Η δωρεα του H. Eideneier στο ΤΕΦ ανοιγει νεο πεδιο ερευνας

Ιδρύεται εργαστήρι μελέτης της πρώιμης νεοελληνικής γραμματείας

Η δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ανακοινώθηκε την Τετάρτη κοντά στα άλλα ενδιαφέροντα που ακούστηκαν στο Συμπόσιο προς τιμήν του κ. Ηans Eideneier,  Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ που διοργάνωσε το Τμήμα σε συνεργασία με το Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
 
Την ίδρυση του εργαστηρίου γνωστοποίησε η πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Τζιάτζη, η οποία εξήγησε πως ερευνητικό αντικείμενο του εργαστηρίου θα είναι η μελέτη της πρώιμης νεοελληνικής γραμματείας και αρχικός πυρήνας του το επιστημονικό αρχείο που δώρισε στο Τμήμα ο κ. Eideneier. Η ίδια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Πρόξενο της Γερμανίας κ. Walter Stechel, ο οποίος δώρισε στη βιβλιοθήκη του Τμήματος έξι βιβλία. Πρόκειται για «έξι βιβλία τα οποία μπορεί να ακούγονται λίγα στον αριθμό, αλλά έχουν μεγάλη χρηματική και επιστημονική αξία, ανάμεσά τους και βιβλία του καθηγητή κ. Ηans Eideneier » όπως εξήγησε η κ. Τζιάτζη. 

Walter Stechel «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας προωθούνται και γονιμοποιούνται πολύ περισσότερο από ανθρώπους όπως το ζεύγος Eideneier» 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Stechel, που στην προσφώνησή του έπλεξε το εγκώμιο τόσο του κ. Hans Eideneier όσο και της γυναίκας του κ. Νίκης Eideneier – Αναστασιάδη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «για τις ελληνογερμανικές σχέσεις – και ως εκ τούτου και για εμένα προσωπικά ως Γενικό Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη – το ζεύγος Eideneier αποτελεί μεγάλη τύχη. Ενσαρκώνει όσο λίγοι την ελληνογερμανική συμπάθεια και φιλία, ως ένα ελληνογερμανικό ανδρόγυνο, ως δύο εργάτες στο πεδίο της επιστημονικής εργασίας και της μετάφρασης, ως πρεσβευτές και προς τις δύο κατευθύνσεις». «Όταν παρατηρώ τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» εκτίμησε ο ίδιος, «διαπιστώνω ότι αυτές προωθούνται και γονιμοποιούνται πολύ περισσότερο από ανθρώπους όπως το ζεύγος Eideneier, από ό,τι με τα χαρτιά των συμφωνιών και την “ξερή ατμόσφαιρα” στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων».
 

«Παρόλα αυτά το ένα χρειάζεται το άλλο, οι προσωπικές σχέσεις χρειάζονται το κράτος» αντέτεινε για να αναφερθεί στη συνέχεια σε σειρά προγραμμάτων που αναπτύσσουν Γερμανία και Ελλάδα στα πεδία της έρευνας της παιδείας και της καινοτομίας.  «Σήμερα είναι μια υπέροχη ημέρα για το ζεύγος Eideneier, που βλέπει τους καρπούς της δουλειάς του να αποδίδουν για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η δουλειά του οποίου αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται» τόνισε κλείνοντας ο κ. Stechel. 

Hans Eideneier «Ο Πλάτων έλεγε πως μουσική είναι όταν έχουμε το κιθαρίζειν, το άδειν και το εμβαίνειν» 

Ακολούθησε η παρουσίαση του δωρηθέντος αρχείου του κ. Eideneier από την έχουσα την  επιμέλεια κ. Στέλλα Χελιδώνη, και στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Eideneier, ο οποίος ανάπτυξε το θέμα της μουσικότητας της ελληνικής γλώσσας. «Η ελληνική γλώσσα προσφέρεται, λόγω της δομής της. Έχουμε πολλά φωνήεντα, έχουμε λίγα σύμφωνα, δηλαδή ένα σύμφωνο ακολουθείται από φωνήεντα» εξήγησε ο ίδιος σε δηλώσεις του σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του. «Υπάρχει η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας» επεσήμανε. «Ο Πλάτων έλεγε πως μουσική είναι όταν έχουμε το κιθαρίζειν, το άδειν και το εμβαίνειν. Έχει σημασία η ιεραρχία εδώ. Πρώτα αναφέρεται το κιθαρίζειν δηλαδή το μουσικό όργανο, γιατί το σχολικό εγχειρίδιο της εποχής ήταν ο Όμηρος.
 

Μετά πάμε στο Βυζάντιο όπου σχολικό εγχειρίδιο ήταν το ψαλτήρι. Όλοι ξέρουν ότι το Ψαλτήρι είναι αυτό το βιβλίο που είναι οι ψαλμοί της Παλαιάς Διαθήκης μέσα. Όχι. Το Ψαλτήρι είναι το σημερινό κανονάκι. Είναι όργανο μουσικής. Στα ποντιακά το “ψάλλω” σημαίνει μαθαίνω. Δηλαδή πάλι κιθαρίζειν, άδειν και εμβαίνειν. Το να δείξεις στον σημερινό έλληνα ότι η δικιά του γλώσσα τελικά δεν άλλαξε σε μεγάλο βαθμό παίζει σημαντικό ρόλο στο να καταλάβει και τη μουσικότητα της. Γι’ αυτό λέω ότι παίζει σημαντικότερο ρόλο η ορθοφωνία και όχι η ορθογραφία των λέξεων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.