Συνεργασια σε οικονομια και πολιτισμο θελει η Ιαπωνια με τη Θρακη

Την Κομοτηνή επισκέφτηκε ο Ιάπωνας Πρέσβης κ. Yasuhiro Shimizu όπου είχε επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς φορείς

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τρίτη 15 Μαΐου ο Ιάπωνας Πρέσβης κ. Yasuhiro Shimizu, στο πλαίσιο επίσκεψής του σε Ξάνθη και Ροδόπη, όπου γνώρισε από κοντά επιχειρήσεις της περιοχής, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη αλλά και παραγωγικούς φορείς του τόπου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
 
Ο κ. Shimizu καθ’ όλη την επίσκεψή του συνοδευόταν από τους πρώην Υπουργούς κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και κ. Αλέκο Κοντό, ενώ στη Ροδόπη επισκέφτηκε τα Κλωστήρια Θράκης, καθώς και το μουσείο καλαθοπλεκτικής του Θρυλορίου.
 
Το ενδιαφέρον στην επίσκεψή του στην περιοχή μας στράφηκε στον καπνό, το βαμβάκι και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με έμφαση στο κρασί.
 

Στη συνάντηση που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο συμμετείχαν οι δύο πρώην Υπουργοί, ο Προέδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου και άλλοι.
 
Να σημειωθεί πως προηγουμένως είχε επισκεφτεί την Ξάνθη, όπου είχε επαφές με φορείς της περιοχής, ενώ επισκέφτηκε και τη ΣΕΚΕ.
 
Ο κ. Shimizu έχει θητεύσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας, και από πλευράς Ιαπωνικής κυβέρνησης χειρίστηκε θέματα που έχουν σχέσεις με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα.
 
 

Ευρείες οι δυνατότητες των συνεργασιών 

Ο κ. Shimizu, που βρίσκεται στη θέση του από τον Αύγουστο του 2017, δεν είχε μέχρι τώρα την ευκαιρία να επισκεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά με την ευκαιρία της αγοράς της ΣΕΚΑΠ από την Ιαπωνική JTI, και με δεδομένο ότι η Ξάνθη και η Ροδόπη είναι από τις κύριες καπνοπαραγωγικές περιοχές στη χώρα μας, θέλησε να τις επισκεφτεί, για να δει τη βιομηχανία του καπνού αλλά και τις άλλες βιομηχανίες της περιοχής.
 
Άλλωστε η Ιαπωνία και η Ελλάδα έχουν μια μακρά φιλία και σχέση, με το 2019 να κλείνουν 120 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, ενώ πέρυσι η Ιαπωνία και η ΕΕ ολοκλήρωσαν την συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, μειώνοντας τους δασμούς και δίνοντας ώθηση τις εμπορικές συναλλαγές.
 
Με το 2020 να αποτελεί το έτος των Ολυμπιακών του Τόκιο, θα υπάρχει η δυνατότητα να  προωθηθούν συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες, με τον κ. Shimizu να εκφράζει την άποψη πως θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για οικονομικές και πολιτιστικές συνεργασίες
 
«Στην περιοχή, η επένδυση στη ΣΕΚΑΠ θα αποτελέσει το πρώτο βήμα, και ελπίζω ότι αυτού του είδους η συνεργασία θα έχει συνέχεια εδώ» σημείωσε.
 
Άλλωστε κατά την επίσκεψή του στο εκκοκκιστήριο διαπίστωσε ότι είναι πολύ σύγχρονή εγκατάσταση, και είναι εντυπωσιασμένος από αυτή, ενώ το γεγονός ότι προϊόντα της εξάγονται στην Ιαπωνία, δείχνει ότι υπάρχουν, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, πολλές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων.
 
Το προσωπικό του ενδιαφέρον πάντως έχει τραβήξει το κρασί, και του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως στην περιοχή καλλιεργείται κρασί από τα βάθη της αρχαιότητας, και πως με το κρασί της μέθυσε ο Οδυσσέας τον Κύκλωπα Πολύφημο.
 
Τέλος, θεωρεί πως οι Ιάπωνες θα θέλουν να γνωρίσουν την περιοχή που γέννησε τον Δημόκριτο αλλά και πάρα πολλές παραδόσεις και έτσι θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε συνεργασία με όλους.
 
