Πρωτος χρονος υλοποιησης προγραμματος Erasmus+ απο την ομαδα ρομποτικης του 1ου Γυμνασιου Κομοτηνης

Πολύτιμες εμπειρίες και παραστάσεις από Ισπανία και Εσθονία αποκόμισαν οι μαθητές

Το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής υλοποιεί το  πρώτο του Erasmus+ πρόγραμμα, δράση KA2/«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών», με τίτλο «Through Robotics and Collaboration to the Successful Citizens of the 21st Century». Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή των καλών πρακτικών της χρήσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων. Εκτός από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το IES Schaman,  Las Plamas Ισπανία και το Kõrveküla Põhikool, Tartu Εσθονία.
 
Η σχολική χρονιά 2017-18 ήταν η πρώτη χρονιά υλοποίησης του διετούς προγράμματος και περιλάμβανε 3 Διεθνικές συναντήσεις των συντονιστών και 2 Διεθνικές συναντήσεις μάθησης διδασκαλίας και κατάρτισης (μετακινήσεις μαθητών). 

1η Διεθνική συνάντηση μάθησης-Las Palmas 

Η 1η Διεθνική συνάντηση μάθησης διδασκαλίας και κατάρτισης πραγματοποιήθηκε από 10 έως 17 Δεκεμβρίου 2017 στο Las Palmas στην Ισπανία. Πέντε μαθητές της ομάδας ρομποτικής του σχολείου με τη συνοδεία τριών καθηγητών ταξίδεψαν στα Κανάρια νησιά λίγο πριν τα Χριστούγεννα κουβαλώντας μαγιό και σαγιονάρες στις αποσκευές τους. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ο καλός καιρός που επικρατεί στα νησιά αυτά κατά την διάρκεια του χειμώνα, αλλά κυρίως ότι οι μαθητές επρόκειτο να κατασκευάσουν και να δοκιμάσουν ROVS (Remotely Operated Underwater Vehicles/Τηλεχειριζόμενα Υποβρύχια Οχήματα). Οι μαθητές του συνεργαζόμενου σχολείου μοιράστηκαν τη μεγάλη εμπειρία που είχαν σε αυτόν τον τομέα και μύησαν τους Έλληνες και Εσθονούς μαθητές σε ένα καινούριο κόσμο, τον κόσμο των υποβρύχιων ρομπότ. Το Project που υλοποιήθηκε στο σχολείο περιελάμβανε τρία μέρη α) κατασκευή του ROV β) κατασκευή του τηλεχειριστηρίου με arduino και γ) προγραμματισμό του arduino με γλώσσα προγραμματισμού C.
 

Εκτός από την εργασία στα πλαίσια του σχολείου, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Marine Innovation Space και το PLOCAN (την Ωκεάνια Πλατφόρμα των Καναρίων Νήσων, ένα πλωτό εργαστήριο για την ανάπτυξη προηγμένων θαλάσσιων τεχνολογιών), να ενημερωθούμε για το έργο τους, να συνομιλήσουμε με τους επιστήμονες που εργάζονται σε αυτά, να δούμε από κοντά υποβρύχια ρομπότ που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και διασχίζουν αυτόνομα τον Ατλαντικό συλλέγοντας και μεταδίδοντας δεδομένα.
 
Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παλιά και νέα πόλη του Las Palmas, να επισκεφτούν το μουσείο τεχνολογίας, το Maspalomas και το Puerto de Mogan. Εκεί οι εταίροι επιφύλασσαν μια μεγάλη έκπληξη. Μετά την ενασχόληση με τα υποβρύχια ρομπότ ήταν η ώρα να μπούν οι ίδιοι σε ένα τουριστικό υποβρύχιο. Καταδύθηκαν, και για τρία τέταρτα της ώρας ταξίδεψαν στον βυθό του Ατλαντικού, μέσα σε ένα πολύ ατμοσφαιρικό ομολογουμένως περιβάλλον, θαυμάζοντας από τα φινιστρίνια κοπάδια ψαριών και  τεχνητά ερείπια πόλεων.
 
Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου φιλοξενήθηκαν στα σπίτια  Ισπανών μαθητών οι οικογένειες των οποίων τους δέχτηκαν με αγάπη και φρόντισαν την κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε ο μαθητές να μείνουν απολύτως ικανοποιημένοι.
 
