναδείξει τον κυναθλητισμό στην πόλη.
Η συγκεκριμένη ομάδα ασχολείται με το Agility, ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό που έχει να κάνει με την επιδεξιότητα του σκύλου.
 
Οποιοσδήποτε σκύλος, μικρόσωμος ή μεγαλόσωμος, ημίαιμος ή καθαρόαιμος μπορεί να συμμετέχει και να μετατραπεί σε έναν αθλητή! Μοναδική προϋπόθεση είναι να είναι υγιής και να έχει έναν ιδιοκτήτη που να το αγαπά και να θέλει να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί του. Όλα τα άλλα έρχονται μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση!
 
Ο «ΠτΘ» βρέθηκε στο «Doggy Park Sports Center» με τις προπονήτριες κ.κ. Ελένη Άτσαλου και Νικολέττα Παπαστεργιάδη, την κ. Αγαθή Μαθιού με την Abby (ημίαιμο λυκόσκυλο) και την Φιονα (πρώην αδεσποτάκι), την κ. Τατιάνα Παυλίδου με τον Πατρίκ (κόκερ σπάνιελ), την κ. Μαριαννα Δημητριαδου, νέο σχετικά μέλος, με την Τζέιν ( πρώην αδεσποτάκι), τον κ. Γιάννη Θεοδοσιάδη με τον Τζόκερ (Rottweiler), την κ. Zdenka  Dzurbanova με τον Νταρβιν ( Νέας Βέρνης), την κ. Άνθη Αραμπατζιδου με τον Ραουλ ( Γαλλικό Μπουλντόγκ) και την κ. Έλενα Καραγεώργη που τρέχει με τον Φοίβο ( Border Collie).
 
Μαζί τους και τα νεώτερα μέλη της ομάδας, η μόλις 6 ετών Ολίβια Κτενά, η νεώτερη χειρίστρια πανελλαδικώς που τρέχει με το κόλλευ, Φιν και η δεύτερη νεώτερη χειρίστρια, Μαρί Κασπαριάν σε ηλικία 11 ετών, με τον  Odie που είναι Yorkshire.
 
Οι χειριστές μίλησαν για τα οφέλη που προσφέρει η ενασχόληση με το agility στη σχέση του σκύλου με τον ιδιοκτήτη του, την υιοθεσία ως τρόπο επίλυσης του υπερπληθυσμού των αδέσποτων και τη σημασία να έρχονται τα παιδιά ήδη από μικρή ηλικία με τους τετράποδους φίλους μας, ώστε να μην αναπτύξουν μετέπειτα το αίσθημα του φόβου. 

Νικολέττα Παπαστεργιάδη «Μέσα από το άθλημα σκύλος και χειριστής έρχονται πιο κοντά, ενώ διορθώνονται και τα μεταξύ τους προβλήματα» 

Το agility είναι ένα άθλημα ευκινησίας και ταχύτητας, το οποίο γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τον καθοδηγεί σε μία σειρά εμποδίων. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2017, ενώ σήμερα απαριθμεί 10 χειριστές και 12 σκύλους, αριθμός που ολοένα και αυξάνεται καθώς το άθλημα «κερδίζει έδαφος» με τον καιρό.
 
Θέλοντας αρχικά να επισημάνει τη σχέση που αναπτύσσει ο σκύλος με τον χειριστή μέσα από το aglility, η κ. Νικολέττα Παπαστεργιάδη υποστήριξε ότι μέσα από το άθλημα όχι μόνον έρχονται πιο κοντά με τους τετράποδους φίλους τους, αλλά διορθώνονται και  τυχόν προβλήματα ανάμεσά τους. «Είναι ένα παιχνίδι μέσα στο οποίο ενυπάρχει η έννοια της ‘υπακοής’», συνέχισαν, παίρνοντας τον λόγο τα υπόλοιπα μέλη για να κάνουν μία σύντομη αναφορά στα «σκυλιά θεραπείας», τα οποία πάρα πολλές φορές επιδρούν θετικά «φτιάχνοντας τη διάθεση του ιδιοκτήτη τους».
 
Η ομάδα είναι ανοικτή σε νέα μέλη, ενώ προσφέρονται μαθήματα προκειμένου να κτιστεί σε πρώτη φάση μία καλή σχέση ανάμεσα στον σκύλο και τον χειριστή. Οι προπονήσεις ξεκινούν με απλά άλματα και ασκήσεις για αρχάριους, ενώ στη συνέχεια ο σκύλος εντάσσεται στον κόσμο του agility με όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνεπάγεται. 

Νάγια Δαλακούρα «Στα 6 της χρόνια η Ολίβια γνωρίζει καλά πως ένας ιδιοκτήτης σκύλου έχει υποχρεώσεις και ευθύνες» 

Η μητέρα της μικρής Ολίβιας, κ. Νάγια Δαλακούρα εξήγησε με νόημα πως χάρη στην ενασχόλησή τους με τον Κυνοφιλικό Όμιλο η συνύπαρξη της οικογένειας με το σκυλάκι τους, τον Φιν έχει βελτιωθεί ορατά.  Για την ίδια, ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος που αποκόμισε είναι το γεγονός ότι στα 6 της χρόνια η Ολίβια γνωρίζει καλά πως ένας ιδιοκτήτης σκύλου έχει υποχρεώσεις και ευθύνες και θεωρεί ότι λαμβάνει την παιδεία που δυστυχώς απουσιάζει από πολλούς.
 
