Λιγο στρατιωτικοι, και πολυ «παπλωμα» στο Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Ψήφισμα στήριξης για τους δύο στρατιωτικούς εξέδωσε το Συμβούλιο - Οι επιστολικές αντιδράσεις των συμβούλων της μειονότητας, που απείχαν σε ένδειξη διαμαρτίας για προηγούμενες αναρτήσεις του Σπάρτακου, σημάδεψαν τη συζήτηση

Από απουσίες, ανακοινώσεις διαμαρτυρίας αλλά και ένταση, αν και όχι για την ουσία του ζητήματος, σημαδεύτηκε η συζήτηση του θέματος έκδοσης ψηφίσματος συμπαράστασης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνεχίζουν, μετά από τρείς μήνες, να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
 
Το θέμα έφερε στο συμβούλιο η παράταξη «Σπάρτακος», καταθέτοντας και σχέδιο ψηφίσματος, όμως απείχαν στο σύνολό τους οι μειονοτικοί σύμβουλοι, καταθέτοντας μέσω ανακοινώσεων τις ενστάσεις τους για τις προθέσεις της παράταξης, που είχε προαναγγείλει την κατάθεση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο για τις απουσίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση ανάλογου θέματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων «είτε υπηρετείς την κοινή μας πατρίδα, τη χώρα όπου ζούμε και τις κοινές ανθρώπινες αξίες, είτε στοχοποιείσαι μόνος σου ως χαφιές μιας εχθρικής, πειρατικής Τουρκίας».
 
Να σημειωθεί πάντως πως παρών στη συζήτηση ήταν ο κ. Χασάν Χασάν από την παράταξη της «Πολη-τικής Ανατροπής», ο οποίος όμως, παρόλο που εκδήλωσε και στην ανακοίνωση των συναδέρφων του και εντός του συμβουλίου τη συμπαράστασή του στους Έλληνες στρατιωτικούς, αποχώρησε από την ψηφοφορία ως ένδειξη συμπαράστασης. 

Ανακοινώσεις αντίδρασης στον Σπάρτακο από τους μειονοτικούς Συμβούλους 

Μετά την εισαγωγή του θέματος, η πρόεδρος κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου ανέγνωσε την ανακοίνωση που υπογραφόταν από όλους τους μειονοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, στην οποία τόνιζαν πως η χρονική στιγμή και ο αήθης, όπως τον χαρακτήριζαν, τρόπος και όσα παρασκηνιακά έχουν προηγηθεί της πρότασης για ψήφισμα της παράταξης «Σπάρτακος» με προσβλητικές εκφράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνουν ερωτηματικά σε τι αποσκοπεί.
 
Σημειωνόταν δε πως ως μέλη του δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε πολιτική αρένα και ζυγαριά εθνικοφροσύνης και υποτιθέμενου πατριωτισμού, μιας και δεν είναι αυτός ο ρόλος του.
 
Ως μέλη της τοπικής κοινωνίας, επιθυμία τους είναι η μη ύπαρξη περιστατικών που έχουν αρνητική αντανάκλαση στην κοινωνία μας και η άμεση θεραπεία των καταστάσεων αυτών, καταδικάζοντας όποιον δηλώνει απροκάλυπτα ότι μπορεί να τεθεί υπό κρίση και διαβούλευση η συνείδησή τους με υποτιμητικές εκφράσεις και σχόλια προς αυτούς, πόσο μάλλον όταν τα ίδια άτομα επικροτούν χυδαίες επιθέσεις εναντίον του εκλεγμένου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, τις οποίες καταδικάζουν από όπου και αν προέρχονται.
 
Εξέφραζαν δε την αποδοκιμασία τους για όσους παίζουν τέτοια παιχνίδια στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας πως τα κεκτημένα και οι κοινές τους αξίες είναι ιερές και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.
 
Η κ. Στογιαννίδου ανέγνωσε και δεύτερη ανακοίνωση, από τους μειονοτικούς συμβούλους της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή», που ξεκινώντας δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή των τριών δημοτικών συμβούλων στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται άδικα και αδικαιολόγητα, και είναι αυτονόητη η επιθυμία τους για την άμεση απελευθέρωσή τους, στηρίζοντας όλες τις ενέργειες για την απελευθέρωσή τους που κάνει η Ελληνική κυβέρνηση.
 
Η ανακοίνωση συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη, τονίζοντας πως δεν θα νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους μια συζήτηση που δηλωμένα από την παράταξη του Σπάρτακου έχει έρθει αποκλειστικά να σπείρει τη διχόνοια, την πόλωση και τον διαχωρισμό τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην τοπική κοινωνία. 

