Μετραει αντιστροφα ο χρονος για το νεο υδραγωγειο Κομοτηνης

Σε 18 μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του στον ίδιο χώρο με το σημερινό - Τέλος το χλώριο, η απολύμανση θα γίνεται με υπεριώδη ακτινοβολία

Η υπογραφή της σύμβασης για την δημιουργία της νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, η οποία υπόσχεται καλύτερη ποιότητα νερού για τους πολίτες της Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουνίου στα γραφεία της Επιχείρησης. 

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης ενώ από την πλευρά της εταιρείας ΤΕΚ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΕ, που αναδείχτηκε μειοδότης του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 2.016.260,17 ευρώ με έκπτωση 56,27% και οικονομική προσφορά ίση με 881.772,55 ευρώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτριος Ράπτης, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. 

Τι περιλαμβάνει το νέο Υδραγωγείο 

Για την νέα εγκατάσταση επεξεργασίας πόσιμου νερού της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής θα ανεγερθούν δύο κτίρια, ένα διυλιστήριο και ένα αντλιοστάσιο εντός των εγκαταστάσεων του κεντρικού υδραγωγείου Κομοτηνής.
 
Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί με μέγιστη δυναμικότητα 600 κυβικών μέτρων ανά ώρα (Α' Φάση), ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας της σε 800 κυβικά μέτρα ανά ώρα (Β' Φάση), όταν αυτό απαιτηθεί από τις ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Κομοτηνής.
 
Τα έργα εισόδου περιλαμβάνουν το αντλιοστάσιο τροφοδοσίας νερού, στο οποίο εγκαθίστανται τέσσερις φυγοκεντρικές αντλίες, δυναμικότητας 200 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστη και τον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας νερού προς την εγκατάσταση διύλισης.
 
Τα έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού περιλαμβάνουν την κροκίδωση και συσσωμάτωση του προς επεξεργασία νερού με τη τροφοδοσία διαλύματος χλωριούχου πολυαργιλίου μέσω δύο δοσομετρικών αντλιών, που θα πραγματοποιούνται στις υφιστάμενες δεξαμενές των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α Κομοτηνής.
 
Κι ακόμη την εγκατάσταση διύλισης πόσιμου νερού, η οποία θα περιλαμβάνει, δύο παράλληλα δοχεία συλλογής χονδρόκοκκων στερεών / αμμοσυλλογής και έξι πολυστρωματικά, αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα διύλισης (ταχυδιυλιστήρια), κλειστού τύπου, δυναμικότητας 100,00 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστο, διατεταγμένα σε δύο παράλληλες συστοιχίες.
 
Επίσης προβλέπεται σύστημα αντίστροφης πλύσης των φίλτρων διύλισης με καθαρό νερό, μονάδα απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV, εφεδρικό σύστημα απολύμανσης με χλωρίωση (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου), το οποίο εγκαθίσταται για λόγους ασφαλείας και θα ενεργοποιείται όταν προκύπτει ανάγκη να παρακαμφθεί το στάδιο της κύριας απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV, ενώ θα κατασκευαστούν και 3 παράλληλοι αγωγοί μεταφοράς επεξεργασμένου νερού προς την υφιστάμενη δεξαμενή αποθήκευσης, και διάφορες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
 
 

Γιώργος Πετρίδης «Όσο βρισκόμαστε στη διοίκηση του Δήμου, δεν θα προχωρούμε με πυροτεχνήματα, αλλά με έργα ουσίας» 

Έργο ουσίας και όχι βιτρίνας χαρακτήρισε το νέο υδραγωγείο Κομοτηνής ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης, γιατί διασφαλίζει καλύτερες και πιο σύγχρονες συνθήκες υγιεινής για τους συμπολίτες μας.
 
Μία από τις σημαντικές καινοτομίες που φέρνει το έργο, σημείωσε, είναι ότι η επεξεργασία του νερού δεν θα γίνεται με χλώριο, αλλά με τη μέθοδο υπεριώδους ακτινοβολίας, με ένα εφεδρικό σύστημα χλωρίωσης για την περίπτωση που το κύριο σύστημα παρουσιάσει βλάβη.
 
Αφού συνεχάρη τη διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ, κατέθεσε για ακόμη μια φορά τη δέσμευση πως «όσο βρισκόμαστε στη διοίκηση του Δήμου, δεν θα προχωρούμε με πυροτεχνήματα, αλλά με έργα ουσίας». 

