Η Ξανθια: Ο ορος ριζοσπαστικοποιηση στην Ελλαδα

1. Η ριζοσπαστικοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα πρόσωπο αποδέχεται τη χρήση βίας για την επίτευξη πολιτικών, ιδεολογικών ή θρησκευτικών στόχων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ριζοσπαστικοποίηση δεν οδηγεί ντε και καλά στο βίαιο εξτρεμισμό ή την τρομοκρατία και ότι οι ριζοσπαστικές συμπεριφορές δεν είναι κατ’ ανάγκη προβληματικές.

2. Η ριζοσπαστικοποίηση ορίζεται ως μια έντονη κοινω―νική και ψυχολογική διαδικασία αυξημένης προσήλωσης σε πολιτικές ή θρησκευτικές εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Αφορά στη  σταδιακή υιοθέτηση ακραίων θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων.

3. Η ριζοσπαστικοποίηση αποτελεί μια προσωπική και ιδεολογική μεταμόρφωση από μια κατάσταση σε άλλη η οποία όταν αρχίσει να συνδέεται με το βίαιο εξτρεμισμό μπορεί να οδηγήσει σε μια πολιτικά ή θρησκευτικά υποκινούμενη βία

Τα στάδια της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης είναι τα εξής:
Προσλαμβανόμενο αίσθημα αδικίας → Ταύτιση με ριζοσπαστική ιδεολογία → Ένταξη σε οργάνωση ομάδα → Νομιμοποίηση της Βίας ανάληψη δράσης → Βίαιος εξτρεμισμός → ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης αποτελεί σήμερα κεντρικό ζήτημα στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης και της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον προσδιορισμό των παραγόντων και των μηχανισμών της ριζοσπαστικοποίησης, ιδίως εκείνων που οδηγούν στον βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Εγώ είμαι, η Ξανθιά, μην τρομάζετε! Φαντάζομαι πως τρομάζετε αρκετά από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας… Δεν θέλω να σας ταράξω και άλλο.

Προσπάθησα απλά με «επίσημους» όρους, και όχι δικούς μου, γιατί δεν ξέρω πόσο άσχημα μπορώ να εκφραστώ, να σας πω τι είναι ριζοσπαστικοποίηση. Στο εξωτερικό, το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης  ―εν τω μεταξύ δεν ξέρω αν είναι τυχαίο που δεν μπορώ να πω τη λέξη παρά μόνο να τη γράψω ― συνδυάζεται κυρίως με την Ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ξαφνικά νέοι, παιδιά, ενήλικες ―δεν έχει σημασία η ηλικία―  χάνονται από το σπίτι τους ή την οικογένεια και βρίσκονται στο Isis να πολεμάνε στη Συρία ή να ανατινάζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Στο εξωτερικό το φαινόμενο είναι πολύ έντονο, όπως εξίσου έντονη και  δραστική η αντιμετώπιση του φαινομένου από τις κυβερνήσεις και από τις ίδιες τις κοινωνίες.

Στο τελευταίο ταξίδι μου, τα παιδιά που με βγάλανε για κοκτέιλ και δυστυχώς δεν μπορούν να με διαβάσουν αυτή τη στιγμή λόγω γλώσσας, για να τους ευχαριστήσω για τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε, από την ηλικία των 20 χρονών μιλούσαν για την έξαρση της ριζοσπαστικοποίησης. Έμεινα έκπληκτη από το πόσο τους απασχολούσε το φαινόμενο αυτό, την ώρα μάλιστα που παράλληλα βλέπαμε Eurovision, ανάμεσα σε ποτά και τσιγάρα.

Και  έχω γυρίσει στο Ελλαδιστάν που λέτε και παρατηρώ στο μετρό όλα τα 20χρονα, φοβούμενη να ρωτήσω αν γνωρίζουν έστω τον ορισμό της λέξης, την ώρα βέβαια που αναρωτιέμαι τι ακριβώς «σκρολάρουν» στο κινητό τους τόση ώρα.  
O όρος στα αγγλικά είναι radicalization.

Με μια μικρή έρευνα στην πιο γνωστή μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο  ―έμαθα επιτέλους πως δεν πρέπει να βάζω διαφημίσεις στα κείμενάμου― δεν βρήκα και τρομερά πράγματα για δράσεις ενάντια στην ριζοσπαστικοποίηση στην Ελλάδα. Βρήκα πολλά άρθρα και ακαδημαϊκές έρευνες επί του θέματος, αλλά όχι κάποια επίσημη θέση πολιτικού κόμματος , ή πολλαπλές αναρτήσεις στα social media.

