Ολιγα για την προσωπικοτητα και την πορεια του Κομοτηναιου πρυτανη Αλεξανδρου Πολυχρονιδη

Ένας θρακιώτης στο τιμόνι του ΔΠΘ

Πέρασαν χρόνια και καιροί και είδαμε οι Θρακιώτες κι έναν θρακιώτη να γίνεται πρύτανης. Αν ενθυμούμεθα καλώς πρέπει να είναι ο πρώτος θρακιώτης πρύτανης-γέννημα θρέμμα, και σαφώς και ο πρώτος κομοτηναίος.
 
Το γεγονός είναι σημαντικό, γιατί υποδηλώνει και σ’ ένα άλλο επίπεδο την αξία του Δημοκριτείου για τη θρακική κοινωνία, μεγάλο μερίδιο για τη μακροημέρευση του οποίου οφείλεται και στα μέλη ΔΕΠ που προέκυψαν από αυτό και σταδιοδρόμησαν σ’ αυτό, γιατί σαφώς, είναι διπλό το όφελος για έναν θρακιώτη, αλλά και για έναν περιφερειακό συμπολίτη από την Ανατολική Μακεδονία, την Καβάλα και τη Δράμα δηλαδή, να μη φεύγει μακριά από τον τόπο του για να πετύχει στον ακαδημαϊκό στίβο, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αυτό το ίδρυμα έχει και λαμπρές ακαδημαϊκές περγαμηνές.
 
Ένας θρακιώτης λοιπόν στο τιμόνι του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, τα βασικά ακαδημαϊκά βήματα του οποίου έγιναν στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου, με την σημείωση ευθύς αμέσως, ότι η σύνδεση τού από τον Σεπτέμβρη νέου πρυτάνεως  με τη Θράκη, καθόλου δεν υποτιμά την αξία και την μεγάλη συμβολή όλων των πανεπιστημιακών που υπηρέτησαν το Δημοκρίτειο με πολύ μεγάλη αφοσίωση και αγάπη και προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
 
Απλώς, η συγκεκριμένη ανάληψη ευθύνης από τον κομοτηναίο Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, τα facebookικά συγχαρητήρια προς τον οποίο στη σελίδα μας από κομοτηναίους δείχνουν ότι πρέπει να είναι πολύ αγαπητός και να έχει και φίλους στην Κομοτηνή, συνυφαίνονται και την σαραντάχρονη πλέον παρουσία του Πανεπιστημίου στη Θράκη.
 
Ποιος είναι όμως ο Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και ποια είναι η επιστημονική του πορεία μπορεί άνετα κάποιος να πληροφορηθεί από το βιογραφικό του σημείωμα, ενενήντα συνολικά σελίδων, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου στη διεύθυνση (εδώ). Εκείνο που μπορεί prima vista κάποιος να συμπεράνει ότι πρόκειται για έναν καταξιωμένο καθηγητή χειρουργικής, τα πρώτα βήματα του οποίου στην ειδικότητά του έγιναν επί διευθυντού Κλινικής τού επίσης γιατρού και πολύ αγαπητού και στην Κομοτηνή πρ. υπερνομάρχη Γιώργου Μηνόπουλου.
 
Το δεύτερο που κάποιος διαπιστώνει από το σύνολο των δημοσιεύσεων του κ. καθηγητή είναι οι συνεργασίες του και στον τομέα των εκδόσεων και των δημοσιεύσεων με συναδέλφους του επιστήμονες στον τομέα της χειρουργικής, ως μέλους μιας ευάριθμης ομάδας χειρούργων γιατρών, μεταξύ των οποίων και ο επί σειρά ετών πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος.
 
Το τρίτο, το οποίο κάποιος συμπεραίνει, εκτός του μεγάλου επιστημονικού κύρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό του κ. Πολυχρονίδη, και του διαρκούς επιστημονικού παρόντος του, είναι ότι  θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και λόγιος, αφού μεταξύ των πλέον γνωστών  σε επίπεδο κοινωνίας έργων του είναι η ιστορία της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης, της οποίας είναι  ο συγγραφέας.
 
Ας ευχηθούμε το ίδιο επιτυχημένος να είναι και στα νέα πρυτανικά του καθήκοντα, τα οποία θα αναλάβει από Σεπτέμβρη, συνεπικουρούμενος από την ομάδα των άξιων αντιπρυτάνεων που η κάλπη ανέδειξε, και ότι πραγματικά μια νέα εποχή, χωρίς «παρενοχλήσεις» κάθε είδους, στο Δημοκρίτειο θα ξεκινήσει.
 
