Εγκριση Κανονισμου Λαικων αγορων… με γκρινιες

Το αίτημα για εταιρεία φύλαξης στη λαϊκή αγορά Κομοτηνής επανέφερε στο προσκήνιο η Φ. Καζάκου

Την έγκρισή του, κατά πλειοψηφία, στον Κανονισμό Λειτουργίας Λαϊκής Αγοράς  της πόλης της Κομοτηνής, του οικισμού Αιγείρου και του οικισμού Ν. Σιδηροχωρίου έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στη συνεδρίασή του την Τετάρτη.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά εκπροσώπων των πωλητών σε αυτές, με αφορμή όχι τόσο τις ίδιες τις διατάξεις όσο την αδυναμία ορθής εφαρμογής τους, ενώ η παράταξη «Εμείς η πόλη» καταψήφισε τους κανονισμούς μιας και θεώρησε πως δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις της.
 
Ο κανονισμός καθορίζει τους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι λαϊκές αγορές, καθώς και τις μέρες και τις ώρες στις οποίες αυτές λειτουργούν, οι οποίες δεν έχουν αλλαγές από το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις υποχρεώσεις των πωλητών.
 
Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ισμαήλ Μπαρίς, εκπροσωπώντας το σωματείο Ομόνοια, σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην λαϊκή αγορά της Κομοτηνής, όχι στον Κανονισμό, αλλά στην εφαρμογή του, γιατί δεν υπάρχει έλεγχος.
 
Από την πλευρά της η επικεφαλής κ. Φελίνα Καζάκου τόνισε πως ο κανονισμός λειτουργίας θα πρέπει να δώσει απάντηση στα πολλά προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί και οι πωλητές σε αυτές.
 
Η ίδια σημείωσε πως για να τοποθετηθεί για το θέμα, το οποίο δεν γνώριζε καλά, φρόντισε να καταγράψει τα προβλήματα τους, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο τη συστηματική φύλαξη των χώρων, ώστε να μην υπάρχει παράνομη είσοδος ανθρώπων που δεν έχουν νόμιμες άδειες, αλλά και να αποφεύγονται περιστατικά κλοπών.
 
Για αυτό και ζήτησε να περιληφθεί στην κανονιστική ένας τρόπος συστηματικής φύλαξης με οποιοδήποτε τρόπο, η ενίσχυση των υποδομών αλλά και της καθαριότητας του χώρου.
 
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης την κ. Καζάκου, ιδιαίτερα για το θέμα της φύλαξης, υπήρξε παρέμβαση της προέδρου κ. Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, που επισήμανε πως υπάρχουν προβλέψεις εντός του κανονισμού για την αστυνόμευση, την οποία όμως δεν μπορούν να εντείνουν μέσω διατάξεων του.
 
Σε αυτό το σημείο έγινε αναφορά στην πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξη της κ. Καζάκου στην Επιτροπή ποιότητας Ζωής για την επιπλέον ασφάλεια του χώρου μέσω χρήσης εταιρείας φύλαξης, με την κ. Καζάκου να σημειώνει πως υπάρχουν πόλεις που χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο.
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε πως ο κανονισμός θεσμοθετείται σύμφωνα με τον νόμο, και ζήτησε από την κ. Καζάκου συγκεκριμένες προτάσεις για τα άρθρα του κανονισμού, και όχι απλά τοποθετήσεις.
 
Η τοποθέτηση της κ. Καζάκου για το θέμα της καθαριότητας προκάλεσε την αντίδραση τόσο του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Μουρτίδη όσο και του προϊστάμενου της καθαριότητας κ. Στεργιάδη που ήταν παρών, που σημείωσε πως παρέχουν όσα χρειάζονται, όμως και οι παραγωγοί και πωλητές είναι με τη σειρά τους υποχρεωμένοι να καθαρίζουν το κομμάτι που τους αντιστοιχεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.