Όχι ακρότητες και προκλήσεις 

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης έθεσε προς το συμβούλιο ένα σχέδιο ψηφίσματος που είχε συνταχθεί, μέσα από το οποίο εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση προς τους στρατιωτικούς, δηλώνεται η στήριξη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και η προσδοκία να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό.
 
Από την πλευρά της παράταξης «Εμείς η πόλη» η επικεφαλής κ. Φελίνα Καζάκου σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο θέμα που απασχολεί την τοπική αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία, προκαλώντας όξυνση και ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γείτονες χώρες και έχει πάρει τη διπλωματική οδό.
 
Αφού δήλωσε την συμπαράστασή της παράταξής της στους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, τόνισε πως ο ρόλος της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να συμβάλει στην ταχύτερη δυνατή λύση του προβλήματος. Για αυτό και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος, με σεβασμό όλων, χωρίς ακρότητες και προκλήσεις που να προσβάλουν και να δημιουργούν εντάσεις.
 
«Μοναδικός μας στόχος είναι η επίλυση του συγκεκριμένου θέματος. Οποιεσδήποτε άλλες αναφορές που αποκλείουν και θέτουν το θέμα με τέτοιο τρόπο, που προκαλεί ή διχάζει μας βρίσκουν αντίθετους» σημείωσε, ελπίζοντας σε ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και όλης της τοπικής κοινωνίας που θα αποτυπώνει τον ρόλο, τις αξίες, τη διαφύλαξη όλων όσων έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια πάντα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. 

Απαραίτητες οι προσπάθειες να αποφευχθούν οι προκλήσεις 

Σοβαρό και ευαίσθητο χαρακτήρισε το θέμα των δύο στρατιωτικών η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, που πυροδοτήθηκε από ένα απλό περιστατικό και αξιοποιήθηκε πολιτικά από την γείτονα χώρα, εκφράζοντας την συμπαράσταση στους ίδιους και στις ενέργειες της κυβέρνησης για την επιστροφή τους.
 
Όμως εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι τη στιγμή της συζήτησης του θέματος, ενώ πίστευε ότι ως κοινωνία και αυτοδιοίκηση έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης, οι παρουσίες και οι απουσίες στην αίθουσα αποδεικνύουν ότι είμαστε πίσω, και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.
 
Αυτό προϋποθέτει προσπάθειες από όλους, σημείωσε, και κυρίως να αποφευχθούν οι προκλήσεις, αναφερόμενη στο κείμενο και το λόγο που συνοδεύει την πρόταση του Σπάρτακου.
 
«Εκφράσεις σαν και αυτές», αναρωτήθηκε, «επιτυγχάνουν το σκοπό της συζήτησης, ή διαιρούν, και επιπλέον πετυχαίνουν την επίλυση του προβλήματος που υποτίθεται συζητείται ή χρησιμοποιούνται για να προβληθούν κάποιοι ψευτοπατριωτισμοί», κάτι που θεωρεί ότι γίνεται.
 
Εξέφρασε την ικανοποίησή της πάντως πως οι σύμβουλοι της παράταξης της δηλώνουν πολιτικά παρόντες όπως φαίνεται από τις δύο πρώτες γραμμές της ανακοίνωσης τους, τόνισε όμως πως όλοι στο συμβούλιο, οφείλουν μέσα από την εμπειρία τους και την τριβή τους, και ιδιαίτερα όσοι διαχειρίζονται θέσεις εξουσίας, να ψάξουν τι υπηρετούν και να αυξήσουν τις αντοχές τους. 

Προξενικό δάκτυλο βλέπει ο Κ. Καραΐσκος 

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Καραΐσκος της παράταξης του «Σπάρτακου» σημείωσε πως όσα τους καταλογίζονται δεν έχουν να κάνουν με την στοχοθεσία του ψηφίσματος.
 
Εξέφρασε δεν την άποψη ότι οι απουσίες από το συμβούλιο δείχνουν το πρόβλημα, θεωρώντας πως το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής έχει παίξει ρόλο σε αυτές, σημειώνοντας πως δεν ζητούν νομιμοφροσύνη από κανένα, παρά μόνο προσήλωση στα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη.
 
Τόνισε δε πως είναι προς τιμή των συμβούλων της «Πολη-τικής Ανατροπής» το κείμενο που βγήκε, όμως θεωρεί πως το κείμενο των υπολοίπων δέκα συμβούλων συνιστά ύβρι για την τοπική κοινωνία, παρόλο που θεωρεί πως δεν εκπορεύεται και από τους δέκα αλλά πως κάποιοι πιέστηκαν για να βάλουν την υπογραφή τους ενώ άλλοι «διεκπεραίωσαν» το κείμενο αυτό.
 
