Μαθητες της Κομοτηνης τραγουδησαν, χορεψαν και ζωγραφισαν μεταφεροντας μνημες απο την Γενοκτονια του Ποντιακου Ελληνισμου

«Ξεφυλλίζοντας» τις σελίδες της ιστορίας σε μία εκδήλωση μνήμης και διεκδίκησης

Μαθητές της Κομοτηνής τραγούδησαν, χόρεψαν και ζωγράφισαν μεταφέροντας μνήμες από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμό, όπως τους τις αφηγήθηκαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες τους, σε μία εκδήλωση μνήμης και διεκδίκησης που φιλοξενήθηκε χθες από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

 

 

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, με τους μαθητές να «αναβιώνουν» τα γεγονότα μέσα από προσωπικές ιστορίες,  ζωγραφιές,  ποιήματα, χορό και τραγούδια με την συνοδεία ποντιακής λύρας, και την  κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» να πραγματοποιεί μία διαδραστική εξιστόρησή τους. Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής  κ. Παντελεήμων, ενώ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης και ο συγγραφέας, κ. Ιωάννης Αμαραντίδης. 

Κωνσταντίνος Αρβανιτίδης, Γιώργος Κουσκουρίδης «Μέσα από την ποντιακή λύρα μεταφέρουμε ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας που έζησαν την Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού» 

Τις καρδιές του κοινού, αλλά και το πιο θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων «έκλεψαν» δύο νεαροί μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και ελπιδοφόροι λυράρηδες, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτίδης και ο Γιώργος Κουσκουρίδης. «Μέσα από την ποντιακή λύρα μεταφέρουμε ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας που έζησαν την Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού», εκμυστηρεύθηκαν, ενώ δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν πως η εκδήλωση ήταν μία καλή ευκαιρία να «συστήσουν» ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο σε άλλους νέους. Οι δύο μαθητές  μας μετέφεραν για λίγο στο παρελθόν ερμηνεύοντας πένθιμα τραγούδια, από τα οποία οι ίδιοι ξεχωρίζουν το «Την πατρίδα μ’ έχασα», ένα τραγούδι που όπως είπαν «έγραψαν οι παλιοί και δεν πρέπει να ξεχνούν οι νεώτεροι».
 

 

Ελευθερία Σιώπη «Όταν ματώνει ένα μέλος  μας, πονάει όλο το σώμα. Έτσι και όταν ματώνει ο Πόντος, πονάει όλος ο Ελληνισμός» 

Η δράση αποτελούσε πρωτοβουλία της διευθύντριας του σχολείου, κ. Ελευθερίας Σιώπη, που θέλησε να δώσει στα παιδιά ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας, έξω από την τάξη.  Κύριος στόχος της είναι να γίνεται το μάθημα της ιστορίας βιωματικά, αφού πιστεύει πως ένας λαός χωρίς γνώση του παρελθόντος του είναι καταδικασμένος στο μέλλον.
 

Αναφορικά με τον τρόπο που περιλαμβάνεται το κεφάλαιο του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά εγχειρίδια η κ. Σιώπη έκρινε πως αυτό δεν θίγεται στην έκταση και με την βαρύτητα που θα έπρεπε, επομένως ο κάθε εκπαιδευτικός από πλευράς του οφείλει να προστατεύει τα παιδιά από τις δύο ακραίες «παγίδες», με τους αρνητές της γενοκτονίας από την μία πλευρά και τους «πονηρούς πατριδοκάπηλους» από την άλλη.
 

«Με ρωτούν αν είμαι Πόντια και απαντώ όχι. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι Πόντιος για να ασχοληθείς με αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα της ιστορίας μας. Όταν ματώνει ένα μέλος του σώματός μας δεν πονάει όλο το σώμα; Έτσι και όταν ματώνει ο Πόντος, η Κύπρος, η Μικρά Ασία, ή η Μακεδονία πονάει όλος ο Ελληνισμός» υπογράμμισε με θέρμη για να σχολιάσει εν κατακλείδι μία «θλιβερή σύμπτωση»,  όπως είπε χαρακτηριστικά, «το να συζητείται σήμερα κατά πόσο είμαστε Μακεδόνες ή Έλληνες». 

Χρύσα Μαυρίδου «Αν διαθέτουμε ορθές ιστορικές γνώσεις απαλλαγμένες από μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία» 

Μία διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού έκανε με την σειρά της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου « Η Κερασούντα και το Γαρς », κ. Χρύσα Μαυρίδου μιας και συμμερίζεται την άποψη πως αυτό το κεφάλαιο δεν διδάσκεται επαρκώς στα σχολεία.  Η ίδια έκανε σαφές πως στόχος της δεν είναι να δημιουργήσει άσχημα συναισθήματα στα παιδιά, αλλά να πει την αλήθεια που «πολλές φορές πονάει ή ενοχλεί», μιας και αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να αφήσει ένας λαός πίσω του το παρελθόν και να κάνει βήματα προς το μέλλον.
 
«Έχω μιλήσει σε πολλές εκδηλώσεις, αλλά τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο κοινό για εμένα. Μαζί σήμερα θα στείλουμε το μήνυμα ότι δεν θέλουμε να επαναληφθεί το παρελθόν, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ειρηνικό μέλλον», είπε ενώ τόνισε εμφατικά πως αν διαθέτουμε ορθές ιστορικές γνώσεις απαλλαγμένες από μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία. 

Μιχάλης Πολυτσάκης «Το 10ο Δημοτικό Σχολείο συνεχίζει τις δράσεις του στον χώρο του αθλητισμού»

Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τους συντελεστές της προσπάθειας μίλησε λίγη ώρα πριν την έναρξή της ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, δημοτικός σύμβουλος και μέλος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Μιχάλης Πολυτσάκης. «Το 10ο Δημοτικό Σχολείο συνεχίζει τις δράσεις του στον χώρο του πολιτισμού, με μία εκδήλωση μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό» δήλωσε, για να ευχαριστήσει στη συνέχεια τη διευθύντρια του σχολείου για την πρωτοβουλία, όλους τους υποστηρικτές της προσπάθειας, αλλά και τους παρευρισκομένους. Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά πολλών σχολείων, γονείς και κηδεμόνες, κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι με το πέρας των ομιλιών επρόκειτο να ακολουθήσει επίδειξη παραδοσιακών χορών από μαθητές αλλά κα μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.