Ο λόγος είναι ένας: Δεν πρόκειται κανένας να γίνει μουσουλμάνος και να ασπαστεί τον Isis και τον Αλλάχ. Και αυτό γιατί έχουμε «εκπαιδευτεί» ως κοινωνία να θεωρούμε πως η συγκεκριμένη θρησκεία είναι «τζιζ κακά» και όποιος μουσουλμάνος, ανεξάρτητα με την υπηκοότητά του, είναι αμαρτωλός, κλέφτης και βρωμιάρης. Άρα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ριζοσπαστικοποίηση στην Ελλάδα.

Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να σας δώσω κάποια παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν πως στην Ελλάδα το μόνο που θυμίζει αυτό το φαινόμενο είναι η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» εξ ονόματος και μόνο:

1. Ο Ηλίας Κασιδιάρης κυκλοφορεί ανενόχλητος σε τηλεοπτικές εκπομπές, δικαστήρια και πανεπιστήμια και επιτίθεται σε όποιον δεν του αρέσει.  Τον φτύνει, τον δέρνει , χρησιμοποιεί λεκτική βία και δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά πάει στη Βουλή και τους τα λέει και εκεί ένα χεράκι χωρίς επίσης να κουνιέται φύλλο.
2. Ένας πατέρας κρατάει αγκαλιά το παιδί του και επιτίθεται σε έναν Δήμαρχο, ο οποίος τυγχάνει να είναι και 70 χρονών, και το παιδί δεν έχει καμία αντίδραση, γιατί προφανώς του φαίνεται πολύ φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει. Δεν δικαιώνω τον Μπουτάρη, γιατί δυστυχώς πολλές κινήσεις του οδηγούν σε έξαρση διαφόρων αισθήσεων.
3. Στο κοινωνικό πείραμα αγάπης το #Power of Love ένας άντρας 45 χρονών, πατέρας 4 παιδιών νευριάζει και κλωτσάει ένα τραπέζι απέναντι σε μια γυναίκα και τη γλυτώνει με μια γκρίνια μιας ημέρας και την επόμενη μέρα η γυναίκα δηλώνει πως τη φτιάχνει και λίγο η βία… Όλες μας καλή μου, αλλά στο κρεβάτι!
4. Θεωρούμε πως οι πρόσφυγες έχουν φέρει όλες τις καταστροφές και αρρώστιες στην Ελλάδα και είναι απόλυτο φυσιολογικό να μένουν 1800 άτομα σε ένα camp 725 ατόμων. Η λύση είναι μια: να τους πετάξουμε στη θάλασσα.
5. Η κοινωνική πολιτική της Ελλάδας είναι άθλια, γιατί δίνει επίδομα 700 ευρώ το δίμηνο σε ΑμεΑ ή οροθετικό ή τυφλό ή…! Κανονικά δεν θα έπρεπε να παίρνουν λεφτά… όλα και όλα!
6. Η κοινωνία μιας ολόκληρης πόλης σιωπά όταν από την αριστερή κυβέρνηση τίθεται σε παύση ο Διοικητής Ασφαλείας, γιατί απλά έκανε τη δουλειά του. Ό,τι δηλαδή διέταξε ο εισαγγελέας. Αυτό τώρα ίσως δεν έχει σχέση, αλλά ήθελα μήνες να το πω.
7. Η ΕΡΤ δεν προβάλλει ολόκληρο το τρέιλερ του Athens Pride γιατί υποστηρίζει πως προκαλεί . Αγαπημένη ΕΡΤ, έπαιζες Ρούλα Κορομηλά… πλάκα  μας κάνεις;!
Με λίγα λόγια …δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να φύγει κανένας μας, για να πάει να πολεμήσει στη Συρία ή να ανατιναχθεί σε κάποια πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Οπότε δεν γνωρίζουμε καν τη λέξη ριζοσπαστικοποίηση… όλοι είναι ευτυχισμένοι, Δημοκράτες, Χριστιανοί, Δίκαιοι και Συριζαίοι.

Απλά μην πάτε να μείνετε στα κάτω Πατήσια δεν θα έρθει κανένας φίλος σας να σας δει.

Καληνύχτα και πάλι…!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.