Εκλογικη «αναμετρηση» λιγες μερες πριν την προσελευση στις καλπες

Debate παρατάξεων της Νομικής Σχολής ΔΠΘ διοργάνωσε η ομάδα EXARTICIS

Εκλογικός πυρετός σήμερα με φοιτητές από όλες τις σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης να συρρέουν στις κάλπες για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους.
 
Και επειδή οι φοιτητικές εκλογές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και αφορούν όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα η ερασιτεχνική δημοσιογραφική και καλλιτεχνική ομάδα EXARTICIS έκρινε σκόπιμο να διοργανώσει debate μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων της Νομικής Σχολής.
 
Το debate μεταδόθηκε live το Σάββατο  από τα γραφεία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct στην Κομοτηνή, ενώ ο κάθε σπουδαστής είχε την δυνατότητα να υποβάλλει ερωτήσεις πριν αλλά και κατά την διάρκειά του μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ταυτόχρονα, ερωτήσεις μπορούσαν να υποβάλλουν και μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, έτσι ώστε να αναπτυχθεί  ένας γόνιμος διάλογος.  

Κώστας Βαργεμιτζίδης «Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που ανήκει στους φοιτητές» 

Ως συντονιστής της συζήτησης, αλλά και ιδρυτικό μέλος της ομάδας EXARTICIS, o κ. Κώστας Βαργεμιτζίδης θέλησε να στείλει σε όλους τους φοιτητές το μήνυμα ότι το Πανεπιστήμιο δεν παύει να είναι ένας χώρος για να ακούγεται η φωνή του κάθε σπουδαστή. «Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που ανήκει στους φοιτητές, ανεξάρτητα από κομματικές παρεμβάσεις. Μέσα από τον φοιτητικό συνδικαλισμό μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον μας», είπε για να δώσει στη συνέχεια την «ταυτότητα» του debate.
 
Στο debate συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στην Νομική Σχολή του ΔΠΘ.  «Όλες οι ερωτήσεις προέρχονταν από το φοιτητικό κοινό», ξεκαθάρισε ο κ. Βαργεμιτζίδης, «εξάλλου κι εμείς οι ίδιοι είμαστε φοιτητές».  Οι παρατάξεις, λοιπόν, πήραν τον λόγο ενώ όλοι οι εκπρόσωποι μετείχαν κάνοντας ερωτήσεις και δίνοντας απαντήσεις σε καίρια ζητήματα. Η ομάδα σκοπεύει να επαναλάβει την δράση, επεκτείνοντάς την στην συνέχεια και σε άλλες σχολές, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαρισθήσει και το κατάστημα “Πάστα Φλώρα”, χορηγό του debate.

Γιώργος Κοκολάκης «Θέλουμε να δώσουμε την αφορμή να γίνονται τέτοιες δράσεις και σε άλλες σχολές»

 «Η επιλογή της Νομικής γίνεται λόγω δημοφιλίας της σχολής και των πολύ ενεργών παρατάξεων και έτσι θέλουμε να δώσουμε την αφορμή να γίνονται τέτοιες δράσεις και σε άλλες σχολές», δήλωσε ο Γιώργος Κοκολάκης, συνιδρυτής της ομάδας EXARTICIS, κρίνοντας σκόπιμο να δώσει πληροφορίες αναφορικά με την οργάνωση και τον τρόπο διεξαγωγής του debate. Για τον ίδιο είναι απαραίτητο να έρχονται οι φοιτητές άμεσα σε επαφή με τις θέσεις και τους εκπροσώπους της εκάστοτε παράταξης πριν ψηφίσουν, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα  να διαμορφώσουν σφαιρικότερη άποψη.

 
 

Αργυρώ Αντωνίου «Πολλοί σπουδαστές απέχουν από την εκλογική διαδικασία»

 Η κ. Αργυρώ Αντωνίου, μέλος EXARTICIS είδε τη διαδικασία ως έναν τρόπο «ενεργοποίησης» των σπουδαστών, μιας και πολλοί εξ αυτών απέχουν από την εκλογική διαδικασία τον τελευταίο καιρό. Η ύπαρξη παρατάξεων είναι ζωτικής σημασίας για την ακαδημαϊκή ζωή, είπε συμπληρώνοντας ότι οι περισσότερες ερωτήσεις που έθεσαν οι σπουδαστές αφορούσαν τα προγράμματα που θα ακολουθήσει η κάθε παράταξη, τις θέσεις τους και την ιδεολογία που πρεσβεύουν. 

Γιώργος Πουλημένος «Ο αγώνας δεν πρέπει να σταματάει στις εκλογές»

 Ο κ. Γιώργος Πουλημένος, μέλος της ΑΝΟΚ τόνισε ότι η προσπάθεια και ο αγώνας δεν πρέπει να σταματάει στις εκλογές, μιας και η λειτουργία της ψήφου είναι να βελτιώνουν οι παρατάξεις τη δράση τους και το πλάνο τους για την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος έθεσε ως βασικότερα ζητήματα την συζήτηση αναφορικά με την μετακίνηση των φοιτητών και την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής, ενώ εστίασε και στην επαναλειτουργία του Εργαστηρίου Εμπορικού Δικαίου της σχολής. 

Αντώνης Μαγκίνας «Η δράση της παράταξης σε ακαδημαϊκό και κοινωνικό επίπεδο» 

Ως εκπρόσωπος της ΔΑΠ ο κ. Αντώνης Μαγκίνας μίλησε κυρίως για τη δράση της παράταξης σε ακαδημαϊκό και κοινωνικό επίπεδο και εξήγησε το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει την επομένη των εκλογών σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Ιδιαίτερα τον απασχόλησε το ζήτημα με τα τραπεζάκια και την αφισοκόλληση στους χώρους της σχολής, ενώ πρότεινε και την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος βάσει του οποίου ομάδες με ποικίλα ενδιαφέροντα – οι λεγόμενες ‘societies’- θα διαθέτουν τον δικό τους χώρο (kiosks) για να δραστηριοποιούνται εντός του πανεπιστημιακού χώρου. 

Κώστας Μαγκλάρας «Ο πολιτικός διάλογος μέσα στην σχολή τείνει να καταργηθεί» 

Στο debate συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ΕΑΑΚ o κ. Κώστας Μαγκλάρας κρίνοντας πως η πρωτοβουλία  προώθησε τον πολιτικό διάλογο μέσα στην σχολή, σε μία περίοδο που αυτός τείνει να καταργηθεί, οδηγώντας πολλούς φοιτητές στην αποχή από την εκλογική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μίλησε για το ζήτημα με τα τραπεζάκια και την αφισοκόλληση, ανέδειξε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός σωματείου μισθωτών δικηγόρων, ενώ έκλεισε αναφερόμενος στα «σενάρια» περί ιδρύσεως 4ης Νομικής Σχολής.
 
Αναλυτικά συμμετείχαν οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΑΝΟΚ, ΕΑΑΚ και ΠΚΣ με ομιλητές τους κ.κ. Αντώνη Μαγκίνα, (ΔΑΠ, βοηθός: Βασίλειος Ραδαίος Βασίλειος), Στέλιο Βούκωνα (ΑΝΟΚ), Κώστα Μαγκλάρα (ΕΑΑΚ,βοηθός: Γιάννης Νασίαρας) και Αρχοντούλα Τσίκνη (ΠΚΣ).
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.