Οι μαθητες του Μουσικου Σχολειου Κομοτηνης παρουσιασαν ενα κεφαλαιο μαθηματικων που δεν θα βρουν μεσα στα σχολικα βιβλια

Βασιλιάδες, Ιαπωνέζοι, άνθρωπο των σπηλαίων και … μαθηματικοί μας ταξίδεψαν στην ιστορία των μαθηματικών από την εποχή του Νεάντερνταλ μέχρι και τις μέρες μας

Μία αξέχαστη βραδιά παρέα με 69 μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γονείς, εκπαιδευτικοί και καλεσμένοι στην μουσική, θεατρική και χορευτική παράσταση «Η μουσική των αριθμών». Με αφορμή το 2018, έτος μαθηματικών, τα παιδιά ανέδειξαν την σημασία των μαθηματικών ταξιδεύοντάς μας στην ιστορία τους από την εποχή του Νεάντερνταλ μέχρι και τις μέρες μας
 
Ντυμένα με τις πιο πρωτότυπες στολές, όπως άνθρωποι των σπηλαίων, βασιλιάδες και βασίλισσες, Ιαπωνέζοι και μαθηματικοί χάρισαν μία παράσταση με πολύ τραγούδι, ποιήματα, θεατρικά σκετσάκια, ακόμη και χορούς όπως συρτάκι και ικαριώτικο! Μετά από πολύ κούραση και αμέτρητες ώρες προβών το αποτέλεσμα δικαίωσε όλους τους συντελεστές, γεγονός αδιαμφισβήτητο που επιβεβαίωσε το κοινό με το πιο δυνατό και εγκάρδιό του χειροκρότημα!
 

Ο «ΠτΘ» ήταν εκεί και μίλησε με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και τους νεαρούς μαθητές για την εμπειρία τους, τις όμορφες στιγμές που πέρασαν κατά τη διάρκεια των προβών και το τι αποκόμισαν από το μουσικό τους «ταξίδι» στους αριθμούς, ένα κεφάλαιο μαθηματικών που δεν θα βρουν μέσα στα σχολικά βιβλία! 

Ελένη Λύρατζη «Παρά την κούραση και τις πολλές ώρες προβών, το αποτέλεσμα μας αντάμειψε» 

«Παρά την κούραση και τις πολλές ώρες προβών, το αποτέλεσμα μας αντάμειψε. Η παράσταση ήταν κάτι διαφορετικό για την πόλη μας, το Μουσικό Σχολείο έκανε γι’ ακόμα μία φορά την διαφορά» είπε η νεαρή Ελένη Λύρατζη ευχαριστώντας από καρδιάς τους καθηγητές, οι οποίοι βοήθησαν για να βγει αυτή η παράσταση. 

Χριστίνα Ηλίδου «Στις πρόβες περνούσαμε πολύ καλά» 

Την εμπειρία της μοιράστηκε και η Χριστίνα Ηλίδου, που ανέλαβε τον ρόλο του «μηδενός». «Ο ρόλος μου άρεσε πολύ, ήταν αστείος και διασκεδαστικός και πιο αστεία από όλες ήταν η σκηνή που η κ. Ιερωνίμου μου έδειχνε τις κινήσεις του μηδενικού! Στις πρόβες περνούσαμε πολύ καλά και χαίρομαι γι’ αυτό», είπε ελπίζοντας να με τις όμορφες, έξυπνες, ταλαντούχες και διασκεδαστικές δασκάλες μου. 

Μαρία Αμανατοπούλου «Μάθαμε και πολλά πράγματα που δεν υπάρχουν στα βιβλία» 

Η Μαρία Αμανατοπούλου αν και συμμετέχει κάθε χρόνο στις συναυλίες του σχολείου της, ξεχώρισε την φετινή εμπειρία καθώς είχε ως θέμα τα μαθηματικά.«Πήρε μέρος όλη η τάξη μου με την καθοδήγηση του μαθηματικού, κ. Στεφανίδη. Πέραν του ότι διασκεδάσαμε όλοι μαζί στις πρόβες, μάθαμε και πολλά πράγματα που δεν υπάρχουν στα βιβλία. Πιστεύω πως τέτοιες εμπειρίες είναι προς όφελός μας, παρ’ όλο που οι πρόβες ήταν λίγο κουραστικές», εκμυστηρεύτηκε με ενθουσιασμό, «το διασκεδάσαμε και το χειροκρότημα στο τέλος, η χαρά μας και το κέφι που υπήρχε στο τραγούδι ‘Αγαπώ μαθηματικά’ μας έδωσαν φτερά»! 