Το ταξίδι προς και από το Las Palmas έγινε μέσω Βερολίνου, όπου χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν για μία βραδιά, κατά την διάρκεια της οποίας επισκεφτήκαν την πύλη του Βραδεβούργου, το checkpoint Charlie καθώς και μια από τις πιο φημισμένες υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου, την Weihnachtszauber Gendarmenmarkt

2η Διεθνική συνάντηση μάθησης-Εσθονία 

Η 2η Διεθνική συνάντηση μάθησης διδασκαλίας και κατάρτισης πραγματοποιήθηκα από 5 έως 12 Μαΐου 2018 στο Τάρτου στην Εσθονία. Πέντε μαθητές της ομάδας ρομποτικής του σχολείου με την συνοδεία τριών καθηγητών ταξίδεψαν στην Εσθονία, την πιο προηγμένη χώρα σε ψηφιακές υπηρεσίες της Ευρώπης, καθώς και τη χώρα με ένα από τα αποδοτικότερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου. Η Εσθονία βρίσκεται στην 3η θέση στην κατάταξη της PISA από το 2015 (το Διεθνές πρόγραμμα για την αξιολόγηση των μαθητών  που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια), πιο πάνω κι από τη Φινλανδία, η οποία βρίσκεται στην 5η θέση (στην 1η θέση είναι η Σιγκαπούρη και 2η η Ιαπωνία).
 
Οι μαθητές της πόλης μας διδάχθηκαν από τους Εσθονούς μαθητές πώς να χρησιμοποιήσουν τη ρομποτική στη διδασκαλία διάφορων μαθημάτων (Μουσική, Γεωγραφία, Μαθηματικά, Φυσική κ.ά.) και συνεργάστηκαν μαζί τους για τη δημιουργία σχεδίων μαθήματος που περιελάμβαναν την κατασκευή και τον προγραμματισμό ρομποτικών συστημάτων βασισμένων στην πλατφόρμα Lego Mindstorms ev3. Έμαθαν επίσης πώς να χρησιμοποιούν τη ρομποτική ακόμη και σε μαθήματα που μπορούν να γίνουν εκτός σχολικής αίθουσας, στη φύση, κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στην λίμνη Endla.
 
Στο Tartu University (το μεγαλύτερο της χώρας με ιστορία από το 1632) ενημερωθήκαν για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα επιτεύγματα των ερευνητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου στο χώρο του Internet of Things.
 

Επισκεφτήκαν επίσης το Centre for Biorobotics του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ταλλίν, όπου είχαν την ευκαιρία να δούν από κοντά τον χώρο που εργάζονται οι ερευνητές των Biorobotics, οι οποίοι παρουσίασαν κάποια από τα ρομπότ τους. Εμπνευσμένα από το φυσικό κόσμο, ρομπότ που μοιάζουν με ψάρια ή θαλάσσιες χελώνες δανείζονται χαρακτηριστικά, όχι μόνο εμφάνισης αλλά λειτουργικότητας, από τα έμβια όντα. Χρησιμοποιούνται στην μελέτη φαινομένων όπως στις δίνες (φυσικές και τεχνητές), στην εξερεύνηση του βυθού καθώς και στα ναυάγια.
 
Έπαιξαν και πειραματίστηκαν στο Science Centre AHHAA στο Tartu και στο Energy Discovery Centre στο Ταλλίν.
 
Εκτός από το Korvekula Pohikool, το συνεργαζόμενο σχολείο, επισκέφθηκαν κι άλλα δύο δημόσια σχολεία, το Tartu Tamme Gymnasium και το Lähte Gümnaasium στα οποία εργάστηκαν ομαδικά με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών των σχολείων στη σχεδίαση και εκτύπωση 3d αντικειμένων  καθώς  και στην σχεδίαση και δημιουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων.
 
Ξεναγήθηκαν στο Τάρτου (η πόλη αποτελεί το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Εσθονίας, δεδομένου ότι είναι η έδρα του παλαιότερου πανεπιστημίου της Εσθονίας) και στο Ταλλίν (την πρωτεύουσα της Εσθονίας, η Παλιά Πόλη του οποίου αποτελεί μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη, και είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO_.
 
Γνώρισαν την κουλτούρα και τον πολιτισμό μιας χώρας της Βαλτικής, με τους φιλόξενους και δοτικούς ανθρώπους που άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τους μαθητές από την Κομοτηνή και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τους ευχαριστήσουν, γνωρίζοντάς τους τον τρόπο ζωής τους.
 
