Επι ταπητος το παρον και το μελλον της επιχειρηματικοτητας της ΠΑΜ-Θ θετει ο Συνδεσμος Βιοτεχνιων – Βιομηχανιων ΑΜ-Θ

Πάρης Γραβουνιώτης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ημερίδας «Είναι μια καλή συγκυρία, για να εντείνουμε τη διεκδίκηση των ιδεών που έχουμε ώστε να αναπτυχθούν το σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής μας»

Ημερίδα με θέμα «Στοιχεία και Δομές Ανάπτυξης» αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 11 Ιουνίου στο ΕΒΕΡ σε διοργάνωση του Συνδέσμου Βιοτεχνιών  Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
 
Πρόκειται για μία ημερίδα, συνεδριακού χαρακτήρα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου ημερίδων για την μεταποίηση, την εξωστρέφεια και την απασχόληση στην ΑΜ-Θ, που ήρθαν ως αποτέλεσμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ΑΜ-Θ και της συνειδητοποίησης που επέφερε αυτό στην επιχειρηματική κοινότητας της ΠΑΜ-Θ για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναπτύξουν οι ίδιοι για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης.
 
 Η ημερίδα αυτή έρχεται να δώσει απαντήσεις ή να θέσει προβληματισμούς που άπτονται της υφιστάμενης δύσκολης πραγματικότητας της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και προτάσεις για τις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης, προτάσεις χρηματοδότησης αλλά και καινοτομίας, από ένα εκλεκτό πάνελ ομιλητών.
 
Στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής, ο κ. Πάρης Γραβουνιώτης επιστημονικός υπεύθυνος της ημερίδας του Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, για την Ροδόπη, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» μιλώντας για το περιεχόμενο της Ημερίδας, την πρωτοβουλία αυτής αλλά και τα επόμενα βήματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, και όχι μόνο, στην περιοχή μας.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Γραβουνιώτη μέχρι σήμερα εισπράττουμε την ανάπτυξη κυρίως ως προς το φιλολογικό της περιεχόμενο. Οι επιχειρήσεις  εισπράττουν κυρίως τη βαριά φορολογία, το οποίο είναι ένα πολύ αρνητικό στοιχείο και το γενικότερο ασταθές οικονομικός περιβάλλον. Υπάρχουν πρακτικές και δυνατότητες για τις επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλία για να βγουν οι ίδιες από την κρίση από μόνες τους;
Π.Γ.:
Αυτό είναι η καθημερινότητά μας εδώ και πολλά χρόνια. Όπως είναι για όλον τον κόσμο, έτσι και για τις επιχειρήσεις, τα στελέχη, τους επιχειρηματίες της περιοχής μας πρόκειται για μία μάχη καθημερινή. Με αυτή την ημερίδα εγκαινιάζουμε μια σειρά, ελπίζουμε, ημερίδων, στα οποία θα απαντήσουμε πρακτικά θέματα των επιχειρήσεων. Οπότε είναι μια εκδήλωση από επιχειρήσεις, συγκεκριμένα την Ένωση των Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών όλης της Μακεδονίας-Θράκης για τις επιχειρήσεις. Έχουμε απαντήσεις σε κάποια θέματα πολύ πρακτικά. Έχουμε ομιλητές από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης που παρουσιάζουν κάποιες δυνατότητες  χρηματοδότησης για συμβουλευτικές υπηρεσίες, τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος θα μας μιλήσει για την καινοτομία και την διανοητική ιδιοκτησία και πώς αυτή μπορεί να δημιουργήσει προϊόντα εξαγώγιμα ή ακόμα και κάποια αξία συγκεκριμένη για τις επιχειρήσεις και πώς μπορούν να προστατευτούν. Θα μιλήσουμε επίσης για τον ελληνικό κώδικα βιωσιμότητας, τα υπεύθυνα δίκτυα προμηθευτών και πώς μπορείς να μπει κάποιος σε αυτά και να ενισχύσει  τις εξαγωγές του και στο δεύτερο σκέλος θα συζητήσουμε για θέματα Βιομηχανικής Ανάπτυξης Χωροταξίας Περιβάλλοντος, με εκπρόσωπο του ΣΕΒ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εγκατεστημένων σε ΒΙΠΕ.
 
Θα είναι στο σύνολό τους σύντομες παρουσιάσεις και θα δίνεται πολύς χρόνος για συζήτηση. Δεν είναι σειρά διαλέξεων, είναι μια αλληλεπίδραση με εξειδικευμένους πάνω σε αυτά τα θέματα ομιλητές. Θα υπάρχουν διάλογοι και τα θέματα θα είναι πολύ συγκεκριμένα και στοχευμένα, οπότε θα έχει ενδιαφέρον και για επιχειρηματίες, και για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την περιοχή, αλλά και γενικότερα την οικονομία. 