Μπαχάρ Καρά Σαλή Αμέτ «Είχα μία αξέχαστη εμπειρία και χαίρομαι πού που πήρα μέρος σε αυτήν» 

«Φέτος στην συναυλία είχα μία αξέχαστη εμπειρία και χαίρομαι που πήρα μέρος σε αυτήν. Υπήρχε άψογη συνεργασία ανάμεσα στα παιδιά και τους καθηγητές, τον κ. Στεφανίδη και τις άλλες δασκάλες», συμπλήρωσε  η Μπαχάρ Καρά Σαλή Αμέτ που μας είπε πως όλοι διασκέδασαν και ευχαριστήθηκαν πραγματικά. 

Αναστασία Μαρία Απαζίδη «Η πλάκα και το χιούμορ των καθηγητών δεν έλλειψε ούτε στιγμή» 

«Μεγάλη μου χαρά που συμμετείχα στην παράσταση, η εμπειρία ήταν ξεχωριστή, αλλά το καλύτερο για μένα ήταν οι πρόβες», εξήγησε και η μαθήτρια Α’ Γυμνασίου, Αναστασία Μαρία Απαζίδη που πιστεύει πως παρά την κούραση κατά την διάρκεια της προετοιμασίας «η πλάκα και το χιούμορ των καθηγητών δεν έλλειψε ούτε στιγμή»! 

Σοφία Δερμεντζόγλου «Δώσαμε το 100% του εαυτού μας σε κάτι που πολλοί από εμάς δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει» 

Η Σοφία Δερμεντζόγλου που ανέλαβε τον ρόλο της «Κινέζας» στο θεατρικό που διοργάνωσε το σχολείο της είπε ότι πρόκειται για μία καταπληκτική εμπειρία. «Δώσαμε το 100% του εαυτού μας σε κάτι που πολλοί από εμάς δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει. Ανακαλύψαμε καινούργια ταλέντα και ικανότητες που δεν ξέραμε καν πως κατέχουμε», συνέχισε για να μοιραστεί την ανυπομονησία της για την επόμενη παράσταση. 

Αναστάσιος Ράπτης «Το θεατρικό συνδύαζε με έξυπνο, πρωτότυπο και κωμικό τρόπο την Ιστορία των Μαθηματικών με την Μουσική» 

Η εμπειρία της συμμετοχής σε μία θεατρική παράσταση ήταν μοναδική για τον Αναστάσιο Ράπτη, που εντυπωσιάστηκε από την τελική μορφή του θεατρικού, μιας και, όπως είπε ο ίδιος, συνδύαζε με έξυπνο, πρωτότυπο και κωμικό – κάποιες φορές – τρόπο την Ιστορία των Μαθηματικών με την Μουσική. «Ο μαθηματικός μας, κ. Στεφανίδης και οι καθηγήτριες μουσικής εργάστηκαν σκληρά μαζί με εμάς τους μαθητές για την παρουσίαση αυτού του υπέροχου θεατρικού – μιούζικαλ. Το καλύτερο μέρος της παράστασης κατά την γνώμη μου ήταν αυτό των αρχαίων Ελλήνων», κατέληξε. 