Δημήτρης Καρασταύρου «Όλος ο τρόπος διύλισης και επεξεργασίας γίνεται με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα» 

Το έργο το νέου Υδραγωγείου έρχεται να συμπληρώσει την ολοκληρωμένη παρέμβαση που έχει γίνει στις υποδομές της ύδρευσης και της αποχέτευσης, με αντικαταστάσεις δικτύων μέσα στην πόλη, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου.
 
Το υδραγωγείο εξασφαλίζει αφενός την ποσότητά του, σε συνδυασμό με το έργο της σύνδεσης με το φράγμα Γρατινής, η ένταξή του αναμένεται σύντομα και αφετέρου την ποιότητα του νερού για την πόλη και τους οικισμούς που τροφοδοτούνται από αυτό.
 
Ανάμεσα στους οικισμούς αυτούς είναι ο Ήφαιστος, η Παραδημή, το Μεγάλο και το Μικρό Κρανοβούνιο, οι Υφαντές, το Μεσοχώρι, ο Ροδίτης το Θρυλόριο, ο Φύλακας, το Ανθοχώρι, το Κόσμιο, το Μικρό και Μεγάλο Δουκάτο, οι Άγιοι Θεόδωροι, τα Σύμβολα., η Καρυδιά, η Πάνδροσος, το Τυχηρό, η Ιάμπολη, οι Σιδεράδες, το Στυλάριο και η Γρατινή.
 
Η μέθοδος διύλισης που επιλέχθηκε είναι αυτή της ταχείας διύλισης σε παράλληλα, αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα κλειστού τύπου, καθοδικής ροής, που έχουν πολύ υψηλή απόδοση στη συγκράτηση αιωρούμενων στερεών και θολότητας, αλλά και ταχύτερη διύλιση, με μικρές απαιτήσεις συντήρησης που οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση.
 
Κύρια μέθοδος απολύμανσης του επεξεργασμένου νερού είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) που παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, συγκριτικά με την μέθοδο της χλωρίωσης που εφαρμόζεται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, έχοντας πολύ υψηλή απόδοση στην καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών και ιών, είναι απόλυτα ασφαλής, ενώ το κόστος λειτουργίας του συστήματος περιορίζεται μόνο στη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, και δεν απαιτούνται αναλώσιμα υλικά, όπως συμβαίνει στη περίπτωση της χλωρίωσης.
 
«Όλος ο τρόπος διύλισης και επεξεργασίας γίνεται με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος των 18 μηνών.
 
Παράλληλα συνεχίζει η διαδικασία αλλαγής όλων των υποδομών του Δήμου Κομοτηνής ώστε το σύνολο του Δήμου να αποκτήσει καλύτερα δίκτυα και καλύτερη ποιότητα νερού στους οικισμούς, μέσω προγραμμάτων όπως το «Φιλόδημος» για την αλλαγή των δικτύων σε 7 οικισμούς των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου.
 
Αυτό σημαίνει πως το 2019 θα έχουν ολοκληρώσει μια πορεία δυναμικής στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης που ξεκινά η ΔΕΥΑΚ το 2011. 

Στράτος Τσακιρίδης «Η ΔΕΥΑΚ όλα αυτά τα χρόνια έχει πετύχει στους δύο πιο σημαντικούς τομείς αναφορικά με το νερό» 

«Η ΔΕΥΑΚ όλα αυτά τα χρόνια έχει πετύχει στους δύο πιο σημαντικούς τομείς αναφορικά με το νερό», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κ. Στράτος Τσακιρίδης, αυξάνοντας την ποσότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα του νερού.
 
Η αύξηση της ποσότητας έγινε με νέες γεωτρήσεις, τον εκσυγχρονισμό των αντλητικών σε παλιές γεωτρήσεις και την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων, αυξάνοντας την ποσότητα, με επιστέγασμα τον αγωγό από το Φράγμα της Γρατινής.
 
Στο δεύτερο κομμάτι, στο οποίο θεωρεί πως έγιναν σημαντικά βήματα, ήταν η βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού στους Δημότες, με τις αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, αλλά και άλλων συστημάτων σε οικισμούς, με κορυφαίο το έργο του νέου Υδραγωγείου, το οποίο θεωρεί όπλο στα χέρια της ΔΕΥΑΚ προς όφελος των δημοτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.