Ο Χρ.Χωμενιδης επισημος καλεσμενος της τελευταιας για φετος εκδηλωσης της Λεσχης Φιλαναγνωσιας

Η συντονίστρια και το μέλος της Λέσχης, Ρένα Μάινα – Σαμαρά και Φανή Βακιάνη κάνουν τον απολογισμό της 2η χρονιάς λειτουργίας της - Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας «”Ο φοίνικας” είναι ένα βιβλίο το οποίο προέκυψε σε μένα από την ανάγκη μου να ζήσω και να μεταδώσω στον αναγνώστη μεγάλες χειρονομίες»

Ο γνωστός συγγραφέας κ. Χρήστος Χωμενίδης θα είναι ο επίσημος καλεσμένος της καταληκτικής για τη φετινή χρονιά εκδήλωση της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.
 
Η ενασχόληση των μελών της Λέσχης κατά τη διάρκεια της χρονιάς με το πολυβραβευμένο, και με το Βραβείο Κρατικού Μυθιστορήματος, βιβλίο του «Νίκη» αποτέλεσε την αφορμή της πρόσκλησης, η οποία ωστόσο συνέπεσε και με την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του συγγραφέα «Ο φοίνικας» από τις εκδόσεις «Πατάκη». Έτσι η παρουσία του συγγραφέα θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία παρουσίασης του «Ο φοίνικας» αλλά και συζήτησης γύρω από τη «Νίκη» και το γενικότερο συγγραφικό έργο του Χρήστου Χωμενίδη.
 
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί και την τελευταία για το φετινό δεύτερο έτος λειτουργίας της Λέσχης το οποίο ολοκληρώνεται με ιδιαίτερη επιτυχία και έχοντας φέρει εις πέρας το σύνολο των στόχων που είχε θέσει η συντονίστρια της Λέσχης, φιλόλογος κ. Ρένα Μάινα – Σαμαρά.
 
Μία χρονιά κατά την οποία όπως έκανε γνωστό η κ. Μάινα που μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μελετήθηκαν έργα του Καζαντζάκη, το βραβευμένο με Pulitzer «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee, αλλά και της «δικής μας» Κομοτηναίας συγγραφέα Φωτεινής Ναούμ, η οποία έδωσε μάλιστα το «παρών» στις συναντήσεις της Λέσχης, λύνοντας από κοντά απορίες των μελών της.  Ένας από τους βασικούς στόχους που εκπληρώθηκε πλήρως ήταν η αριθμητική διεύρυνση των μελών της Λέσχης αλλά και η μεγαλύτερη συμμετοχή αντρών, ενώ για την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι η προσέλκυση μικρότερων σε ηλικία ατόμων και ενδεχομένως συνέργειες με σχολεία και ομάδες παιδιών της περιοχής. 

Φανή Βακιάνη «Είναι πολύ διαφορετικό και πολύ ζεστό να μπορείς να συζητάς για ένα βιβλίο αντί να το διαβάζεις μόνος σου» 

Για τη δική της εμπειρία ως μέλος της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, και μάλιστα εκ των ιδρυτικών, μετέφερε επίσης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Φανή Βακιάνη.
 
«Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας ξεκίνησε σαν μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν πολύ τη λογοτεχνία και χάρη στη γενναιοδωρία της Ρένας, έφτασε στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα. Η Ρένα αφιερώνει χρόνο από τη δική της προσωπική δουλειά, μεράκι, γνώσεις και νομίζω ότι ενώνει ανθρώπους που δεν είχαμε την ευκαιρία να είμαστε άλλες φορές μαζί και προπαντός να κουβεντιάζουμε για ένα λογοτεχνικό βιβλίο» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και ιδεών που συντελείται κατά την διάρκεια των 15νθήμερων συναντήσεων των μελών της Λέσχης.  
 
«Είναι πολύ διαφορετικό και πολύ ζεστό  να μπορείς να συζητάς για ένα βιβλίο αντί να το διαβάζεις μόνος σου. Γεμίζει την ψυχή σου και το μυαλό σου, εμπλουτίζονται οι γνώσεις, ζεσταίνεται η καρδιά» συνέχισε η ίδια χαρακτηριστικά , σημειώνοντας επίσης τη συνεχή εξέλιξη της Λέσχης στο πέρασμα των ετών. 

Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας «”Ο Φοίνικας” προσπαθεί να θέσει ένα τέρμα σε αυτά τα τελευταία  δέκα χρόνια που οι άνθρωποι αυτομαστιγώνονται, κοιτούν με καχυποψία ο ένας τον άλλον, και έχουν σχεδόν πειστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι για τίποτα» 

Από την συζήτηση όμως για την προσεχή εκδήλωση της Κυριακής, δεν θα μπορούσε να λείπει και το τιμώμενο πρόσωπο, ήτοι ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος εντάχθηκε στην ραδιοφωνική παρέα του «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm».
 
Ο κ. Χωμενίδης μίλησε για τη σχέση του με την Κομοτηνή, την προσεχή του παρουσίαση στην πόλη μας, τις Λέσχες Φιλαναγνωσίας αλλά και το καινούργιο του μυθιστόρημα «Ο φοίνικας».
 