Μυρτώ Κιόρογλου «Το χειροκρότημα στο τέλος μαζί με τα θετικά σχόλια που ακούσαμε μας αποζημίωσαν για την κούρασή μας» 

Για πρώτη της φορά συμμετείχε σε μουσικοχορευτική παράσταση η Μυρτώ Κιόρογλου. Εξ ου και η ίδια ενημέρωσε πως χρειάστηκε πολλές πρόβες, ενώ από την μεριά της αφιέρωσε πολύ προσωπικό χρόνο ακόμα και τις Κυριακές. «Η προετοιμασία ήταν πολύωρη και κουραστική. Η βοήθεια των υπεύθυνων δασκάλων ήταν σημαντική και υπήρχε καλή συνεργασία με όλα τα παιδιά. Άξιζε τον κόπο και το χειροκρότημα στο τέλος μαζί με τα θετικά σχόλια που ακούσαμε μας αποζημίωσαν για την κούρασή μας. Με χαρά θα το ξαναέκανα».

Γιώργος Καλπακίδης «Με πολύ κόπο και πολλές πρόβες βγήκε αυτή η καταπληκτική συναυλία» 

«Η παράσταση ήταν εξαιρετική. Μου άρεσε πάρα πολύ. Συμμετείχαν πολλά παιδιά από το σχολείο ήταν όλοι εξαιρετικοί και πήγαν όλα τέλεια» είπε ο μαθητής, Γιώργος Καλπακίδης, «με πολύ κόπο και πολλές πρόβες βγήκε αυτή η καταπληκτική συναυλία». 

Βασίλειος Καρακούσης «Βγάλαμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα» 

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έλαβα μέρος στην μουσικοθεατρική παράσταση ‘Η μουσική των αριθμών’», τόνισε εμφατικά παίρνοντας τον λόγο ο Βασίλειος Καρακούσης, « θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές που μας βοήθησαν να βγάλουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα». 

Μαίρη Κιλιγκαρίδου «Ήταν η καλύτερη σχολική χρονιά» 

«Στην σχολική χρονιά μου άρεσαν πολύ οι παραστάσεις και οι συναυλίες. Για εμένα ήταν η καλύτερη σχολική χρονιά. Θα ήθελα και του χρόνου να είναι έτσι», δήλωσε η Μαίρη Κιλιγκαρίδου που συμμετείχε στην παράσταση. 

Νικόλαος Μπαχτσεβάνης «Αυτή η παράσταση ήταν μία από τις αγαπημένες μου» 

«Προσωπικά αυτή η παράσταση ήταν μία από τις αγαπημένες μου και χάρηκα πάρα πολύ που πήρα μέρος σε αυτήν παίζοντας τον ‘Ευκλείδη’», κατέληξε ο νεαρός Νικόλαος Μπαχτσεβάνης που ευχαρίστησε όλους τους καθηγητές που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η παράσταση. 

Τα μαθηματικά είναι αιώνιες αλήθειες, εργαλείο για πειθαρχία του μυαλού μας που καθόρισαν την εξέλιξη του κόσμου και του ανθρώπου… 

Οι υπεύθυνοι καθηγητές της εκδήλωσης «Η μουσική των αριθμών», κκ. Όλγα Αμανατοπούλου, Ελένη Αθανασιάδου, Σοφία Ιερωνύμου, Στέλλα Καραπακλίδου και Βασίλης Στεβανίδης ευχαρίστησαν από καρδιάς τους μαθητές που κατάφεραν να κάνουν πράξη το καλλιτεχνικό όραμα των ίδιων. «Το ταλέντο τους μας ταξίδεψε σε χώρες και εποχές μακρινές, ζωντανεύοντας τα μαθηματικά και την ιστορία τους. Την γλώσσα των αριθμών, έναν κόσμο με τύπους, ορισμούς, απρόοπτα, δυσκολίες και αποκαλύψεις που άλλοι μισούν και άλλοι λατρεύουν. Όλους, όμως, τους κάνατε να παραδεχτούν πως τα μαθηματικά είναι τελικά αιώνιες αλήθειες, εργαλείο για πειθαρχία του μυαλού μας που καθόρισαν την εξέλιξη του κόσμου και του ανθρώπου».
 
Οι μαθητές απέδρασαν για λίγο από την τάξη και τον ψυχρό πίνακα και βρήκαν ο καθένας τον εαυτό του, το σώμα του, την φαντασία … όλα τα μέσα για να ξεπεράσουν άλλοι τον «αγαπημένο» τους φόβο για τα μαθηματικά και άλλοι να τα αγαπήσουν περισσότερο.
 
