Παραμενει ζητουμενο η συνδεση τοπικης κοινωνιας και ΔΠΘ;

Εκδήλωση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΔΠΘ και τη διασύνδεση με την τοπική κοινωνία

Αναζητήσεις για τη διαχρονικότητα του ΔΠΘ και το μέλλον του, εκφράστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κύτταρο στην Κομοτηνή, στην εκδήλωση με θέμα «Το χθες, το σήμερα και το αύριο του ΔΠΘ. Η διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία» που διοργάνωσαν η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «Πράττω» σε συνεργασία με το ΔΠΘ και τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Ροδόπης υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής, στο πλαίσιο των Ελευθερίων.
 
Κατά την εκδήλωση αναλύθηκαν θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο και τη λειτουργία του σε μια μεταβατική περίοδο για αυτό, παρόλο που το ενδιαφέρον του κοινού δεν ήταν και τόσο μεγάλο, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για τη διασύνδεση του με την τοπική κοινωνία, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα, μιας και πλέον παρατηρούμε πως αρκετές είναι οι εκδηλώσεις του πανεπιστημίου που έχουν και τη συμμετοχή της.
 

Η Θράκη χωρίς το ΔΠΘ 

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Καθηγητής κ. Σταύρος Τουλουπίδης, ο οποίος θέλοντας να δείξει τη σημασία του πανεπιστημίου για τη Θράκη, έκανε μια προσομοίωση του πως θα ήταν αυτή χωρίς το ΔΠΘ.
 
Και αυτό γιατί θεωρεί πως είναι κοινή πεποίθηση όλων μας, ότι την αξία πραγμάτων και ανθρώπων την εκτιμούμε όταν τους χάνουμε. Παρουσίασε έτσι τα επιτεύγματά του πανεπιστημίου στην 40ετή πορεία του, καθώς και τι θα έχανε η Θράκη αν δεν υπήρχε. 

Σύνεση, νηφαλιότητα και προσπάθεια 

Την πεποίθηση του ότι το ΔΠΘ έχει πολύ μέλλον, και θα πρέπει κύριο μέλημά τους να είναι να αξιοποιήσουν τις πολλές δυνατότητές τους, σε μια κατεύθυνση που θα βοηθά επίσης και θα ενισχύει την τοπική κοινωνία, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, εξέφρασε ο έτερος ομιλητής,  κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.
 
Όλα αυτά θέλουν σύνεση, νηφαλιότητα και προσπάθεια, ιδιαίτερα μετά τα όσα έχουν διαμειφθεί το τελευταίο διάστημα στο Πανεπιστήμιο. Θεωρεί πάντως πως τα φώτα έχουν τραβήξει οι αρνητικές εξελίξεις, που έχουν υπάρξει, όμως έχει ξεχαστεί ότι το ΔΠΘ ήταν αυτό που εκτόξευσε τον ελληνικό δορυφόρο και ότι υπάρχουν σχολές του με κορυφαία κατάταξη στις παγκόσμιες λίστες τους,
 
«Πρέπει να βλέπουμε τη συνολικότερη εικόνα, και αυτή δείχνει ένα δυναμικό πανεπιστήμιο, που μπορεί ακόμα να κάνει πολλά πράγματα και πρέπει να τα κάνει και για το δικό του καλό και για το καλό της τοπικής κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Δρυμπέτας χαρακτηριστικά.
 

Δρόμοι παράλληλοι για ΔΠΘ και τοπική κοινωνία

Στην συζήτηση έκανε παρέμβαση ο δικηγόρος κ. Χρήστος Χατζηπέμου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, ο οποίος επισήμανε πως το ζητούμενο είναι πως μέσα από παράλληλους δρόμους που ακολουθεί η τοπική κοινωνία και το πανεπιστήμιο, μπορεί να χαραχθεί η πορεία ώστε το πανεπιστήμιο να καταστεί ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή.
 
Θεωρεί δε πως η μέχρι τώρα πορεία του πανεπιστημίου, παρά τις όσες προσπάθειες έχουν γίνει, δεν είναι αυτή που επιθυμούσαν.
 
«Θα επιθυμούσαμε ένα πανεπιστήμιο πρωτοπόρο, που αποτελεί πόλο έλξης για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, γιατί όχι και τη Βαλκανική, που θα χαράζει και θα βοηθά την πορεία του τόπου, ίσως τελείως διαφορετικό από αυτό που σήμερα έχουμε στην περιοχή μας», και σε αυτό θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το πανεπιστήμιο.
 
Μάλιστα επισήμανε πως η τοπική κοινωνία ουδέποτε ενέταξε το πανεπιστήμιο ενεργά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, και στους άξονες της πολιτικής που θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Ως παράδειγμα έφερε τον κάθετο άξονα την Νυμφαίας, όπου αναρωτήθηκε αν υπάρχει έστω και μία πανεπιστημιακή μελέτη που θα αναδείξει τη χρησιμότητα του άξονα τόσο για την Ελληνική, όσο και τη Βουλγαρική πλευρά.
 

Αναδεικνύοντας το μέλλον του Πανεπιστημίου 

Η εκδήλωση αυτή, σημείωσε το μέλος του ΠΡΑΤΤΩ κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, πέρα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΔΠΘ έχει σαν στόχο να αναδειχθεί πως αυτό μπορεί να συνδεθεί καλύτερα με την τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας.
 
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι θα γίνει μια θετική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ στάθηκε στην αντίστιξη της εκδήλωσης αυτής με άλλες εκδηλώσεις, τόσο αυτή για την Νομική Κομοτηνής, που θεωρεί πως προσεγγίστηκε με τοπικιστικά και όχι σφαιρικά κριτήρια, αλλά και εκδηλώσεις που προάγουν τη συνεργασία των ιδιωτικών με τα δημόσια πανεπιστήμια.
 
Αφορμή για την εκδήλωση, σημείωσε δεν είναι τόσο τα αρνητικά που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για το ΔΠΘ, αλλά οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης και τη δέσμευση κατά την περιφερειακή συνδιάσκεψη για σημαντικά έργα στην περιοχή της Θράκης, στην υλοποίηση της οποίας δεν μπορεί να είναι απόν το πανεπιστήμιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.