Πως επηρεαζεται το επιχειρηματικο τοπιο της Θρακης η πτωση της τουρκικης λιρας

Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ «Η μείωση της κατανάλωσης πουθενά δεν ξεπερνά το 10%»

Το εθνικό νόμισμα της γείτονας χώρας, Τουρκίας συνεχίζει να κατρακυλά σημειώνοντας μεγάλες απώλειες έναντι του δολαρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανό η περιπέτεια του εθνικού νομίσματος θα κάνει αισθητά τα αποτελέσματά της στην τοπική οικονομία της Θράκης, καθώς όπως έχει καταγραφεί πρόσφατα σε έρευνα της ΟΕΕΘ η καταναλωτική δύναμη των Τούρκων επισκεπτών κατέχει τη μερίδα του λέοντος, όσο αφορά τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία των καταστημάτων της περιοχής από κατοίκους άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ παρακολουθεί διαρκώς τις ροές μέσω οδικών αφίξεων από την Τουρκία και μιλώντας στον «ΠτΘ» παρουσίασε τα στοιχεία.

Ο κ. Χατζημιχαήλ τόνισε εμφατικά την αναγκαία διαφοροποίηση που πρέπει να γίνεται ανάμεσα στον αριθμό των αφίξεων και το πλήθος των ξένων καταναλωτών, ανέδειξε την απαραίτητη βελτίωση τόσο των ξενοδοχειακών υποδομών όσο και των συνοριακών σταθμών και τελωνείων ενώ μίλησε για το στοιχείο της «ασφάλειας» που επηρεάζει σημαντικά την τουριστική κινητικότητα σε στιγμές έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Σημειώθηκε δραματική πτώση στην κατανάλωση προϊόντων»

Παρακολουθώντας τις τουρκικές ροές μέσω οδικών αφίξεων από το Τελωνείο Κήπων και το Τελωνείο Καστανέων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τις ισοτιμίες ανάμεσα στην τουρκική λίρα και το ευρώ ο κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ παρουσίασε στοιχεία που περιελάμβαναν και τον μήνα Μάρτιο, τον οποίο και χαρακτήρισε ως «μήνα κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας και  της έντασης της διμερούς σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας».

«Εξετάζουμε την συσχέτιση την πορεία ισοτιμίας του ευρώ με την νέα τουρκική λίρα με τις οδικές αφίξεις μίας εθνικής ομάδας που συνεισφέρει στην τοπική οικονομία. Μέχρι στιγμής αυτά τα δύο δεν φαίνεται να συγχέονται καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τις οδικές αφίξεις του πρώτου τριμήνου 2018 καταγράφουν αύξηση των εισροών γύρω στο 25% το σύνολο του διμήνου και 20% τον μήνα Μάρτιο. Τότε είχε ήδη ξεκινήσει το ‘ράλι’ της ισοτιμίας με την τουρκική λίρα να καταγράφει ιστορικά χαμηλά ρεκόρ».

Ο ίδιος, λοιπόν, εξετάζοντας τα στοιχεία που συγκέντρωσε κατέληξε στο συμπέρασμα οι οδικές αφίξεις δεν μειώθηκαν, σημειώθηκε, ωστόσο μία «δραματική» πτώση στην κατανάλωση προϊόντων, με την κατανάλωση υπηρεσιών να παραμένει σταθερή.

Χωρίς ιδιαίτερη πτώση οι τομείς ψυχαγωγίας και διασκέδασης

«Έχουν ‘πληγεί’ οι αγορές της Θράκης, κυρίως της Αλεξανδρούπολης η οποία είχε και την μερίδα του λέοντος σε αυτόν τον τομέα, σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πτώση της κατανάλωσης στο κομμάτι του καφέ εστίασης. Εκεί μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία και πρώτες ενδείξεις για το πρώτο πεντάμηνο πως η μείωση της κατανάλωσης πουθενά δεν ξεπερνά το 10%», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως οι τομείς ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη πτώση.

Υπάρχουν, βέβαια, διαφοροποιήσεις αναφορικά με την εθνική ομάδα των Τούρκων και πως αυτοί συμπεριφέρονται στις τρεις πρωτεύουσες των νομών της Θράκης. Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης εξήγησε πως η αγοραστική συμπεριφορά τους διαφοροποιείται και στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά των τουριστών που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Σοβαρές μειώσεις έχουν καταγραφεί στο τελωνείο των Καστανέων από κατοίκους της Αδριανούπολης, ενώ σταθεροί επισκέπτες μας παραμένουν όσοι προέρχονται από την μητρόπολη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ανθρώπους που διατηρούν ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και βέβαια διαθέτουν εισοδήματα άνω του μέσου όρου στη γείτονα χώρα.

«Ο μέσος Τούρκος έρχεται στην περιοχή 2-3 φορές τον χρόνο»

Αυτές, άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Χατζιμηχαήλ είναι και οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί βίζα, η οποία σημειωτέον είναι μακροχρόνια.

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο μέσος Τούρκος έρχεται στην περιοχή 2-3 φορές τον χρόνο. Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη ροή επισκεπτών στην περιοχή αλλά είναι ορθότερο να διαχωρίσουμε την συμπεριφορά των τουριστών ανάλογα με την χώρα προέλευσης. Μιλάμε για Τούρκους που επιλέγουν την περιοχή της Θράκης και την Ξάνθη κατά κύριο λόγο τον χειμώνα και τα παράλια της Ροδόπης με ‘αιχμή του τουριστικού δόρατος’ την Αλεξανδρούπολη καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου».

