Oι δεσμιοι Αγγελος και ο Δημητρης

Την 1η Μαρτίου 2018, δύο στελέχη του Στρατού μας, ο  Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, συνελήφθησαν από τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα, στην οριογραμμή της χιονισμένης περιοχής των Καστανιών Έβρου, κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης περιπολίας τους. Και οι δυο, οδηγήθηκαν στην τουρκική «δικαιοσύνη» και μέχρι σήμερα κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Κανένας δεν είναι σε θέση να πει μετά βεβαιότητας τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν και πότε θα γίνει – αν γίνει – η δίκη τους.
 
Άλλοι μίλησαν για ενέδρα, άλλοι για τυχαίο περιστατικό και άλλοι για ομηρία. Για άλλους θεωρούνται ποινικοί κρατούμενοι, για άλλους αιχμάλωτοι και για άλλους όμηροι. Εξαρτάται από πια πλευρά (ποινική, πολιτική, διπλωματική)  το εξετάζει κανείς. Ένα όμως είναι αναμφισβήτητο : Για περισσότερες από εβδομήντα μέρες, δυο Έλληνες στρατιωτικοί, ορθόδοξοι χριστιανοί, είναι φυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, στερούμενοι της ελευθερίας τους. Αυτοί ξέρουν τι υποφέρουν. Μετά οι γονείς τους και οι συγγενείς και φίλοι.
                                                             
Η αρχική αισιοδοξία των Ελληνικών Αρχών, οι οποίες έχουν και την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης, δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, για σύντομη απελευθέρωσή τους, έχει πλέον εξανεμιστεί.
 
Για την απελευθέρωσή τους, εκδόθηκαν ψηφίσματα Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, Συλλόγων και Φορέων, ακυρώθηκαν εκδηλώσεις αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το ίδιο συνέβη και με τις εκκλήσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του NATO στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018.
 
Το θέμα, μεταξύ άλλων, τέθηκε και στη διάρκεια της Συνάντησης Ηγετών ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018 στη Βάρνα της Βουλγαρίας αλλά και πάλι χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
 
Με κοινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Απριλίου 2018, που εγκρίθηκε από την Ολομέλειά του με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές) ζητήθηκε και πάλι η απελευθέρωση δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προώθησε το ψήφισμα στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ.
  
Δόθηκε η έγκριση από τις Τουρκικές Αρχές και τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς επισκέφτηκε ο Έλληνας ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στην οποία μετέχουν 80 ευρωβουλευτές και Τούρκοι  βουλευτές. Ο κ. Κεφαλογιάννης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 26 Απριλίου 2018, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
 
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε, για συμβολικούς εθνικούς λόγους και στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στους δυο φυλακισμένους στρατιωτικούς μας, η συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, να γίνει στην Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη στις 16 και 17 Ιουνίου 2018.
 
Για συμβολικούς-εθνικούς λόγους, στις εορταστικές εκδηλώσεις των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ  2018 στον Έβρο,  παρέστηκαν πολλά πολιτικά πρόσωπα. 
                               
Όλα αυτά, δείχνουν ότι σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν άτομα που σκέπτονται, ενδιαφέρονται και κάνουν προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους. Όμως, στη ΘΡΑΚΗ, που πριν τρεις περίπου εβδομάδες γιορτάσαμε τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της, οφείλουμε να τους σκεπτόμαστε ακόμα πιο πολύ και να προβληματιζόμαστε. Γιατί πόσο μπορούμε να γιορτάζουμε και να χαιρόμαστε, όταν δυο σπλάχνα της, δυο παιδιά της που φύλασσαν τα σύνορά της, είναι φυλακισμένα στην Αδριανούπολη και δεν μετείχαν των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ  της;
  
Αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά Έλληνες και ορθόδοξοι χριστιανοί, έχουμε επιπλέον χρέος σε αυτούς. Έχουμε, χρέος αδελφικό, εθνικό και χριστιανικό να τους σκεφτόμαστε, να αφουγκραζόμαστε τον στεναγμό τους και να τον κάνουμε καημό και προσευχή μας.
 
«Μιμνήσκεσθε τῶν δεσμίων ὡς συνδεδεμένοι, τῶν κακουχουμένων ὡς καὶ αὐτοὶ ὄντες ἐν σώματι» (Εβρ. Ιγ 3). Να θυμάστε τους φυλακισμένους, σαν να είσαστε και εσείς μαζί τους έγκλειστοι στη φυλακή, φωνάζει ο Άγιος απόστολος Παύλος. Χρέος λοιπόν του καθενός μας, για τον Άγγελο και το Δημήτρη, να τους θυμόμαστε, να προσευχόμαστε και να ενδιαφερόμαστε έμπρακτα για την απελευθέρωσή τους. Είναι απόδειξη αγάπης  χριστιανικής και φιλοπατρίας αληθινής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.