Πεπαιδευμενοι ανθρωποι

Της έκδοσης

Με την εξέταση των υποψηφίων των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Νέων Ελληνικών ξεκίνησαν χθες οι φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις.

Με όσους εξετάστηκαν το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας να εξετάζονται σε κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα και όσους εξετάστηκαν το μάθημα των Νέων Ελληνικών να διαγωνίζονται σε κείμενο του καθηγητή Πανεπιστημίου Yuval Noah Harari με τίτλο «Το ζώο που έγινε Θεός» και αφορά στην εξέλιξη του ανθρώπου.

Με λίγα λόγια οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να διαγωνιστούν σε δύο πάντα επίκαιρα θέματα της σημερινής πραγματικότητας, με πρώτο βέβαια εξ’ αυτών την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους που όρους ηθικής, αυτογνωσίας και παιδείας λίγα πράγματα έχει κάνει σε σχέση με το παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μία δύσκολη διαδικασία για το σύνολο των «εμπλεκομένων», κυρίως όμως για τους μαθητές που παρά την όποια εξέλιξη, έχουν συνδέσει, λόγω ακριβώς των κοινωνικών προτύπων, την επιτυχία τους με την επιτυχία της μετέπειτα πορείας τους σε αυτόν τον κόσμο.

Κοινωνικά πρότυπα που βέβαια σε ουσιαστικό επίπεδο στον καιρό της κρίσης έχουν πλήρως καταρριφθεί δεδομένου του αριθμού των ανέργων επιστημόνων ή των όσων αποτελούν «συστατικό» του λεγόμενου ελληνικού “brain drain”. Σε τυπικό ωστόσο επίπεδο παραμένουν κραταιά και ακμάζοντα, δεδομένου ότι για την πλειοψηφία των οικογενειών η είσοδος του παιδιού τους στο Πανεπιστήμιο ισοδυναμεί με την κατοχύρωση της επιτυχίας στην μετέπειτα ζωής τους.

Η συνεχής επιμόρφωση, εκπαίδευση, το συνεχές «παίδεμα» του ανθρώπινου νου και η παιδεία που λαμβάνει κανείς και μόνο από τη διαδικασία της εισόδου του στο Πανεπιστήμιο σίγουρα αποτελούν τα βασικά και απαραίτητα εχέγγυα για την εξέλιξη του ανθρώπου ως άνθρωπο, και κανένας δεν το θέτει εν αμφιβόλω.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, και αυτό θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι υποψήφιοι, ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με προσωπικό μόχθο και θέληση και εκτός των αιθουσών του πανεπιστημίου, σε περίπτωση που επιλέξουν το «διαφορετικό» από τις κοινωνικές προσταγές ή στην πρώτη, δεύτερη και σε όσες προσπάθειες αποφασίσουν να κάνουν αποτύχουν να επιτύχουν τον στόχο τους.

Το πανεπιστήμιο ωστόσο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως όχημα και εργαλείο, αν τα όσα προσφέρει αξιοποιηθεί σωστά από τους ίδιους τους φοιτητές.

Άλλωστε τα παραδείγματα όσων «εργάστηκαν» εντός του Πανεπιστημίου και μόχθησαν για τον τίτλο σπουδών αλλά κατέληξαν η επιτυχία τους να εδράζεται από κάτι τελείως διαφορετικό πολλά. Όπως αντίστοιχα και τα παραδείγματα όσων μόχθησαν εντελώς εκτός αυτού και πάλι η επιτυχία τους ήρθε από κάτι διαφορετικό.

Μαζί με τις ευχές μας για καλή επιτυχία σε όσους επέλεξαν το δρόμο αυτό και θα δώσουν την δική τους «μάχη» αυτή τη μέρα, εμείς να ευχηθούμε σε όλους και να σας προτρέψουμε να γίνεται πεπαιδευμένοι  άνθρωποι!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.