Οι μνημες της Γενοκτονιας μενουν παντα ζωντανες

Αρχές και φορείς του τόπου καθώς και τοπικά Σωματεία Ποντίων στον επίσημο εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου τίμησαν τα θύματα της γενοκτονία των Ποντίων αρχές, φορείς και ποντιακά σωματεία της Ροδόπης την Κυριακή 20 Μαΐου.
 
Μέσα από τις εκδηλώσεις μνήμης θέλουν να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
 

Στεφάνι κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, αντιπροσωπία του ΔΠΘ, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, η παράταξη Σπάρτακος Κομοτηνής, οργανώσεις αποστράτων, καθώς και εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων: Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφερείας ο Εύξεινος Πόντος, ο Σύλλογος των απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος», ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γάρς», Ο σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά»
 
Με την τελετή αυτή ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, σημείωσε η κ. Χρύσα Μαυρίδου, εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων της Ροδόπης, επισημαίνοντας πως μπορεί να κλείνουν οι εκδηλώσεις, αλλά όχι η προσπάθεια για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
 

«Εμείς διατηρούμε τη μνήμη, δεν ξεχνάμε, το μήνυμά μας είναι “Μάθε με να μην ξεχνώ” και αυτό γίνεται τρόπος ζωής για εμάς» σημείωσε, τονίζοντας πως τα Ποντιακά σωματεία κάνουν την προσπάθειά τους όλο αυτό το διάστημα. Μία προσπάθεια που θα συνεχιστεί, με τους παλιότερους να εκπαιδεύουν τους νεότερους.
 

Η κ. Μαυρίδου θεωρεί δε ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι προσπάθειες γεννιούνται μέσα από την εκπαίδευση, από ευαίσθητους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα θέμα χωρίς στόχο να καλλιεργηθεί το μίσος και η μισαλλοδοξία αλλά να γνωρίζουμε την ιστορική αλήθεια, επάνω στην οποία πιστεύει πως μπορεί να στηριχθεί οποιαδήποτε καλή σχέση, και με τη γείτονα χώρα αλλά και όσους υπήρξαν θύτες των λαών που υπέστησαν τη γενοκτονία.
 
«Για να ζήσει η ανθρωπότητά μας ειρηνικές και γεμάτες αγάπη στιγμές στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτή την αλήθεια, και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας επάνω σε αυτή» κατέληξε.
 
 

Δημήτρης Χαρίτου «Μελανό σημείο στη φετινή επέτειο η επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης» 

Επίσης το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ. Δημήτρης Χαρίτου σημείωσε πως οφείλουν όλοι με σεβασμό να τιμούν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χωρίς όμως αισθήματα ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας, και να κρατούν ζωντανές τις μνήμες των διώξεων και όσων υπέστησαν οι αδελφοί μας Πόντιοι, ως θύματα όμως του εθνικισμού και του μίσους, για να υπενθυμίζουν την αξία της συνύπαρξης και του σεβασμού στην πολυπολιτισμικότητα.
 
Σημείωσε δε πως η φασιστικής έμπνευσης, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση στον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης αποτελεί πρόκληση στη δημοκρατία και μελανό σημείο στη φετινή επέτειο και οφείλουν όλοι να την καταδικάσουν απερίφραστα.
 

Τρισάγιο την ημέρα μνήμης από τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης 

Να σημειωθεί πως τα μέλη των Ποντιακών Σωματείων της Ροδόπης πραγματοποίησαν Τρισάγιο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνή Παντελεήμονα, και το πρωί του Σαββάτου 19 Μαΐου, την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, ενώ μέλη τους συμμετείχαν και στην μεγάλη πορεία που διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στη Θεσσαλονίκη.
 

Να σημειωθεί πως αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των Ποντιακών Σωματείων, όχι μόνο της Ροδόπης, η ημέρα μνήμης να τιμάται από το Ελληνικό κράτος την 19η Μαΐου κάθε χρονιά, και όχι την πλησιέστερη Κυριακή, όπως έγινε και φέτος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.