Ο αριθμός Τούρκων επισκεπτών την τελευταία εξαετία ολοένα και αυξάνεται. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε, λοιπόν, την Θράκη έναν «City Break» προορισμό ήτοι έναν προορισμό για μονοήμερες ή ολιγοήμερες αποδράσεις, ένας χαρακτηρισμός που ο κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ πιστεύει ότι ταιριάζει και στις πρωτεύουσες και των τριών νομών της Θράκης.

«Είναι πολύ εύκολο να τολμήσει κανείς να επιχειρήσει στην Θράκη»

«Έχουμε έξαρση των τουριστικών ροών την περίοδο του θέρους και των Χριστουγέννων ενώ οι υπόλοιπες περίοδοι είναι αρκετά χαμηλές. Παρ’ όλα αυτά κατά την διάρκεια αυτών συνεχίζουμε να παρατηρούμε μαζικές αφίξεις. Σε αυτό συνεισέφερε η διάνοιξη του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και του κάθετου άξονα.
Οι τεράστιες οδικές αφίξεις που έχουν καταγραφεί στο τελωνείο στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας φτάνουν μέχρι και το 1,5 εκατομμύριο, αν και ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Θράκη δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες υποδομές ώστε να συγκρατήσουμε τόσο μεγάλο όγκο τουριστών. Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες τουριστικές και ξενοδοχειακές υποδομές. Αυτό προφανώς απαιτεί ένα σταθερό επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να επενδύσει κανείς, γιατί η ευκαιρία αυτή υφίσταται και είναι «μοναδική σε μία παρθένα μέχρι και πριν πέντε χρόνια περιοχή άρα είναι πολύ εύκολο να τολμήσει κανείς να επιχειρήσει». Και μιλώντας για υποδομές αναφέρθηκε σε μεγάλες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες ουσιαστικά θα ενισχύσουν τους εκάστοτε προορισμούς.

«Ντροπιαστικό και απαράδεκτο για την χώρα μας να φιλοξενούνται αστυνομικοί σε βουλγαρικό έδαφος»

Τοποθετούμενος αναφορικά με τις υποδομές στα συνοριακά σημεία διέλευσης έκρινε ότι οι συνθήκες είναι άθλιες. Γύρω στο 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες διέρχονται από το τελωνείο στην Νυμφαία και  870.000 από το τελωνείο των Κήπων. Στην Νυμφαία, συνέχισε, συμβαίνει το ντροπιαστικό και απαράδεκτο για την χώρα μας να φιλοξενούνται αστυνομικοί σε βουλγαρικό έδαφος και το Τελωνείο των Κήπων είναι προδιαγραφών προ 30κονταετίας ικανό να ικανοποιήσει 100.000 – 150.000 οδικές αφίξεις ετησίως και όχι 870.000 και 200 – 250 φορτηγών ανά24ωρο, όπως συμβαίνει σήμερα.

Μεγάλοι χρόνοι αναμονής και αδυναμία διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από συνοριακούς σταθμούς

Μέσα σε αυτά προσέθεσε πως υπάρχει υποστελέχωση των συνοριακών σημείων διέλευσης, ελλείψεις σε τεχνικά και τεχνολογικά μέσα, ελλείψεις συστημάτων ίντερνετ και υπολογιστών τα οποία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρόνο άρα να αποφευχθούν τόσο οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής όσο και η αδυναμία διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από το τελωνείο της Νυμφαίας.

«Δεν παίζει ρόλο η τιμή στα ξενοδοχεία γιατί αυτήν την στιγμή υπερτερεί το στοιχείο της ασφάλειας»

Ακόμη ένα σημείο το οποίο σχολίασε ο ίδιος ήταν το κατά πόσο η πτώση της τουρκικής λύρας επηρεάζει τις τιμές των ξενοδοχείων στην γείτονα χώρα. Αυτήν την στιγμή το μέγιστο ζήτημα για τους τουρίστες δεν είναι το ζήτημα της τιμής. Δεν παίζει ρόλο όχι γιατί δεν είναι σοβαρό αλλά γιατί υπερτερεί αυτήν την στιγμή το στοιχείο της ασφάλειας, επεσήμανε μιας και οι οδικές αφίξεις των Τούρκων προς την χώρα μας φέτος σε στιγμές έντασης μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να πει κανείς ότι υφίστανται και λόγω της παραμέτρου της ασφάλειας που παρέχει η χώρα μας σε πολίτες αλλά και επισκέπτες.

Αυτό για τον ίδιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και της περιοχής μας έναντι πιθανών ανταγωνιστικών περιοχών της γείτονας χώρας το οποίο και εντόπισε την περίοδο μετά το πραξικόπημα, όταν «εγκλωβίστηκαν» τουριστικοί όγκοι Τούρκων στην δική μας περιοχή και παρέμειναν εδώ παρά την εντολή επιστροφής που τους δόθηκε.

«Το πλέον εντυπωσιακό είναι αυτό που καταγράφηκε τον Μάρτιο. Σε μία στιγμή της μέγιστης έντασης και με τον φόβο πιθανών αντιποίνων από την χώρα μας να υφίσταται ακόμα και ως παραφιλολογία, βλέπουμε ότι δεν λειτούργησε φοβικά κάτι που έγινε φανερό από τις οδικές αφίξεις και την συμπεριφορά των Τούρκων ακόμα και εντός του μήνα», κατέληξε συμπερασματικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.