«Ομοθυμη θεση, με σεβασμο ολων» ζητα απο την τοπικη κοινωνια ο Δημητρης Χαριτου για το ζητημα των δυο Ελληνων στρατιωτων

Συνέντευξη του Μέλους της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ για τον «Κλεισθένη 1», την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ανοιχτά ζητήματα της τοπικής κοινωνίας - «Από θέση αρχής, η απλή αναλογική δίνει στον καθένα αυτό που του έδωσε η κοινωνία»

Υπέρ της υιοθέτησης της απλής αναλογικής και των γενικότερων αλλαγών που αναμένεται να επιφέρει η εφαρμογή του «Κλεισθένη 1» στην τοπική αυτοδιοίκηση, τάσσεται με συνέντευξή του στον «ΠτΘ» ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Χαρίτου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm»  χαρακτήρισε τις αντιδράσεις που διατυπώνονται από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ως «κούφιες αντιδράσεις» εκφράζοντας την έκπληξή του γι’ αυτές, ενώ δηλώνει πως η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι η εξεύρεση συνεργειών και συναινέσεων στη βάση της αποδοχής του «Κλεισθένη 1».
 
Τέλος ο κ. Χαρίτου απευθύνει κάλεσμα προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αλλά και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης «δίχως προκλήσεις και ακραίες φωνές» να πάρουν ομόθυμη θέση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
 
Δημήτρης Χαρίτου όμως… 

«Οι αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης στον Κλεισθένη1 είναι μία τυφλή σύγκρουση με την κυβέρνηση» 

ΠτΘ: Ποια η θέση σας απέναντι στην μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη 1» η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τις αντιδράσεις ωστόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση να μην σταματούν;
Δ.Χ.:
Για τεσσεράμισι χρόνια ήμουν στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης κι έζησα από μέσα όλη αυτή την παθογένεια,  που υπάρχει στο θεσμό, είτε είναι της περιφερειακής είτε της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Δεν μπορώ να κατανοήσω την ένταση των αντιδράσεων από τις ηγεσίες κυρίως της ΚΕΔΕ, των δημάρχων και της ΕΝΠΕ, όταν «κατάπιαν» ολόκληρο τον Καλλικράτη, αποδέχτηκαν να μειωθούν 60% οι πόροι της αυτοδιοίκησης, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της περιφερειακής. Δεν μπορώ να αντιληφθώ την ένταση όταν είχαν στη σημαία τους την απλή αναλογική. Αισθάνομαι ότι είναι μια κούφια αντίδραση. Είναι μια τυφλή σύγκρουση που επιδιώκουν με την κυβέρνηση. Οι προοδευτικοί κυρίως δήμαρχοι και περιφερειάρχες πρέπει να αντιληφθούν ότι  η σύγκρουση αυτή το μόνο που ευνοεί είναι τους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας, γιατί περί αυτού πρόκειται και φυσικά τις προσωπικές επιδιώξεις όσων ηγούνται αυτής της προσπάθειας. 

«Η υφιστάμενη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας» 

ΠτΘ: Άρα κρίνεται ότι η απλή αναλογική θα προχωρήσει επιτυχημένα στην τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας;
Δ.Χ.:
Βεβαίως θα προχωρήσει και κυρίως θα δείξει και τα αποτελέσματα στην ίδια την δημοτική πραγματικότητα. Ασφαλώς θα υπάρξει ένα διάστημα μεταβατικό όπου θα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα δώσει μια ώθηση στην αυτοδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή η αυτοδιοίκηση και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό, είναι ένα κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας. Λειτουργεί με τις ίδιες λογικές, αναπαράγει τα ίδια πρόσωπα, το πολιτικό προσωπικό, δημιουργεί εφαλτήρια για το μέλλον και μάλιστα αυτό γίνεται σε μεγάλη κλίμακα, ενώ την ίδια ώρα το σκηνικό της αδιαφάνειας, της κακοδιαχείρισης αναπαράγεται, απουσία ουσιαστικού ελέγχου. Όταν ένας δήμαρχος παίρνοντας από τον πρώτο γύρω το 30-35% και κατ’ επέκταση σύμφωνα με τον νόμο του κράτους, τα 2/3 των συμβούλων αντιλαμβάνεστε ότι νοιώθει ανεξέλεγκτος. Και να μην θέλει δημιουργούνται τα αισθήματα της αλαζονείας. Δεν έχει ανάγκη να κάνει διάλογο, να συζητήσει για άλλες συμφέρουσες λύσεις επί ζητημάτων κ.ο.κ.  Μιλάμε για ενός ανδρός αρχή. Αυτό πρέπει να τελειώνει, όχι μόνο για μας, αλλά και για κάθε προοδευτικό και δημοκράτη άνθρωπο.  Από θέση αρχής, η απλή αναλογική δίνει στον καθένα αυτό που του έδωσε η κοινωνία, αλλά και για λόγους ουσίας, για λόγους δημοκρατίας, για λόγους ελέγχου, για λόγους να υπάρχουν θεσμικών αντίβαρων και συναινέσεων.  Δεν μπορεί σε πολύ μικρά τοπικά ζητήματα, να μην μπορούν να συνεννοηθούν οι δημοτικές παρατάξεις για την καλύτερη λύση για τον τόπο και να χρειάζεται η αυξημένη, η απόλυτη, και αν θέλετε, αλαζονική πλειοψηφία που μπορεί να έχει η οποιαδήποτε αρχή.
 