Θεώρησε ότι δεν υπάρχει κάποια αρνητική φράση στο κείμενο, θεωρώντας ότι κάποιοι μπορεί να παρεξήγησαν επειδή διάβασαν τις επίμαχες αναρτήσεις. 

Άμεση απελευθέρωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις 

Την άποψη πως η τοποθέτηση του κ. Καραΐσκου συνιστούσε από μόνη της ακύρωση της πρότασης να εκδοθεί ψήφισμα για τους δύο στρατιωτικούς, εξέφρασε ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Φακιρίδης, μια τακτική που θεωρεί πως όχι μόνο δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, αλλά και υπονομεύει όποια καλή διάθεση υπάρχει για να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί.
 
Πάντως εκτιμά ότι η σύλληψη αποτελεί ένα ακόμα πετραδάκι στο μωσαϊκό της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των  ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ υπάρχουν και δηλώσεις του τούρκου προέδρου που εξισώνει τους δύο με τους 8 στρατιωτικούς.
 
Όσο για το έτερο ψήφισμα που κατατέθηκε, διαφώνησε ως προς το σκέλος της στήριξης προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, μιας και θωρεί πως αυτοί έχει αποδειχθεί ότι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν.
 
Τέλος σε ό,τι αφορά την απουσία των συγκεκριμένων συμβούλων ο κ. Φακιρίδης εκτίμησε πως είναι πολιτική η στάση τους και κρίνεται.
 
Ο ίδιος πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης προς τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και τις οικογένειές τους, χωρίς την στήριξη στους χειρισμούς της Κυβέρνησης, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Όχι κείμενα που χωρίζουν την κοινωνία 

Τον λόγο έλαβε και ο Σύμβουλος της παράταξης Πολη-τική Ανατροπή κ. Χασάν Χασάν, ο οποίος ανοίγοντας επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς της παράταξης του Σπάρτακου για χαφιέδες.
 
Οι μειονοτικοί σύμβουλοι, σημείωσε, δεν έχουν σχέση με τέτοια πράγματα, είναι σύμβουλοι μιας κοινωνίας που έχουν δεχτεί διακρίσεις, και θεωρεί πως συνεχίζουν να δέχονται ακόμη, αφήνοντας αιχμές και προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής.
 
Σημείωσε δε πως κείμενα σαν αυτό του Σπάρτακου χωρίζουν την κοινωνία, και εξέφρασε την στήριξή του προς τους συναδέρφους του που δεν είναι παρόντες.
 
Εξέφρασε δε την στήριξή του στην επιστροφή των δύο στρατιωτικών, σημείωσε όμως πως δεν θα ψηφίσει σε συμπαράσταση προς τους συναδέρφους του. 

Όλοι κρίνονται από τις επιλογές τους 

Τέλος ο κ. Πετρίδης τόνισε, απαντώντας στον κ. Χασάν, ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα στην ισονομία και την ισοπολιτεία, και όντως υπάρχουν ακόμα «αγκάθια», αλλά δεν αφορούν τον Δήμο Κομοτηνής.
 
Όσο για το ψήφισμα, σημείωσε πως επέλεξε συνειδητά να μην επεκταθεί σε πολιτική ανάλυση, θεωρώντας ότι ειπώθηκε ό,τι ήταν να ειπωθεί, σημείωσε όμως σε σχέση με τις διαφωνίες που υπήρξαν και την εκατέρωθεν κριτική, ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο κανείς δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του.
 
Αν με τη στάση ή τις επιλογές του ο καθένας ερμηνεύει αυτούς που τον έστειλαν στο Συμβούλιο με τον δικό του τρόπο και παίρνει τις δικές του αποφάσεις και τη δική του στάση, θα κριθούν από όσους τους έστειλαν σε αυτό. 

Το ψήφισμα του Συμβουλίου 

Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την Λαϊκή Συσπείρωση να εκφράζει τη διαφωνία της στην παράγραφο για την στήριξη των χειρισμών της κυβέρνησης, παρόλο που επαναβεβαίωσε την στήριξή της για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών.
 
Το Ψήφισμα έχει ως εξής:
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής με το σημερινό ψήφισμά του εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και στις οικογένειές τους για την τρίμηνη κράτησή τους στις τουρκικές φυλακές χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καν κατηγορία.
 
Δηλώνει τη στήριξή του στις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν την επιστροφή των στρατιωτικών μας στην πατρίδα τους. Αναμένουμε από τις Τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα την δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν του Έλληνες στρατιωτικούς, ώστε να επιστρέψουν στις οικογένειες και τα καθήκοντά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.