«Με τα εντυπωσιακά σας κουστούμια, τις εκπληκτικές σας φωνές, την κίνηση, τις χορογραφίες, τις άριστες ερμηνείες σας στο πιάνο, την υποκριτική σας ικανότητα πατήσατε στο σανίδι σαν αληθινοί καλλιτέχνες, δημιουργώντας μία εκπληκτική ατμόσφαιρα ζεστασιάς, χαράς, γνώσης και γιορτής. Μας καθηλώσατε! Μπράβο σας! Μάθατε παίζοντας. Αυτό φάνηκε από τις εντυπώσεις σας και τα σχόλια που μας καταγράψατε. Αυτά μας δίνουν δύναμη και έμπνευση να δημιουργήσουμε και να ανεβάσουμε την επόμενη παράσταση! Έτσι όπως ξέρουμε … όλοι μαζί», κατέληξαν οι υπεύθυνοι καθηγητές που καθοδηγούσαν και στήριζαν τα παιδιά καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας. 

Οι συντελεστές της παράστασης:

Μουρατίδου, Νγκόαμ – Καρακούσης, Μερντίν – Μαργαρίτης, Αμποτ – Σηφάκης, Αρέζ-Αντωνόπουλος, Κυρίακου, Αυγητίδου, Δερμεντζόγλου, Σταμπολίδου, Βλαδιμηρίδης, Ισαακίδης, Τσιγούροβα, Τσιτλαχίδης, Κοτσαρίδης, Καραμπιμπέρης, Δήμου, Μιχαηλιδης, Ράπτης, Μπαχτσεβάνης, Μαργαρίτης, Καρακούσης, Καραμπιμπέρης, Ζάχου, Ανέστη, Κιοσσέ, Κιρ Μουμιν, Σαγκουμιάν, Αιδωνόπουλος, Αντωνόπουλος, Μαργαρίτης, Λυρατζής, Σηφάκης, Καμπά, Ισμαήλ, Κανταράς, Δερμεντζόγλου
 
Στο τραγούδι: Μουρατίδου, Καρακούσης, Μαργαρίτης
Μουσική, χορός και ποιήματα: Λύρατζη, Μανίτσα, Παρασίδου, Αμεριάδου, Κουτσογιάννη, Ισμαήλ, Τσακιρίδου, Σίγου, Σταμπολή, Κιορόγλου, Δουλγερίδη, Χατζηγιάννη, Καζάκου, Γεωργιάδη, Ράπτη, Σίγου, Ιωάννου, Κυριακού, Αμανατοπούλου, Ζάχου, Ανέστη, Καρά Σαλί Αμέτ, Κιρ Μουμίν, Λύρατζη, Σαγκουμιάν, Κιοσσέ, Κώστογλου, Κυριακού, Ράπτης, Σηφάκης, Μουρατίδης, Ισσακίδη, Κιλιγκαρίδου, Μανίδου, Ηλίδου, Απαζίση, Αρβανιτίδου, Σίγου, Ρεπάκης, Ράπτη, Τσαπέκου, Σηφάκης, Ερελιάδη, Ζάχου, Ανέστη, Τσιγούροβα, Σονολόβα, Μουρατίδης, Βλαϊκούδη, Δουλγερίδη, Χατζηγιάννη, Καλνακίδης, Σουσανίδης, Αμεριάδου, Ράπτης, Σουσάμογλου, Μπόνη, Μπακίρτζη, Ρεπάκης, Κιοσσές
 
Επιμέλεια σεναρίου, μουσικής, τραγουδιών, σκηνικής παρουσίας: Αμανατοπούλου Ο., Αμανατοπούλου Χ.
 
Υπεύθυνες χορού – Τμήμα μοντέρνου χορού του ΘΠΚ-ΘΩΚ: Νάνση και Ντίνα Δημητριάδου
 
Μακιγιάζ: Μιχιούρη, Σκλαβίδη
Χτενίσματα: Παπαναστασίου
Υπεύθυνοι ήχου και φωτισμού: Μουζούκης, Βουσβούκης
Στίχοι και κείμενα για την Υπατία: Κιοσσές

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.