Και επειδή η μικρή Ολίβια εκμυστηρεύθηκε πως… νοιώθει μοναξιές και θέλει να μάθει και σε άλλα παιδάκια να μην φοβούνται τα σκυλιά αλλά να παίζουν μαζί τους η κ. Δαλακούρα κάλεσε,  όλους τους γονείς να ενταχθούν με τα παιδιά τους στον σύλλογο, όπου θα διασκεδάσουν και θα γνωρίσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους. «Νοιώθουμε τυχεροί σαν οικογένεια που γνωρίσαμε τον ΚΟΣΕΚ», κατέληξε όλο νόημα η ίδια. 

«Ο κύριος παράγοντας που έχει προκαλέσει υπερπληθυσμό στα αδέσποτα είναι οι ιδιοκτήτες που αναλαμβάνουν την φροντίδα ενός ζώου χωρίς να έχουν πρωτίστως ενημερωθεί» 

Θέλοντας να καταδείξουν τη σημασία να λαμβάνει κανείς τη σωστή παιδεία,  τα μέλη της ομάδας agility υποστήριξαν πως ο κύριος παράγοντας που έχει προκαλέσει υπερπληθυσμό στα αδέσποτα είναι οι ιδιοκτήτες, φοιτητές στην πλειονότητά τους, που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ενός ζώου χωρίς να έχουν πρωτίστως ενημερωθεί.
 
Εξ ου και η ομάδα agility προσφέρεται να συνοδεύσει τον υποψήφιο ιδιοκτήτη στο δημοτικό κυνοκομείο, συμβουλεύοντας πως «δεν πρέπει να έχουμε ως γνώμονα μόνο τα εξωτερικά γνωρίσματα του σκύλου, αλλά και τον χαρακτήρα του. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να υιοθετήσουμε έναν υπερκινητικό σκύλο, αν δεν μπορούμε να διαθέσουμε πολλές ώρες στη βόλτα του. Το agility, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει τους τετράποδους φίλους μας να εκτονωθούν, μιας και δεν κουράζουμε μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό του». 

Ελένη Άτσαλου «Δεν υπάρχουν άγριες ράτσες σκύλων, αλλά άνθρωποι που κάνουν τα ζώα άγρια» 

Θέλοντας να καταρρίψει τον μύθο περί «άγριων ή μη φιλικών φυλών σκύλων», η κ. Ελένη Άτσαλου τόνισε εμφατικά πως δεν υπάρχουν άγριες ράτσες σκύλων, αλλά άνθρωποι που κάνουν τα ζώα άγρια. Είναι πιθανό συχνά να εκφράζουν κάποια επιθετικότητα ή εκνευρισμό, όλα αυτά, όμως, σχετίζονται με τον τρόπο που τα εκπαιδεύει και τα κοινωνικοποιεί ο ιδιοκτήτης.
 
Στη συνέχεια όλοι οι χειριστές συμβούλευσαν όποιον επιθυμεί να αποκτήσει έναν τετράποδο φίλο να αναλογισθεί πρωτίστως αν ο τρόπος ζωής του πληροί τις προϋποθέσεις και στην συνέχεια να επισκεφθεί το δημοτικό κυνοκομείο ή κάποιον έμπειρο εκτροφέα. «Με τον να υιοθετεί κανείς ένα σκυλάκι σώζει μία ψυχή από τον δρόμο», έκλεισαν, κάνοντας ξεκάθαρο πως τα ζώα δεν είναι «ούτε αντικείμενο, ούτε παιχνίδι για να αποτελέσουν αντικείμενο προς πώληση».
 
«Η μετάβαση από τον δρόμο σε ένα σπίτι είναι δύσκολη τους πρώτους μήνες για έναν σκύλο, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή.  Το στάδιο της προσαρμογής είναι το πιο δύσκολο, ορισμένοι, όμως, δεν το αντιλαμβάνονται και τα εγκαταλείπουν ξανά», είπαν τα μέλη της ομάδας agility. Κλείνοντας έκαναν σαφές πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να υιοθετήσει ένα σκυλάκι από κυνοκομείο, ακόμα και αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, φροντίζοντας να το εκπαιδεύσει σωστά και να θέσει όρια.

Στο «Doggy Park Sports Center» φιλοξενείται ο μικρός Τεν Τεν, αδεσποτάκι που κινδύνευε από επιθέσεις άλλων σκύλων και αυτοκίνητα. Ο Τεν Τεν είναι πολύ παιχνιδιάρης και ψάχνει για σπίτι. Έχει ήδη λάβει μία βασική εκπαίδευση, ενώ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να διαπρέψει στο agility!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.