ΠτΘ: Στην κουβέντα περί τοπικής αυτοδιοίκησης, η συζήτηση για την επόμενη μέρα και σε τοπικό επίπεδο έχει ξεκινήσει. Ποιο κρίνετε εσείς πως θα πρέπει να είναι  το διακύβευμα για την επόμενη ημέρα της  τοπικής αυτοδιοίκησης της Ροδόπης και της ΠΑΜΘ;
Δ.Χ.:
Νομίζω ότι ο στόχος πρέπει να είναι ένας: Μετά και το πρώτο βήμα του Κλεισθένη και τις εκλογές, η αυτοδιοίκηση να βγει ενισχυμένη,  με την έννοια ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει όλες δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δίνονται και από το νομοθετικό πλαίσιο και από τις πολιτικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης. Με απώτερο στόχο να είναι σε επωφελεία κυρίως των πολιτών, για να αντιμετωπιστούν πολλά σημαντικά και κρίσιμα προβλήματα που υπάρχουν. Νομίζω ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση το προηγούμενο Σάββατο την κεντρική επιτροπή, όπου ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής λέγοντας ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε σχήματα ανοιχτά, σε σχήματα συνεργασίας, σε σχήματα με σαφή στίγμα και προοδευτική κατεύθυνση. Προϋποθέτει βέβαια  μια βάση πριν απ' όλα για οποιαδήποτε συζήτηση ή συνεργασία, που είναι ο πυρήνας της συνεργασίας και της συναίνεσης, δηλαδή η αποδοχή του Κλεισθένη. Γιατί προφανώς δεν  μπορείς να  συνομιλείς για συνεργασίες και στήριξη, αν ο Κλεισθένης δεν είναι στο τραπέζι. Μαζί με ζητήματα διαφάνειας και διαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, της άσκησης της κοινωνικής πολιτικής στους δήμους και της συμβολής στην αναπτυξιακή προσπάθεια.
 
Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση. Η κατεύθυνση είναι όπου υπάρχουν ενεργές αυτοδιοικητικές κινήσεις, να αναλάβουν αυτές το μεγάλο άνοιγμα και τις συνεργασίες με άλλες δημοτικές κινήσεις, με προσωπικότητες, με παράγοντες, με όσους σε κάθε περίπτωση μπορούμε να «συναντηθούμε» σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Η συζήτηση ωστόσο ξεκινά τώρα και νομίζω ότι θα υπάρξει εξέλιξη. 

«Πιστεύουμε πάντα στην δημοκρατία των πολιτών» 

ΠτΘ: Ένα από τα ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν και την τοπική κοινωνία, απασχόλησε και την τοπική αυτοδιοίκηση  είναι το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσής τους;
Δ.Χ.:
Είναι πάρα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο θέμα. Απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Ένα τυχαίο περιστατικό, ουσιαστικά η γείτονα το αξιοποιεί και το χρησιμοποιεί πολιτικά, ως έναν άλλο κρίκο στην επιθετικότητα που έχει και στην κλιμάκωση απέναντι στη χώρα μας. Σας θυμίζω τα λόγια του πρωθυπουργού ότι αυτό το γεγονός το μόνο που κάνει είναι  να προκαλεί όξυνση και ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες, αλλά δεν θα ωφελήσει τη γείτονα. Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Αναμφίβολα γίνεται μια πολύ μεγάλη διπλωματική προσπάθεια από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και στους διεθνείς οργανισμούς και στα διεθνή φόρα, έτσι ώστε πράγματι να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση και οι αξιωματικοί να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν. Εμείς στον δημοκρατικό χώρο, πιστεύαμε πάντα – πέραν της διπλωματίας των κρατών – στην δημοκρατία των πολιτών. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτή χρειάζεται να υπάρξει, όχι για να διαπραγματευτεί, αλλά να μπορέσει, μέσω των φορέων όπως η αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην ταχύτερη δυνατή λύση του προβλήματος. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι πρέπει γύρω από αυτό το θέμα να υπάρξει πράγματι μια  ομοθυμία και εδώ στην περιοχή, με σεβασμό όλων. Δεν χρειάζονται ούτε προκλήσεις, ούτε ακραίες φωνές, ούτε να γίνει με τρόπο που προσβάλει ή ενοχλεί ή δημιουργεί αντανακλαστικά. Υπάρχουν και τέτοιες φωνές που θέτουν το θέμα με τέτοιο τρόπο, με λόγο που προκαλεί, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει τελικά μια ομόθυμη θέση όλης της τοπικής κοινωνίας για να μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια όλοι. Ό,τι έχει να κάνει με αξίες, με δημοκρατία, με τον άνθρωπο πρέπει να το υποστηρίζουμε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.