Σοχουμ: Μια ιστορια πλημμυρισμενη με ανθρωπια, με εικονες δυναμης, με εικονες τραγικες, με εικονες ζωης

Παρουσιάστηκε το πρώτο μυθιστόρημα της Γιώτας Ιωαννίδου στην Κομοτηνή από τα Public, τις εκδόσεις «Αιώρα» και τα Ποντιακά Σωματεία ν. Ροδόπης

Κοινές μνήμες και βιώματα των Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τον γενέθλιο τόπο τους  στις αρχές του 20ου αιώνα και ξεκίνησαν το ταξίδι για την ξένη έως τότε πατρίδα τους, ένωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου, 12 Μαΐου όσους έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της κ. Γιώτας Ιωαννίδου με τίτλο «Σοχούμ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιώρα».
 
Το πρώτο συγγραφικό δημιούργημα της Θεσσαλονικιάς συγγραφέα η οποία μέσα στα 28 κεφάλαια του βιβλίου της αφηγείται την ιστορία του παππού και της γιαγιάς της και μαζί την ιστορία χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξορίστηκαν από το Σοχούμ, και ξεκίνησαν την πορεία προς την Ελλάδα, μία πατρίδα «ξένη».
Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της οικογένειας της συγγραφέως,  η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την παρουσίαση που διοργάνωσαν τα Public Κομοτηνής και οι εκδόσεις «Αιώρα».
 

Συνεργασία με προηγούμενο καθότι ο κύριος συντελεστής της παρουσίασης ο κ. Γιάννης Παγκοζίδης συνεργάστηκε και στο παρελθόν με την συγγραφέα στο πλαίσιο της παρουσίασης της μουσικής έκδοσης του πρώτου «Τα τραγωδίας ‘κί τελείν’νταν» – Παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια από το χωριό Κίζαρι που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2018.
 
Συνεργασία η οποία συνεχίστηκε με το «Σοχουμάκι» όπως αποκαλεί η ίδια η κ.Ιωαννίδου το βιβλίο της, για το οποίο μίλησε αναλυτικά ο κ. Παγκοζίδης κατά την διάρκεια της παρουσίασης, περιγράφοντάς το ως ένα βιβλίο που «δεν θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου».

Μία ιστορία «συγκλονιστική που διαπερνά τον αναγνώστη» όπως σημείωσε, «τον μεταφέρει σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια, σε διαδρομές του ελληνισμού, του χώρου γύρω μας, Μικρά Ασία, Εύξεινος Πόντος, Ελλάδα. Διαδρομές της προσφυγιάς και του ξεριζωμού μέσα στις οποίες είναι ορατές οι διαδρομές ανθρώπων που ερωτεύονται, που παθιάζονται, που τα χάνουν όλα, που πολεμάνε να επιβιώσουν, που συγκλονίζουν με την δύναμή τους… ανθρώπων που  ζουν μέσα στην Ιστορία, την ιστορία τους».

«Η συγγραφέας, παίρνει την ιστορία των προγόνων της και μας την παρουσιάζει.  Σκύβει με επιμέλεια μέσα στις προφορικές και γραπτές μαρτυρίες  της μητέρα της, και επεξεργάζεται τους χαρακτήρες των ηρώων της με τρόπο μοναδικό» συνέχισε  υπογραμμίζοντας την ελκυστική γραφή με την ιδιότυπη σύνταξη και τους διαλόγους στην ποντιακή διάλεκτο που περιέχει και η οποία ενισχύει τη ζωντάνια της αφήγησης.

Ένα μυθιστόρημα υψηλής έντασης και ρυθμού όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, το οποίο ο αναγνώστης δεν θέλει να διακόψει, ζώντας κάθε στιγμή της ιστορίας μαζί με τους ήρωες της. «Περπατάς μαζί τους στους δρόμους που αποφασίζουν να πάρουν και χάνεσαι μέσα στις περιγραφές της διαδρομής, μέσα στη δίνη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.  Η διαδρομή τους από  το Σοχούμ στην Ελλάδα, στον Πειραιά – Αθήνα, και από κει  στη Δράμα, και στο Μυλαύλακο Κατερίνης» σημείωσε.

«Για μένα, αλλά και με όσους το διάβασαν και το συζητήσαμε, δεν είναι απλά μια ιστορία που αναφέρεται στον πολυετή ποντιακό ξεριζωμό και την προσφυγιά. Είναι μια ιστορία πλημμυρισμένη με ανθρωπιά, με εικόνες δύναμης, με εικόνες τραγικές, με εικόνες ζωής» επεσήμανε ο κ. Παγκοζίδης σημειώνοντας την επικαιρότητα της ιστορίας και των γεγονότων που καταγράφει, μιας και «στις μέρες μας και άλλοι λαοί δοκιμάζονται, γιατί σε όλες τις εποχές και  σε όλο τον κόσμο συνέχεια κάποιοι δοκιμάζονται και γιατί ο ξεριζωμός είναι ξεριζωμός και η προσφυγιά είναι προσφυγιά».

Η ιστορία άλλωστε του ιδίου και των προγόνων του κοινή και παράλληλη όπως εξήγησε. Προσφυγικής καταγωγής και ο ίδιος, όπως και οι συγχωριανοί του Κιζαριώτες, που αναχώρησαν επίσης από το Σοχούμ, «ίσως με το ίδιο καράβι, όταν στοιβάζονταν χιλιάδες, με απάνθρωπες συνθήκες» όπως τόνισε. Και έπειτα η Κατερίνη από την οποία είναι η μητέρα του Ελένη Πιπερίδου, η οποία έζησε και αφηγήθηκε ιστορίες παρόμοιες.
 
Μια παρουσίαση γεμάτη συγκίνηση και αναμνήσεις από το σύνολο των παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων και η κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, δημοτική σύμβουλος, η κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Τραπεζούντα» κ.Αβραάμ Φωτιάδης, ο κ. Στέλιος Νικολάου, Δικηγόρος-Ερευνητής- Χοροδιδάσκαλος, ο Σάββας Μαυρίδης από τον Σύλλογο Ποντίων Κασσιτερών Σαπών και ο Στέφανος Διαμαντίδης από τον Σύλλογος Ποντίων των απανταχού Κιζαριωτών και ο σκηνοθέτης-καραγκιοζοπαίχτης κ. Γιάννης Βουλτσίδης με την κ. Γεωργία Γιαννοπούλου,
 

Με το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Οι κ.κ. Γιάννης Παγκοζίδης, Ιωάννης Παγκοζίδης και Αβράαμ Φωτιάδης απέδωσαν μουσικές με ποντιακή λύρα και κρουστό, ενώ η συγγραφέας είχε την ευκαιρία να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίο της και να φωτογραφηθεί με το κοινό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.