Στην οποία θα ισχύουν τα πρωτεύοντα, ήτοι:
 1ον η εμπέδωση του ακαδημαϊκού κύρους του πανεπιστημίου, που έχει την τύχη να το υπηρετούν λαμπρές ακαδημαϊκές μονάδες
2ον την υιοθέτηση διαδικασιών που δεν θα  εμπλέκουν το Δημοκρίτειο με ζητήματα που οφείλει να εξετάζει η Δικαιοσύνη
3ον την ακαδημαϊκή νηφαλιότητα και επιτέλους την ακαδημαϊκή νηνεμία, που είναι αυτή που μπορεί να αναδεικνύει κάθε στιγμή το υψηλό ακαδημαϊκό κύρος των επιστημονικών μονάδων που το υπηρετούν και μπορεί να είναι ο κανόνας, καθιστώντας το Δημοκρίτειο υποδειγματική ακαδημαϊκή μονάδα στην Ελλάδα και τον κόσμο. 

«Η Ιστορία της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» 

Για την προαναφερόμενη έκδοση του Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, ο αλεξανδρουπολίτης ιστορικός Θεόδωρος Ορδουμποζάνης* γράφει τα εξής:
«Συγγραφέας της έκδοσης που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015 το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης είναι  ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής  Δ.Π.Θ. και Διευθυντής της Α΄ χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης.
 
Πρόκειται για μια πολύ κατατοπιστική έκδοση 614 σελίδων, μέσα από τις οποίας ο αναγνώστης  θα ταξιδέψει από το 1965, χρονιά που  ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για την ίδρυση Πανεπιστημίου στη Θράκη από τον  Σύλλογο Δασκάλων Κομοτηνής και Περιφέρειας μέχρι και σήμερα με αναφορές σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς. Κρατικές παλινδρομήσεις μέχρι να ληφθεί η απόφαση της ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Θράκη,  διεκδίκηση Ιατρικής Σχολής, διαμάχη των δύο γειτονικών Νομών Έβρου και Ροδόπης για την έδρα της σχολής, οι αγώνες  της διεκδίκησης της έδρας  από τους κατοίκων της Αλεξανδρούπολης και ολόκληρου του Έβρου, η ίδρυση του παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, οι πρώτοι καθηγητές και οι πρώτοι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η οριστική λειτουργία της  Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, η άφιξη των πρώτων τακτικών καθηγητών, οι πρώτοι φοιτητές, η στελέχωση των κλινικών  και ό,τι προηγήθηκε αλλά και ό,τι επακολούθησε μέχρι και σήμερα, περιγράφονται με σαφήνεια και με παράθεση πάρα πολλών στοιχείων, (Εφημερίδες Κυβερνήσεως, Νόμους, Υπουργικές αποφάσεις, δημοσιεύματα εφημερίδων, διάφορα έγγραφα, φωτογραφίες κ.λ.π. στοιχεία) στην έκδοση αυτή. Ο συγγραφέας είχε τη τύχη να ζήσει σχεδόν όλη αυτή την πορεία που περιγράφει στο βιβλίο του ως ένας από τους πρώτους φοιτητές που φοίτησε στο ιδρυθέν την 1η Αυγούστου 1978 Εκπαιδευτικό Παράρτημα της Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στην Αλεξανδρούπολη, και αργότερα ως ειδικευόμενος, ως γιατρός  και ως Πανεπιστημιακός στο εδώ Πανεπιστήμιο και τώρα ως Καθηγητής, Διευθυντής Κλινικής και Πρόεδρος της Σχολής και έχει πλήρη και προσωπική  γνώση των περισσότερων γεγονότων, των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν  και της εν γένει ιστορικής διαδρομής αυτής της Σχολής στην πόλη μας.
 
Παρ΄ όλο που ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι «η “καταγραφή” αυτή δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει βιβλίο ιστορίας και ότι αποτελεί μια απλή παράθεση στοιχείων, εγγράφων και δημοσιευμάτων, με ελάχιστες προσωπικές απόψεις και κρίσεις», αποτελεί ό,τι καλύτερο και πληρέστερο έχει γραφεί και παρουσιαστεί μέχρι σήμερα για την Ιστορία της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Η ματιά που περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο είναι μια έντιμη, περιγραφική των αποφάσεων και των γεγονότων  που οδήγησαν στην ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής και ταυτόχρονα μια απήχησης της κοινής γνώμης μέσα από έγγραφα, δημοσιεύματα  και φωτογραφίες της εποχής». Τ.Β.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.