«Αγιορειτικα σχηματα και χρωματα»

Η έκθεση ζωγραφικής με έργα εμπνευσμένα από το Άγιο όρος άνοιξε τις πόρτες της στην Κομοτηνή

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Μενεσίδη με θέμα το Άγιο Όρος και τίτλο «Αγιορείτικα σχήματα και χρώματα», η οποία θα βρίσκεται στη μικρή αίθουσα της Καπναποθήκης μέχρι τις 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μαΐου.
 
Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, αποτελείται από περίπου 40 έργα του κ. Μενεσίδη, ο οποίος επισκέπτεται το Άγιο Όρος για πάνω από 50 χρόνια, και έχει δημιουργήσει πολλά έργα τέχνης εμπνεόμενος από αυτό.
 

Ο κ. Μενεσίδης ζει στην Ξάνθη, είναι πλέον συνταξιούχος γιατρός και από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική, με δάσκαλο τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη.
 
Η έκθεση αυτή ήταν αφιερωμένη στο Άγιο Όρος, με πίνακες σε σινική και τέμπερα, το οποίο ο ίδιος επισκέπτεται συχνά από το 1968, περισσότερο παλιότερα αλλά ακόμα και σήμερα.
 
Συνολικά έχει ζωγραφίσει περίπου 120 έργα με θέμα το Άγιο Όρος, εμπνεόμενος, όπως ανέφερε, από τη φύση, τους ανθρώπους αλλά και όλο το περιβάλλον.
 

Όσο για τις τεχνικές που χρησιμοποίησε, τόνισε πως οι τέμπερες είναι πιο περίπλοκες, με τον ίδιο πάντως να δουλεύει περισσότερο την σινική μελάνη.
 
Τον αγιασμό της έκθεσης πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε πως η Μητρόπολη συμμετέχει και αυτή με πέντε εκδηλώσεις στον εορτασμό των Ελευθερίων, την έκθεση Ζωγραφικής, τον Αγώνα δρόμου στο Μονοπάτι της Παναγίας και τη Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής της χορωδίας φίλων της Βυζαντινής Μουσικής, αλλά και τη συμμετοχή σε παραστάσεις της χορωδίας του γραφείου της Εξωτερικής Ιεραποστολής, καθώς και του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών της Μητρόπολης.
 

«Η έκθεση των φιλοτεχνημάτων του κ. Μενεσίδη, αποδίδει τις πνευματικές και πολιτιστικές επιρροές του Άθω η παρουσία του οποίου στην Πατρίδα μας αποτελεί πολυσήμαντο πνευματικό θησαυρό» τόνισε ο Σεβασμιώτατος για να επισημάνει πως η συνεργασία της Μητρόπολης και του ίδιου με τον κ. Μενεσίδη είναι αρκετά παλιά, έχοντας μάλιστα φιλοτεχνήσει το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του περιοδικού της Μητροπόλεως, και το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο γραφείο του Μητροπολίτη στη μητρόπολη.
 
Ο τοπικός Ποιμενάρχης προέτρεψε τον κ. Μενεσίδη να έρθει να καλλιτεχνήσει και στην πόλη μας και απευθυνόμενος προς το φιλότεχνο κοινό της πόλης να επισκεφθεί την έκθεση ώστε να γνωρίσει το έργο του κ. Μενεσίδη.
  
Ευχαρίστησε δε τον Καθηγητή του Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιο Τσιγάρα για την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης.
 

Στη συνέχεια ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής π. Βαρθολομαίος Ιατρίδης ανέγνωσε χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε και η Προέδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ  κ.Νατάσα Λιβεριάδου, η οποία επεσήμανε ότι η έκθεση είναι μία πρόκληση και μια πρόσκληση για όσα ο καλλιτέχνης επιθυμεί να περάσει ως μήνυμα αλλά και έναυσμα  για όσα βιώνουν καθημερινά οι πατέρες της Αθωνικής Πολιτείας.
 

Στενή συνεργασία Μητρόπολης-Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας 

Στην έκθεση βρέθηκαν και φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, οι οποίοι εθελοντικά προσφέρθηκαν να βρίσκονται στο χώρο και να κρατούν ανοιχτή την έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της.
 
Να σημειωθεί δε πως η Μητρόπολη και το τμήμα έχουν εκτεταμένη συνεργασία, μιας και ήδη φοιτητές από αυτό κάνουν την πρακτική τους στα αρχεία και τη βιβλιοθήκη της Μητρόπολης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.