Ο Γιωργος Λουκιδης παρουσιαζει 21 απο τα πιο δυσκολα και απαιτητικα κολπα μεσα σε 30 δευτερολεπτα

Τι κάνει ένας ζογκλέρ στα φανάρια της Κομοτηνής;

Εκμεταλλευόμενοι την στάση των αυτοκινήτων στο φανάρι μπροστά από το Σπαθί της Κομοτηνής οι οδηγοί απολαμβάνουν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα 21 από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά ζογκλερικά! Και αυτό χάρη στον νεαρό, κ. Γιώργο Λουκίδη από την Ξάνθη, ο οποίος εξασκεί μία τέχνη του δρόμου που δεν έχουμε συνηθίσει στις μικρές πόλεις.
 
«Είναι μεγάλο ρίσκο. Οφείλεις να έχεις μονίμως την αυτοπεποίθηση ότι θα πας σε μία πόλη που δεν γνωρίζεις, θα χαμογελάσεις στους οδηγούς και θα κάνεις τα ζογκλερικά κόλπα χωρίς να νοιώσεις περίεργα», εκμυστηρεύθηκε στον «ΠτΘ» που μίλησε μαζί του για το τι του προσφέρει αλλά και τι απαιτεί αυτή η ασυνήθιστη μορφή έκφρασης.
 

«Ο κόσμος στην Κομοτηνή έχει αρχίσει να συνηθίζει την εικόνα ενός περφόρμερ που πετάει πράγματα στον αέρα και τα πιάνει πριν προλάβουν να πέσουν κάτω, αν και τις πρώτες φορές που έβλεπε εμένα και την παρέα μου ήταν σαν να βλέπουν κάτι το “περίεργο”», συνέχισε για να κάνει στη συνέχεια μία σύντομη αναδρομή  στο πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή του. 

Γιώργος Λουκίδης «Σκοπός μας ήταν να φτιάχνουμε και να δείχνουμε σε παιδιά πώς να παίζουν με αυτά για να το διαδώσουμε» 

Όταν ήταν ακόμα μαθητής της έκτης δημοτικού επικρατούσε η μόδα των «ντιαμπόλο», σχοινάκια που χρησιμοποιούνται για δεξιοτεχνίες και παιχνίδι. Έπαιζε με αυτά σε κάθε διάλειμμα, ενώ στα 17 του άρχισε να κάνει διάφορα σόου με την παρέα του σε κάμπινγκ της Θάσου για να χρηματοδοτήσουν τις διακοπές τους. Έκανε ένα μικρό «διάλειμμα» κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γρήγορα, όμως αντιλήφθηκε ότι είναι προτιμότερο να ασχολείται με αυτό που αγαπά από το να δίνει όλη του την ενέργεια σε μία κακοπληρωμένη δουλειά, εξήγησε λέγοντας χαρακτηριστικά «είχα φτάσει σε σημείο να δουλεύω 12 ώρες για 20 ευρώ. Κατάλαβα πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσω να ζω με αυτόν τον τρόπο και κάπως έτσι βρήκα έναν παλιό φίλο και αρχίσαμε να μαθαίνουμε σε άλλους την τέχνη του ζογκλέρ».
 

Σήμερα ο κ. Λουκίδης έχει ήδη 20 «μαθητές» που βιοπορίζονται μέσα από αυτόν τον τρόπο ζωής, ενώ έχει διδάξει σε αμέτρητα μικρά παιδιά να φτιάχνουν τα δικά τους «flowersticks». «Σκοπός μας ήταν να φτιάχνουμε και να δείχνουμε σε παιδιά πώς να παίζουν με αυτά για να το διαδώσουμε» είπε για να εξηγήσει την επιλογή του να «παίζει» σε μία μικρή πόλη, όπως η Κομοτηνή και όχι σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο. 

«Στη Θεσσαλονίκη πλέον έχουν συνηθίσει τους ζογκλέρ σε σημείο που δεν χρειάζεται να παίζεις» 

«Στην Θεσσαλονίκη πλέον έχουν συνηθίσει τους ζογκλέρ σε σημείο που δεν χρειάζεται να παίζεις. Σε κοιτούν σαν να είσαι κάτι από τα συνηθισμένα και δεν υπάρχει λόγος, δεν έχεις κάτι να προσφέρεις εκεί, ενώ στην Κομοτηνή συνεχίζει να έχει κάποιο νόημα. Καταφέρνω κι αλλάζω τη διάθεση των ανθρώπων μέσα στην μέρα τους κι αυτό είναι το σημαντικό για εμένα. Είναι, όμως, και μία μορφή “διαλογισμού”∙  οφείλω να συγκεντρωθώ σε τεχνικές ασκήσεις κι έτσι δεν προλαβαίνω να σκεφτώ τα προβλήματά μου, τις δουλειές μου». 

«Τα ζογκλερικά μου μάθανε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο να χαμογελάω και να σβήνουν όλα» 

Συνέχισε μιλώντας για το πόσο δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα σημαντικό είναι να μπορείς να φτιάξεις την διάθεσή σου κάθε μέρα ώστε να χαμογελάς. «Είναι κι αυτό που αγάπησα στα ζογκλερικά την περίοδο που ξαναξεκίνησα να παίζω», έκλεισε χαμογελώντας, «μου μάθανε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο να χαμογελάω και να σβήνουν όλα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.