Ταξιδι σε Μεσημβρια, Πυργο και Σωζοπολη για τον συλλογο Ανατολικορωμυλιωτων Κομοτηνης

Μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Συλλόγου «Απολλωνία» με στόχο την σύσφιξη των σχέσεων τους

Μέρη όπου για αιώνες ανθούσε το Ελληνικό στοιχείο, στα παράλια της σημερινής Ανατολικής Βουλγαρίας, επισκέφτηκαν το τριήμερο 1-3 Ιουνίου τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής στο πρώτο ταξίδι τους.
 
Συγκεκριμένα βρέθηκαν στην Μεσημβρία, την Αγχίαλο, τον Πύργο και τη Σωζόπολη, όπου περπάτησαν στα βήματα του Ελληνικού στοιχείου, το οποίο υπάρχει ακόμα στην περιοχή.
 

Ο Σύλλογος προσκλήθηκε από τον Σύλλογο Απολλωνία, που έχει έδρα στη Σωζόπολη, και με τον οποίο θα έχουν στο μέλλον στενότερη συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο.
 
Έτσι άδραξε την ευκαιρία να επισκεφτεί μια σειρά από παραλιακές πόλεις, που έχουν σημαντική ιστορική παρουσία Ελλήνων σε αυτές, και να έρθει σε επαφή με Έλληνες που συνεχίζουν να διαμένουν στην περιοχή.
 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθανάσιος Καρακασίδης, ξεκίνησαν το ταξίδι τους με επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στην Αγχίαλο, και συνέχισαν στην αρχαία Μεσημβρία, όπου ξεναγήθηκαν στην παλιά της πόλη, που είναι ιδιαίτερα γραφική και έχει πολλές βυζαντινές εκκλησίες υπό τις οδηγίες μιας ξεναγού-αρχαιολόγου που τους έδωσε στοιχεία τόσο για την ιστορία των διαφόρων κτιρίων όσο και για τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους συλλόγους για να διατηρηθεί η σύνδεση με την ελληνικότητα της περιοχής.
 
 

Η συνάντηση με τον σύλλογο Απολλωνία 

Την επόμενη περιηγήθηκαν στον Πύργο και στη συνέχεια στη Σωζόπολη, όπου τους υποδέχτηκαν θερμά η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου Απολλωνία.
 
Αφού τους ξενάγησαν στην παλιά πόλη της Σωζόπολης, όπου επισκέφτηκαν την Εκκλησία του Κυρίλλου και του Μεθοδίου και την Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, καθώς και το μουσείο του τοπικού Δήμου.
 

Κατέληξαν στα γραφεία του συλλόγου, όπου γνωρίστηκαν με τα υπόλοιπα μέλη, τραγούδησαν και χόρεψαν όλοι μαζί, ενώ συζήτησαν για τον ελληνισμό της περιοχής, μιας και στη Σωζόπολη υπάρχουν γύρω στους 1700 Έλληνες και στη Μεσημβρία κατοικούν περίπου 2.500 άτομα ελληνικής καταγωγής.
 

«Ήταν πολύ συγκινητική και η υποδοχή αλλά και όλη η εμπειρία, και για τις δύο πλευρές, νιώθουν πραγματικά πιο Έλληνες από τους Έλληνες» σημείωσε ο κ. Καρακασίδης.
 
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η κ. Δάφνη, από την περιοχή τους απήγγειλε δύο ποιήματα και χάρισε στο Σύλλογό την ποιητική της συλλογή, καθώς και όταν μία κυρία, ελληνικής καταγωγής κάτοικος της περιοχής, στο άκουσμα της ελληνικής γλώσσας, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και τους καλωσόρισε με περισσή συγκίνηση.
 
 

Στόχος η διατήρηση των επαφών και η σύσφιξη των σχέσεων 

Ελπίδα του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών είναι πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει την αρχή για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών.
 
Ο Σύλλογος Απολλωνία είχε επισκεφτεί πριν περίπου 10 χρόνια την πόλη μας κατά τον εορτασμό των Ελευθερίων, και τώρα με την αναθέρμανση των σχέσεων και την παρουσία του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών, που έχει συγκεκριμένη ταυτότητα, έχουν την πρόθεση να τους καλέσουν για να ανταποδώσουν την επίσκεψη του χρόνου, είτε στα Ελευθέρια είτε όποτε μπορούν.
 
Να υπενθυμίσουμε πως η συνάντησή αυτή πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και της ΔΚΕΠΠΑΚ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.