 

Κεφάλαια και ανταλλαγή τεχνογνωσίας 

Η πρόσκληση του Ιάπωνα πρέσβη στην περιοχή μας έγινε από τους κ. Στυλιανίδη και Κοντό, με τον κ. Στυλιανίδης να τονίζει πως στην Ξάνθη δόθηκε έμφαση στον καπνό, ενώ στη Ροδόπη στα εκκοκκιστήρια, για αυτό και επισκέφτηκαν τα Εκκοκκιστήρια Θράκης τα οποία έχουν ήδη αμφίδρομη συνεργασία με την ιαπωνική αγορά, που θεωρούν πως μπορεί να εντατικοποιηθεί.
 
Παράλληλα ενημερώθηκε για τις δυνατότητες, τόσο των προϊόντων όσο και τις τουριστικές, στις συναντήσεις του με τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και για τις εμπορικές δυνατότητες της περιοχής από τους φορείς.
 
Μέσα από αυτή τη συνεργασία, τόνισε ο κ. Στυλιανίδη, θα υπάρξουν αμοιβαία οφέλη, για αυτό και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για πεδία και τομείς συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή μας και θα μπορούσαν να εξαχθούν στην ιαπωνική αγορά, αλλά και να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία της.
 
Στόχος αυτής της ξενάγησης, σημείωσε, ήταν να ενθαρρύνουν την φίλη χώρα αλλά και τους επιχειρηματίες της σε κοινά επιχειρηματικά σχήματα με τους επιχειρηματίες της περιοχής, ώστε να βρεθούν τα κεφάλαια και να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας ώστε να προωθηθούν παραγωγές που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όφελος στην τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία.
 
Επέδωσε δε τα εύσημα στον κ. Κοντό, με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση του οποίου αναπτύχθηκε η σχέση αυτή, μιας και ενώ ο κ. Στυλιανίδης είχε ήδη σχέσεις λόγω της ιδιότητας του ως πρόεδρος της επιτροπής φιλίας των δύο κοινοβουλίων, ο κ. Κοντός έφερε μετρήσιμα αποτελέσματα στη σχέση αυτή μέσω της εξαγωγής του μπασμά στην ιαπωνική αγορά.
 
 

Ανθρώπινες, πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις 

Από την πλευρά του ο κ. Κοντός τόνισε πως η πρωτοβουλία αυτή, που τόνισε πως πηγάζει από την αγάπη που έχει τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Στυλιανίδης για τη Θράκη, έχει σαν στόχο να έρθουν σε επαφή οι εμπορικοί κόσμοι της περιοχής μας και της Ιαπωνίας ώστε να μπουν οι βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία με μια χώρα που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη χώρα μας, στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο.
 
Τόνισε δε πως με την πραγματοποίηση σε δύο χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά της πρεσβείας να αναπτύξουν πολιτιστικές δράσεις μεταξύ των δύο χωρών, με συγκροτήματα και συλλόγους να επισκεφτούν την Ξάνθη και τη Ροδόπη και αντίστοιχα να ταξιδέψουν από εδώ παραδοσιακά συγκροτήματα στην Ιαπωνία.
 
«Αυτά μπορεί να αποτελούν το κερασάκι στην πίτα της ανάπτυξης, θεωρούμε όμως ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά ώστε να δέσουμε με τον καλύτερο τρόπο ανθρώπινες, πολιτιστικές, εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Θράκης και της Ιαπωνίας» κατέληξε.

 

Στήριξη από την επιχειρηματική κοινότητα 

Στον «ναό της επιχειρηματικότητας» καλωσόρισε τον Ιάπωνα πρέσβη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, που ανέλυσε το οικονομικό προφίλ της περιοχής και τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου.
 
Όπως ανέφερε, στην Περιφέρειά μας διασταυρώνονται οι δρόμοι του εμπορίου και γενικότερα προάγεται η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία μέσω της συνεργασίας με το ΔΠΘ.
 
Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τις ομορφιές και την ιστορικότητα της περιοχής, δημιουργείται ένα «μπουκέτο» ευκαιριών που πιστεύει πως θα μπορέσουν να μετουσιώσουν σε πραγματική ανάπτυξη και τη συνεργασία.
 
Την πεποίθησή του ότι η περιοχή μας έχει πολλά να δείξει και πως αποτελεί ένα σταθμό ευκαιριών και συνεργασιών για την Ιαπωνία τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, που θεωρεί πως η στενή σχέση των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να πετύχουν όλες αυτές οι συνεργασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.