Με τις καλυτερες των εντυπωσεων επεστρεψαν στις πατριδες τους αντιπροσωπειες τεσσαρων σχολειων του εξωτερικου

“Φιλοξενήθηκαν” από το 4ο Γυμνάσιο στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Καθηγητές και μαθητές από σχολεία της Ισπανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Τουρκίας φιλοξένησε το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ , με τίτλο Constructing European Identity through Material and Intangible Heritage  (Οικοδομώντας την Ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμέσου της υλικής και άυλης κληρονομιάς).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε με την συνάντηση αυτή,  που έλαβε χώρα από τις 7 -11 Μαΐου στο σχολείο της πόλης μας. Οι μαθητές των σχολείων είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το γεμάτο με δραστηριότητες  και επισκέψεις πρόγραμμα που  ετοίμασαν για τους φιλοξενούμενους οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου καθώς και οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους.

Την Δευτέρα 7 Μαΐου καθηγητές και μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την  γιορτή υποδοχής που οι μαθητές και οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου προετοίμασαν και στην οποία παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί  ενώ η χορωδία του σχολείου  τραγούδησε γνωστά τραγούδια του τόπου μας. Επίσης οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές από τα  σχολεία του εξωτερικού ετοίμασαν   αντιπροσωπευτικά τραγούδια και χορούς της πατρίδας τους. Την εκδήλωσή τίμησαν με την παρουσίας τους η κ. Μαίρη Κοσμίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο κ. Δημήτρης Βλάχος , Σύμβουλος Φιλολόγων.

Το πρωινό έκλεισε με ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής και επίσκεψη στο εργοστάσιο της Βεργίνας όπου οι συμμετέχοντες έτυχαν θερμής υποδοχής και ξενάγησης.
 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα εργαστήρια  για όλους τους συμμετέχοντες, το ένα στο σχολείο με τη καθοδήγηση του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής και των χοροδιδασκάλων  κ. Δημήτρη Κυριαζόπουλου και κ. Μεταξίας Κυριαζίδη που αφορούσε στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών αλλά και ένα στο μαγειρείο του 5ου Παιδικού Σταθμού που αφορούσε στην παρασκευή παραδοσιακής τυρόπιτας με τη βοήθεια της φύλακα του σχολείου κ. Χρυσούλας Μπαμπαλή.
 
Το πρόγραμμα της Τρίτης 8 Μαΐου συμπεριελάμβανε επισκέψεις στους Φιλίππους Καβάλας και στο Μουσείο Καπνού στην Καβάλα, βόλτα στην παλιά πόλη της Ξάνθης απ’ όπου οι φιλοξενούμενοι πήραν μία γεύση τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της πλούσιας ιστορίας της Βιομηχανίας καπνού.
 
Το ίδιο βράδυ οι φιλοξενούμενοι γεύτηκαν ελληνικά εδέσματα στο δείπνο που ευγενικά χορήγησε η ΔΕΚΕΠΑΚ.

Την Τετάρτη 9 Μαΐου η αντιπροσωπεία των ξένων καθηγητών και μαθητών έτυχε θερμής υποδοχής από την αντιδήμαρχο  Διοίκησης και Συντονισμού κ. Κατερίνας Ιωαννίδου,  η οποία και καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους και χάρισε αναμνηστικά δώρα για τα σχολεία τους.

Αμέσως μετά ακολούθησε  η περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της Κομοτηνής με ξενάγηση από τους ίδιους τους  μαθητές του σχολείου. Οι μαθητές του σχολείου είχαν ήδη επισκεφθεί και δουλέψει σε ομάδες αλλά και με την βοήθεια του υπεύθυνου σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γιάννη Σιγούρου, πάνω στα μνημεία Παναγία, Βυζαντινό τείχος, Ιμαρέτ, Τσανάκλειος, Λέσχη Κομοτηναίων και άλλα και έχουν δημιουργήσει βίντεο με υπότιτλους στα αγγλικά τα οποία θα ενσωματωθούν σε εφαρμογή για κινητά που θα γίνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
 
Το ίδιο απόγευμα  οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο όπου οι ξένοι μαθητές και καθηγητές θαύμασαν μία από τις πλουσιότερες συλλογές καλαθιών μια που όπως είπε και ο υπεύθυνος του μουσείου κ. Λιάπης το μουσείο αυτό είναι μοναδικό στην Ευρώπη και από τα λίγα που υπάρχουν παγκοσμίως.

Την Πέμπτη 10 Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις  με μία ολοήμερη εκδρομή στο Σουφλί,  όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νοερά στους δρόμους του μεταξιού μέσα από τις επισκέψεις στα Μουσείο Μεταξιού και στο ιδιωτικό μουσείο του κ. Τσιακίρη, στα Κουκουλόσπιτα και στο παλιό εργοστάσιο μεταξιού του Τζίβρε.


Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια ένα για τους ξένους μαθητές και ένα άλλο παράλληλα για τους έλληνες πάνω στην  Θρακική κουζίνα στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από την παρακολούθησή του να ταξιδέψουν στο χρόνο συμμετέχοντας ενεργά πλάθοντας τα ίδια «ιστορίες από παλιά». Στο τέλος των εργαστηρίων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρασκευάσουν γλυκό παστέλι.

Η μέρα έκλεισε με την διοργάνωση στο χώρο του σχολείου ενός πάρτυ για τους φιλοξενούμενους μαθητές και καθηγητές το οποίο επισφράγισε το δέσιμο των συμμετεχόντων.

Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση απολογισμού του προγράμματος με τους  Έλληνες και ξένους καθηγητές και μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  στην οποία έγινε μία συνολική αποτίμηση της έως τώρα πορείας του προγράμματος καθώς και προτάσεις για βελτίωση των  δράσεων και περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ των σχολείων. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι αντιπροσωπείες αποχαιρέτησαν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 4ου Γυμνασίου για τις χώρες τους.

Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες ήταν οι καλύτερες, τόσο από το σχολείο όσον αφορά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων που προγραμματίστηκε όσο και από την πόλη και την περιοχή μας γενικότερα αλλά και από την άψογη φιλοξενία των οικογενειών τις οποίες το σχολείο σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί για άλλη μία φορά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.