Το ταξίδι μας προς την Εσθονία έγινε μέσω Βιέννης, όπου και η «αποστολή» από την Κομοτηνή διανυκτέρευσε για μια βραδιά. Στο λιγοστό χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους αρχικά περιδιάβηκαν το ιστορικό κέντρο, επισκεφτήκαν τον ναό του Αγίου Στεφάνου, θαύμασαν τα δίδυμα κτίρια που στεγάζουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, το Κοινοβούλιο και το Δημαρχείο. Στάθηκαν πολύ τυχεροί και παρακολουθήσαμε μαζί με πλήθος κόσμου, έξω ακριβώς από το κτίριο της όπερας σε ζωντανή μετάδοση,  την όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης». Εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα του μουσείου της πριγκίπισσας Σίσσυ, που στεγάζεται στο παλάτι Hofburg, τα χειμερινά ανάκτορα των Αψβούργων.
 
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους καθηγητές του 1ου Γυμνασίου οι δύο Διεθνικές συναντήσεις μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης προσέφεραν μοναδικές εμπειρίες ζωής στους μαθητές, που διεύρυναν τους ορίζοντές τους και γύρισαν με περισσότερες γνώσεις για τη ρομποτική, αλλά και για τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των χωρών που επισκέφτηκαν, γύρισαν διαφορετικοί, πιο πλούσιοι πνευματικά, πιο ανοικτοί προς τους άλλους έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών και τις οικογένειές τους.
 
Αυτό που έμεινε σε όλους μας ως γενική εντύπωση, κι ενισχύθηκε με την επιστροφή μας στην Ελλάδα, ήταν η οργάνωση, η τάξη και η ηρεμία που επικρατούσε στα σχολεία, που ήταν καθαρά, περιποιημένα και πλήρως εξοπλισμένα. 

Οι συμμετέχοντες από το 1ο Γυμνάσιο 

Στην 1η Διεθνική συνάντηση στο Las Plamas συμμετείχαν οι μαθητές: α) Γεωργιτζίκης Γεώργιος β) Γρηγορούδης Πασχάλης γ) Γυφτόπουλος Φίλιππος δ) Πετρέλης Παναγιώτης και ε) Στρούμπας Γεώργιος και τους συνόδεψαν οι καθηγητές: α) Θεολόγου Στέλλα β) Μαργαρίτη Ελένη και γ) Φωτιάδου Γλυκερία.
 
Στη 2η Διεθνική συνάντηση στην Εσθονία συμμετείχαν οι μαθητές: α) Γυφτοπούλου Στέλλα β) Κουτσουραδής Εμμανουήλ γ) Ντίκας Βασίλειος δ) Σεμπελίδης Γεώργιος και ε) Φωτεινιάς Ιωάννης και τους συνόδεψαν οι καθηγητές: α) Θεολόγου Στέλλα β) Φωτιάδου Γλυκερία και γ) Ψάλτου Ματίνα.
 
Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια πληροφορικής Φωτιάδου Γλυκερία. Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετέχουν οι καθηγητές: Θεολόγου Στέλλα, Παπαδημητρίου Ζωή, Αλεξανδρίδου Κέλλυ, Δημογέροντα Χρύσα, Καρράς Ηλίας, Καρυοφυλλίδου Ασημένια, Μαργαρίτη Ελένη, Πατεροπούλου Έφη, Πελτέκης Κωνσταντίνος,  Πολυζωίδου Σμαρώ, Τριανταφυλλίδου Ανδρονίκη, Ψάλτου Ματίνα. 

Το λογότυπο του προγράμματος δια χειρών του μαθητή Κωνσταντίνου Κοπτόπουλου 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος οι συμμετέχοντες μαθητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν ένα λογότυπου που θα αντιπροσωπεύει το πρόγραμμα. Ο σχετικός διαγωνισμός έγινε μεταξύ των μαθητών των τριών σχολείων, που συμμετείχαν, οι οποίοι και στο τέλος κλήθηκαν να ψηφίσουν το καλύτερο. «Νικητής» του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο μαθητής της Α Τάκης του 1ου Γυμνασίου Κωνσταντίνος Κοπτόπουλος με το εικονιζόμενο λογότυπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.