Διπλη γνωριμια με την ιστορια και τη φυση της Ροδοπης

Την ιστορία της βυζαντινής γέφυρας του Κομψάτου και του Ασπροπάρη που ζει στην κοιλάδα του ποταμού γνώρισαν μικροί και μεγάλοι εκδρομείς

Μια νέα και διαφορετική προσέγγιση στις δράσεις της, δίνοντας την ευκαιρία σε περίπου 20 οικογένειες να γνωρίσουν τόσο την ιστορία όσο και τη φύση της Ροδόπης, ξεκίνησε την Κυριακή 10 Ιουνίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 
Σε συνεργασία με το WWF ΕΛΛΑΣ συμμετείχε στη Δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και οργάνωσε ένα τρίωρο διαδραστικό πρόγραμμα στο μεσαιωνικό γεφύρι του ποταμού Κομψάτου για οικογένειες με παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, με θέμα τη συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή των Θρακικών Μετεώρων των σπάνιων αρπακτικών πτηνών με το ανθρώπινο στοιχείο ανά τους αιώνες.
 
Έτσι στις όχθες του ποταμού έπαιξαν παιχνίδια, γνωρίζοντας τη φύση όχι μόνο οπτικά, αλλά με όλες τις αισθήσεις τους, γνωρίζοντας τη σε βάθος, βάζοντας τις βάσεις να την αγαπήσουν.
 
 

Το γεφύρι του Κομψάτου 

Το γεφύρι του Κομψάτου ήταν τρίτοξο με δυο μεσόβαθρα και δυο ακρόβαθρα και κατεύθυνση από Δύση προς Ανατολή συνολικού μήκους 70 μέτρων, στο οποίο σήμερα σώζεται το μεσαίο και ανατολικό τόξο και το ανατολικό ακρόβαθρο.
 
Το μεσαίο τόξο ελαφρώς υπερυψωμένο ήταν το μεγαλύτερο. Είναι κτισμένο με πλακαρές πέτρες και χρονολογείται στον 15ο αιώνα, αν και θεωρείται πως μπορεί να αποτελεί επισκευή παλιότερου, ρωμαϊκού γεφυριού.
 
Άλλωστε στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί αρκετές θέσεις με προχριστιανικές και χριστιανικές αρχαιότητες με κύρια το βυζαντινό κάστρο του Πολυάνθου και μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική ανάμεσα στον οικισμό Πολύανθο και τη γέφυρα.
 
 

Επέκταση των δράσεων για οικογένειες

 
Η επιλογή της συνεργασίας με το WWF ΕΛΛΑΣ έγινε γιατί ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και μέσα από αυτό μπορούσαν να δείξουν στις οικογένειες πόσο αρμονική μπορεί να είναι η συνύπαρξη ενός αρχαίου μνημείου με τα ζώα του φυσικού περιβάλλοντος, σημείωσε η κ. Νάγια Δαλακούρα αρχαιολόγος.
 
Το πρόγραμμα, η συμμετοχή στο οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έγινε ώστε οι οικογένειες να μπορέσουν να διαδράσουν ποιοτικά μεταξύ τους, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση και τον ελεύθερο χρόνο στη φύση.
 
Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκαλιάστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σημείωσε η κ. Δαλακούρα, τους δίνει έναυσμα να κάνουν ακόμα περισσότερα προγράμματα σε αυτό το πνεύμα, δηλαδή οικογένειες με παιδιά, προσεγγίζοντας και άλλους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι είναι σχετικά άγνωστοι στο ευρύτερο κοινό.
 
 

«Κιβωτός του Νώε» η Θράκη για τα αρπακτικά

 
Η κοιλάδα του Κομψάτου είναι περιοχή Natura, με αρπακτικά πουλιά να συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στα Θρακικά Μετέωρα, αλλά να παρατηρούνται σε όλη την κοιλάδα, μιας και τα ευνοεί η κτηνοτροφία που αναπτύσσεται σε αυτή.
 
Σε αυτήν έχει απομείνει ένα από τα 5 ζευγάρια Ασπροπάρη στην Ελλάδα, σημείωσε η κ. Θεοδώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη του προγράμματος του Έβρου στη Δαδιά της WWF ΕΛΛΑΣ, σημειώνοντας πως άδραξαν την ευκαιρία να συνδυάσουν την ιστορία με την φύση.
 

Στόχος του προγράμματος για την διάσωση του Ασπροπάρη, είναι η διατήρηση των πουλιών αυτών, μιας και ο άνθρωπος επηρεάζει το περοβάλλον με διάφορους ρόλους, κάποιοι εκ των οποίων είναι πολύ σημαντικοί για όλα τα είδη αρπακτικών, όπως η αγροτική ενασχόληση και η κτηνοτροφία.
 
Όμως παρατηρούνται πολλές φορές προβλήματα, κυρίως από φόλες που ρίχνονται για να δηλητηριάσουν άλλα ζώα, τα οποία τα αρπακτικά, που είναι κατά κύριο λόγο πτωματοφάγα, θα φάνε και θα δηλητηριαστούν με τη σειρά τους, ακόμα και αν δεν επιδίωκε αυτό ο άνθρωπος.
 

Η Θράκη  αυτή τη στιγμή, αποτελεί την «Κιβωτό του Νώε» για τους γύπες και τα αρπακτικά πουλιά, σημείωσε η κ. Σκαρτσή, τονίζοντας πως έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για την διατήρηση τους, ιδιαίτερα στο δάσος της Δαδιάς, που έχει αποδώσει για αρκετά είδη, όχι όμως για τον Ασπροπάρη, μιας και ως αποδημητικό πουλί εκτίθεται σε πολλούς κινδύνους και σε άλλες χώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.