Ο λόγος στον ίδιο
 
ΠτΘ: κ. Χωμενίδη την προσεχή Κυριακή θα βρίσκεστε στην Κομοτηνή, καλεσμένος της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής. Είστε συνηθισμένος να δίνετε το παρόν σε αντίστοιχες λέσχες;
Χ.Χ.:
Έχω τη εντύπωση ότι τόσο οργανωμένες λέσχες και τόσο δραστήριες όσο αυτή της Κομοτηνής σπανίως βρίσκεις. Εγώ δίνω το παρόν όπου με καλούν, γιατί θεωρώ ότι είμαι ένας ταπεινός αχθοφόρος του έργου μου. Η Κομοτηνή μού είναι πάρα πολύ αγαπητή. Ήρθα για πρώτη φορά στα 19 μου χρόνια, με το τρένο και έκανα γύρω στις 24 ώρες να φτάσω.   Από τότε έχω επισκεφτεί αρκετές φορές την Κομοτηνή και έχω δει πώς έχει αλλάξει και πώς έχει ανοίξει. Εκείνη την εποχή ακόμα ήταν στρατοκρατούμενη η Θράκη. Υπήρχε έντονη παρουσία φαντάρων και αξιωματικών. Ως προς το κομμάτι της Λέσχης Ανάγνωσης θεωρώ ότι στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, μαθαίνει κανείς πράγματα που δεν τα περιμένει ποτέ. Οι «κανονικοί αναγνώστες» έχουν ένα πολύ πιο ευρύ βλέμμα και είναι συνήθως πολύ πιο αυθόρμητοι, από τους «επαγγελματίες αναγνώστες», διανοούμενους ή ειδικούς και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σου πουν ό,τι σκέφτονται. 

«Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει απλώς να οδυρόμαστε και να θεωρούμε ότι αυτή η χώρα δεν είναι για τίποτα, ενώ δεν είναι έτσι» 

ΠτΘ: Η παρουσίαση στη Λέσχη Φιλαναγνωσίας θα ξεκινήσει από τη «Νίκη», ένα μυθιστόρημα που το αγαπήσαμε όλοι πάρα πολύ και θα φτάσει έως και τον «Φοίνικα» το νέο σας συγγραφικό έργο.  Πείτε μας για τη διαδρομή που θα διανύσουμε από τη Νίκη στον Φοίνικα…
Χ.Χ.:
Η «Νίκη» προέκυψε από την ανάγκη να βάλω μερικά πράγματα στη θέση τους, όπως τα καταλάβαινα εγώ. Με λίγα λόγια προέκυψε από την ανάγκη να διηγηθώ στην κόρη μου την ιστορία των μελών της οικογένειάς μου, από τα οποία κανένας δεν βρισκόταν πια στη ζωή, και να πω τα πράγματα όπως τα είχα αντιληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι η ιστορία αυτή δεν ήταν μονόχνοτη, δεν ήταν μονόχορδη, ήταν μια ιστορία γεμάτη αντιφάσεις, με όλη τη γοητεία που έχει η ανθρώπινη περιπέτεια. «Ο φοίνικας» είναι ένα βιβλίο το οποίο προέκυψε σε μένα από την ανάγκη μου να ζήσω και να μεταδώσω στον αναγνώστη μεγάλες χειρονομίες. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει απλώς να οδυρόμαστε και να θεωρούμε ότι αυτή η χώρα δεν είναι για τίποτα, ότι η ζωή μας είναι καταδικασμένη να κινείται ανάμεσα σε ταλαιπωρίες, προβλήματα, διαψεύσεις κ.ο.κ. ενώ δεν είναι έτσι. Οι ήρωες του Φοίνικα – ειδικά οι δύο κεντρικοί ήρωες που είναι εμπνευσμένοι, αλλά όχι βασισμένοι, από τον Άγγελο Σικελιανό και την πρώτη του σύζυγο, την Εύα Πάλμερ – μολονότι ζουν τρομερούς κραδασμούς, ταλαιπωρίες, απογοητεύσεις, δεν παύουν να αντιλαμβάνονται τη ζωή ως ένα θαύμα κάθε στιγμή και να προβαίνουν σε αλλεπάλληλες μεγάλες χειρονομίες. Κάνουν πράγμα τα οποία υπερβαίνουν και το συμφέρον τους και τη «φυσιολογική» ροή των πραγμάτων, διότι ακριβώς αντιλαμβάνονται  και εννοούν ότι τη ζωή πρέπει να τη ζήσουμε. 

«Η Ελλάδα είναι για πάρα πολλά» 

ΠτΘ:  Θεωρείτε όμως πως είμαστε πλέον σε θέση ως λαός, ως κοινωνία, να κατανοήσουμε, να μείνουμε σε αυτό το σημαντικό της ζωής, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα;
Χ.Χ.:
Δεν πρέπει να τα αγνοήσεις, πρέπει να διατηρήσεις μέσα σου τη φλόγα, την οποία πρέπει να μεταδίδεις και σε άλλους ανθρώπους. Γι' αυτό νομίζω ότι «Ο φοίνικας» εκδιδόμενος το 2018 προσπαθεί να θέσει ένα τέρμα σε αυτά τα τελευταία  δέκα χρόνια που οι άνθρωποι αυτομαστιγώνονται, κοιτούν με καχυποψία ο ένας τον άλλον και έχουν σχεδόν πειστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι για τίποτα.  Εγώ νομίζω ότι η Ελλάδα είναι για πάρα πολλά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.