«Μεσανατολικο» εγινε στο Περιφερειακο συμβουλιο το ψηφισμα για τους 2 στρατιωτικους

Έρμαιο της πολιτικής το ψήφισμα με σφοδρές αντιπαραθέσεις

Αφορμή έντονων αντιπαραθέσεων, σε ένα περιφερειακό συμβούλιο όπου για ακόμα μια φορά ο αριθμός των απόντων Περιφερειακών συμβούλων, ανεξάρτητα θρησκεύματος και παράταξης, ήταν σημαντικός, αποτέλεσε η συζήτηση, εκτός ημερησίας διατάξεως, του θέματος της έκδοσης ψηφίσματος στήριξης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
 
Και αυτό γιατί παρόλο που όλες οι πλευρές φαινόταν να συμφωνούν στην έκφραση στήριξης στους δύο στρατιωτικούς, τόσο τα όσα έγιναν στο τέλος του προηγούμενου συμβουλίου όσο και στον τρόπο με τον οποίο εισήχθηκε, εκτός ημερησίας, προς συζήτηση το θέμα. 

Αντιπαράθεση για το τι έγινε 

Η μη ύπαρξη σύμπλευσης φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν και η διαφωνία ξεκίνησε για το αν το θέμα εισάγει ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ή η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοινωνική Συμμαχία» και τα πράγματα συνέχισαν κατηφορικά από εκεί.
 
Αφού λοιπόν αρκετή ώρα αναλώθηκε στα διαδικαστικά, το θέμα εισήγαγε ο κ. Μέτιος, ο οποίος ανέγνωσε το ψήφισμα που πρότεινε στο περιφερειακό Συμβούλιο, και στη συνέχεια προχώρησε σε παρατηρήσεις για το τι συνέβη στην αίθουσα κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, απαντώντας στα σχόλια που αναπαράχθηκαν από συγκεκριμένες πλευρές μετά από αυτή.
 
Τόνισε έτσι πως υπήρξε προσπάθεια από μέσα και Περιφερειακούς Συμβούλους, να στοχοποιηθούν περιφερειακοί σύμβουλοι με βάση το θρήσκευμά τους, ότι αποχώρησαν πριν μπει αυτό σε συζήτηση και ότι σε αυτούς οφείλεται ότι δεν ψηφίστηκε το θέμα.
 
Όμως αυτά τα σενάρια, που παρουσιάζουν στρεβλή εικόνα, θεωρεί πως κάνουν κακό, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό μοντέλο συμβίωσης σε όλη την Ευρώπη, το οποίο πρέπει να περιφρουρηθεί αλλά και, όπου πάσχει, να γίνονται προσπάθειες βελτίωσης χωρίς σενάρια και στοχοποιήσεις.
 
Το ψήφισμα, σημείωσε, δεν πέρασε γιατί αποχώρησαν πολλοί σύμβουλοι πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τόνισε ο κ. Μέτιος, εκφράζοντας την άποψη πως, εκτός από τα μέσα που αναπαρήγαγαν ανακρίβειες, υπήρχαν περιφερειακοί σύμβουλοι που βοήθησαν για μια τέτοια εικόνα με σκοπό τον προσπορισμό πολιτικού οφέλους.
 
Επιτέθηκε δε ευθέως στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη, για την γενικότερη προσωπική του στάση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατηγορώντας τον ότι εκφράζει ένα είδος αντιπολίτευσης που δεν είναι χρήσιμο, με ψεύδη, φωνές, θεατρινισμούς και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις.
 
Απαντώντας ο κ. Καραλίδης κατηγόρησε τον κ. Μέτιο ότι προχώρησε ουσιαστικά σε μια συνέντευξη τύπου εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου για να δείξει ότι δεν έχει ευθύνη για το φαινόμενο των πολλών απουσιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τονίζοντας πως αποχώρησαν γιατί θεωρούσαν πως απαιτείται μια σοβαρή παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο για ένα τέτοιο θέμα, και όχι οριακές παρουσίες, ενώ αργότερα σημείωσε πως είναι ευθύνη του επικεφαλής να ελέγξει την παράταξή του, αναφερόμενος στις απουσίες στα έδρανα της συμπολίτευσης. 

Καβγάς για μια παράγραφο 

Μπαίνοντας στο κυρίως θέμα, το ψήφισμα φάνηκε να βρίσκει σε γενικές γραμμές σύμφωνες σχεδόν όλες τις παρατάξεις, παρόλο που και εκεί δημιουργήθηκε θέμα λόγω της απουσίας μίας παραγράφου από το ψήφισμα που τόνισαν πως υπήρχε στο προσχέδιο της προηγούμενης συνεδρίασης.
 
Αυτή αφορούσε την έκφραση, πέρα από τη στήριξη στους δύο στρατιωτικούς, της στήριξης της Κυβέρνησης στους χειρισμούς της για την επιστροφή τους, και αποτέλεσε την αφορμή να μην υπάρξει ομοθυμία.
 
Έτσι, μετά από αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία τελικά 19 σύμβουλοι, όλοι οι παρόντες της συμπολίτευσης και τρείς από την αντιπολίτευση, υπερψήφισαν το ψήφισμα ως είχε, ενώ 12 ζήτησαν να προστεθεί η τελευταία παράγραφος που αφορούσε την Κυβέρνηση.
 
Μοναδική εξαίρεση και στις δύο περιπτώσεις ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος ενώ εξέφρασε τη στήριξη της παράταξης του στους δύο στρατιωτικών και ζήτησε την άμεση επιστροφή τους, τόνισε πως η κράτησή τους εντάσσεται σε μια γενικότερη κατάσταση επιδείνωσης των σχέσεων, και δήλωσε παρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.