«Πρέπει να είμαστε πρωταθλητές εν Ελλάδα» 

ΠτΘ: Σήμερα η Θράκη έχει υποστεί αποβιομηχάνιση και υπάρχει σε ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα. Πιστεύετε ότι αυτή ημερίδα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια πραγματική αφύπνιση και επανεκκίνηση τόσο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και των εναπομενουσών στον τόπο βιομηχανικών δομών, οι οποίες ξέρουμε ότι είναι λίγες πλέον;
Π.Γ.:
Ο καθένας από μας, οι σύνδεσμοι των νομών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και κατά καιρούς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Το αρνητικό είναι ότι δεν έχουμε την εκτελεστική δομή, οπότε ξοδεύουμε  χρόνο οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ή στελέχη. Παρόλα αυτά υπάρχει μια καλή ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να γίνει μια ζύμωση και νομίζω ότι είναι μια καλή συγκυρία, για να εντείνουμε τη διεκδίκηση των ιδεών που έχουμε, στο πώς μπορούν να αναπτυχθούν και οι δικές μας επιχειρήσεις, αλλά  και το σύνολο αυτών. Ζούμε άλλωστε σε ένα σύνολο, ενδιαφερόμαστε για τις επιχειρήσεις μας, γιατί από κει φυσικά ζούμε, αλλά ενδιαφερόμαστε και για τους εργαζομένους μας και την τοπική κοινωνία. Στο τέλος πρέπει να είμαστε πρωταθλητές ως Ελλάδα. Δεν έχει νόημα να είμαστε η Μακεδονία – Θράκη ξεχωριστά από την Κρήτη, ξεχωριστά από την Πελοπόννησο, όλοι μαζί πρέπει να είμαστε πρωταθλητές.
 
ΠτΘ: Οι σύνδεσμοι Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών συνέκλειναν των νομών της ΑΜΘ και έχουμε το Δίκτυο Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχανιών ακριτικών περιοχών. Αυτό ως γεγονός σημαίνει ότι πλέον αντιμετωπίζετε κοινά τα προβλήματα εδώ της περιοχής;
Π.Γ.:
Η συνένωση αυτή έγινε σε επίπεδο επιμελητηρίων. Υπάρχει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο, στο οποίο πρόεδρος είναι ο κ. Τοψίδης, αλλά συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι των επιμελητηρίων των νομών, όπως και οι δικοί μας κ.κ.Νίκος Αγγελίδης και Αντώνης Γραβάνης. Πάνω σε αυτό κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε μια αντίστοιχη διοργάνωση των επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, για να μπορέσουμε να κουμπώσουμε στις νέες δομές διοίκησης που υπάρχουν. Αυτός είναι ο σκοπός της δικής μας οργάνωσης. Δεν υφιστάμεθα ακόμα ως Σύνδεσμος Βιοτεχνιών Βιομηχανιών ΑΜΘ,   ακόμα ο κάθε νομός είναι μόνος του, αλλά όσων αφορά τις ακριτικές περιοχές, Πρόεδρος είναι ο Χρήστος Γιορδαμλής από τον Έβρο. Είναι μια δομή που ξεκίνησε το 2012 με πρωταρχικό ρόλο τη διεκδίκηση του 12% και έχει γίνει μία καταπληκτική δουλειά. Η  δική μου  προσωπική εμπλοκή προέκυψε γιατί είδα ότι υπάρχει μια σοβαρή δουλειά και μια μαγιά ανθρώπων που το προσέγγισαν σωστά. Αποφάσισα να ασχοληθώ κι εγώ σε συλλογικό επίπεδο και φυσικά όλοι μας αφήνουμε τη δουλειά μας και τρέχουμε με αυτά τα θέματα. 

«Το πρόβλημα με την επιδότηση του 12% ήταν ότι δεν την διεκδικήσαμε σωστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» 

ΠτΘ: Το 12% ήταν μια επιδότηση εργασίας γιατί η ΠΑΜΘ ήταν από τις πλέον καθυστερημένες από την άποψη του ΑΕΠ και της ανάπτυξης περιοχή, και εδίδετο.  Σε αυτό το 12% επενδύθηκαν πολλά, όπως και πολιτικές σε επίπεδο της πελατειακής σχέσης. Συνήθως δινόταν προεκλογικά ενώ πλέον έχει καταργηθεί. Θεωρείτε ότι οι επιδοματικές πολιτικές έπαιξαν αρνητικό ρόλο στη Θράκη;
Π.Γ.:
Στην ημερίδα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τέτοια θέματα, είτε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, είτε στη διάρκεια των συζητήσεων προς το τέλος της ημερίδας, όπου αφήνουμε χώρο και για διάλογο και για συζήτηση. Όλες οι χώρες προσπαθούν να προστατεύσουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ή να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να προσελκύσουν επενδύσεις. Η επιδότηση του 12% δεν ήταν ένα κακό μέτρο. Έτσι όπως το έχω αντιληφθεί εγώ, το πρόβλημα ήταν ότι δεν το διεκδικήσαμε σωστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν κι άλλα μέτρα όμως που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και για την Μακεδονία-Θράκη και για άλλες περιφέρειες, και για όλη την Ελλάδα. 

«Στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε παραγωγή, όποια και αν είναι αυτή» 

ΠτΘ: Ένα επίσης θέμα που θίγετε στην ημερίδα είναι αυτό της διανοητικής ιδιοκτησίας ως όχημα για την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης…
Π.Γ.:
Η λέξη καινοτομία τα τελευταία χρόνια πήρε μεγάλη δημοσιότητα, και πολλές φορές εις βάρος κάποιων άλλων τμημάτων της οικονομίας, τα οποία δεν ήταν startups ή δεν ήταν τόσο της μόδας παρά τη σημαντικότητά τους. Για παράδειγμα το να φτιάχνει κάποιος παπούτσια ή να βάφει υφάσματα είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να μην θεωρείται startup ή να μην θεωρείται της μόδας, αλλά όταν μιλάμε για μια οικονομία, η οποία όλο και περισσότερο στηρίζεται στον τουρισμό, στο τέλος αν εισάγουμε τα σεντόνια και τα παπούτσια, ποιο θα είναι το ισοζύγιο αυτής της οικονομίας που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό; Πρέπει να έχουμε παραγωγή, όποια κι αν είναι αυτή. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον δασμοί ή κάποιου τέτοιου είδους προστασίες όπως παλιότερα, ό,τι επιχειρήσεις κλείνουν, αντικαθίστανται από εισαγωγές γεγονός που μετέπειτα αποτελεί εμπόδιο για όποιον θέλει να κάνει μια επένδυση. Αν κάποιος ασχολείται με τα χαρτικά σαν εμπορεία και κάποια στιγμή τα πάει τόσο καλά, κάνει έναν πολύ δυνατό τζίρο και πει να δημιουργήσει μια χαρτοποιία ή μια επεξεργασία χάρτου, σε αυτό το περιβάλλον που είμαστε τώρα δεν θα το κάνει. Θα συνεχίσει να είναι έμπορος, ενώ  θα έπρεπε να μπορεί να εξελιχθεί σε αυτό το κομμάτι. Ποιες είναι οι δομές, ποια είναι τα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν; Σίγουρα είναι οι τράπεζες, ο δανεισμός,  μια οικονομία που καλπάζει και έχει μια ζήτηση,  η πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού κ.ο.κ. 

«Να βρούμε ένα κοινό τόπο ώστε από δω και πέρα όλοι να μπαίνουν σε θεσμοθετημένους φορείς που όμως είναι σωστά διοικούμενοι και με σωστά κοστολόγια» 

ΠτΘ: Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι δεν θέλουμε να παράγεται πλέον τίποτα.
Π.Γ.:
Είναι κάποια μεγέθη της οικονομίας που είναι δύσκολο να τα καταλάβουμε στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, όταν μιλάμε για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αυτά είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι στο τέλος είναι ένα σύνολο μικροπραγμάτων, που μπορεί να είναι μια μικρή μονάδα επεξεργασίας μεταποίησης, στη γειτονιά μας. Αυτός είναι ένας κρίκος μιας συναλλαγής που αν κλείσει, τελικά αντιστρέφεται και είναι αρνητική στο εμπορικό μας ισοζύγιο. Αυτά είναι θέματα που μας απασχολούν καθημερινά και τα οποία θέλουμε  να επικοινωνήσουμε με τις ημερίδες αυτές. Να πάρουμε και εμείς ιδέες ώστε θεσμικά  πλέον να μπορέσουμε να θέσουμε κάποια θέματα και να συμμετάσχουμε στον μεγαλύτερο διάλογο που γίνεται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης.  
 
Στην Μακεδονία-Θράκη, εμείς σαν φορείς, οι λειτουργοί αυτού του τμήματος της οικονομίας, θα προσπαθήσουμε να αλληλεπιδράσουμε περισσότερο, να λύσουμε κάποια θέματα ή να παρουσιάσουμε κάποιες λύσεις για τους επιχειρηματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων και να συνδράμουμε στον πανελλαδικό διάλογο που γίνεται για το πώς θα πάμε όλοι μαζί μπροστά.
 
Υπάρχει για παράδειγμα μια διαβούλευση για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων, για το πού και πώς θα ξοδευτούν τα διαθέσιμα κονδύλια. Εμείς  που είμαστε στις παλιές βιομηχανικές περιοχές έχουμε εντοπίσει πάρα πολλά θέματα, στρεβλώσεις και παθογένειες των βιομηχανικών περιοχών, οπότε πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη κατανομή. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο συνεννόησης και θα δοθούν κίνητρα ώστε να συμμαζευτεί αυτό το κομμάτι της άναρχης δόμησης βιομηχανιών εκτός τέτοιων δομών. Φυσικά χωρίς να  αδικηθούν οι επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια δουλεύουν. Οπότε προσπαθούμε να βρούμε ένα κοινό τόπο ώστε από δω και πέρα όλοι να μπαίνουν σε θεσμοθετημένους φορείς που όμως είναι σωστά διοικούμενοι και με σωστά κοστολόγια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.