Σημαντικη η γνωση των δικαιωματων των ασθενων

Ενημέρωση από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής»

Ενημέρωση για τα δικαιώματα των ασθενών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα επιζώντων από καρκίνο, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαΐου.
 
Τέσσερις ομιλήτριες, από τη δική της πλευρά η κάθε μία, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τα δικαιώματα των ασθενών.
 
«Όσοι έχουν περάσει από τον καρκίνο, συνεχίζουν να είναι δίπλα σε όσους έχουν πρόβλημα και τους συμβουλεύουν», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, η οποία τόνισε πως για αυτό και η εκδήλωση έχει σαν στόχο την ενημέρωση το κοινού για τα δικαιώματά του και όλες τις παροχές που υπάρχουν.
 

Ενημέρωση για δικαιώματα και παροχές 

Την χαρά που της δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσει όσους πάσχουν από κάποια ασθένεια για τα δικαιώματα που έχουν μέσω της κοινωνίας και του κράτους δικαίου εξέφρασε η δικηγόρος κ. Αγγελική Κατσή.
 
Ο ρόλος των ομιλητών, σημείωσε, ήταν να σταχυολογήσουν, μέσω των πολυσχιδών νομοθετημάτων, κάποια βασικά εκ των δικαιωμάτων εν γένει των αναπήρων, μιας και κατά κύριο λόγο οι καρκινοπαθείς εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, με ιδιαιτερότητες σε κάποιες μορφές.
 
Για αυτό και η παρουσίαση έγινε γενικότερα για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και όλες τις εκφάνσεις του δικαίου για αυτά.
 
Για τις παροχές του ΕΟΠΥΥ για τους καρκινοπαθείς αλλά και γενικότερα για τους ασφαλισμένους ενημέρωσε το κοινό η κ. Αρετή Μωραΐτη, υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ, μιας και όπως ανέφερε υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν τις γνωρίζει ή τις γνωρίζει αποσπασματικά.
 
Αυτές περιλαμβάνουν, εκτός από φάρμακα και εξετάσεις, παροχές σε είδος, όπως γυαλιά, ακουστικά βαρηκοΐας, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, και πολλά άλλα.

 

Σημαντική και η στήριξη των ασθενών 

Για το πρόγραμμα χαρτογράφησης του συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ, για το οποίο συνεργάστηκαν με το Σύλλογο Δύναμη Ψυχής, μίλησε εκ μέρους του ΠΕΡΠΑΤΩ η κ. Ελίνα Πλιάκα.
 
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ερωτήσεις και αποτελούσε ένα ηλεκτρονικό κοινωνικό ιστορικό, το οποίο περιλαμβάνει προσωπικές ερωτήσεις αλλά και ερωτήσεις με σκοπό να εντοπιστούν οι αλλαγές πριν και μετά την αναπηρία.
 
Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα σε ένα επόμενο στάδιο να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους.
 
Τέλος η κ. Γλυκερία Καλαμάτα, ψυχολόγος, σημείωσε πως το μήνυμα της εκδήλωσης είναι πως οι καρκινοπαθείς, και οι ασθενείς γενικότερα, έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τον εαυτό τους, τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, αλλά και να ζητήσουν βοήθεια.
 
Ανέλυσε δε τις αλλαγές που υφίσταται ένας ασθενής σε όλα τα επίπεδα, σωματικό ψυχικό, πνευματικό και κυρίως κοινωνικό, γιατί όπως εξήγησε μια ασθένεια μας αλλάζει με περισσότερους από ένα τρόπους. Επίσης στάθηκε στο πώς θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ώστε κάποιος που νοσεί να μην στερείται τίποτα από την καθημερινότητα, την κοινωνική ζωή του και την σημερινή κοινωνία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.