Ασκησεις επι χαρτου για τους κοινοχρηστους χωρους

Το Δημοτικό Συμβούλιο παραχώρησε χώρο για τραπεζοκαθίσματα στο πεζοδρόμιο, όχι όμως στην πλ. Αρχ. Χρυσάνθου - Ελπίδες πως η νέα κανονιστική θα έρθει προς ψήφιση τον Ιούλιο

Τα θέματα που θα κληθεί να λύσει η νέα κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Κομοτηνής αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, της αίτησης καταστήματος για παραχώρηση χώρων τόσο στο πεζοδρόμιο, όσο και στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.
 
Το κατάστημα έχει ήδη κάποιους χώρους που έχουν παραχωρηθεί επάνω στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, όμως ζήτησε ακόμα 5 μικρούς χώρους, δύο στο πεζοδρόμιο όπου βρίσκεται το κατάστημα, και τρείς στην πλατεία, με δύο εξ αυτών να βρίσκονται ο ένας μπροστά από παγκάκι που έχει τοποθετηθεί εκεί, όμως πλέον είναι σχεδόν κατεστραμμένο, και ο δεύτερος μπροστά από τη βρύση που υπάρχει στο χώρο.
 
Για τους χώρους που γινόταν αίτηση στην πλατεία, τόσο η υπηρεσία όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ήταν αρνητικοί, μιας και στους δύο που αναφέρονται παραπάνω υπάρχει το παγκάκι και η βρύση, ενώ ο τρίτος χώρος είναι χώρος πρασίνου και σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση του Δήμου Κομοτηνής «η παραχώρηση των πλατειών γίνεται στα τμήματα που δεν έχουν δενδροφυτευτεί» και έτσι απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε αυτό το χώρο.
 
Πάντως για το θέμα των χώρων, ιδίως μπροστά στο παγκάκι, ο νομικός εκπρόσωπος του καταστήματος σημείωσε πως στο σχέδιο της κανονιστικής που έχει δοθεί σε διαβούλευση, και όταν ψηφιστεί θα υποκαταστήσει την ισχύουσα, προβλέπεται η αφαίρεση του παγκακιού, όμως σε αυτό αναφέρθηκε πως από τη στιγμή που ισχύει η παλιά κανονιστική, ο Δήμος δεν νομιμοποιείται να παραχωρήσει τον χώρο.
 
Να σημειωθεί πως στο σχέδιο αυτό της κανονιστικής υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι στην πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τις επιχειρήσεις που προβάλλονται σε αυτήν, και οποιοσδήποτε χώρος και αν παραχωρηθεί θα ισχύει μέχρι την έγκριση της νέας κανονιστικής απόφασης του Δήμου. 

Συμφώνησαν με την παραχώρηση πεζοδρομίου 

Τα πράγματα ήταν πιο συμβιβαστικά όσο αφορά στους χώρους του Πεζοδρομίου, μιας και εκεί το θέμα ήταν κυριολεκτικά εκατοστών.
 
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση του Δήμου Κομοτηνής που είναι σε ισχύ, δεν γίνεται να παραχωρηθεί σε πεζοδρόμια χώρο πλάτους μικρότερου του ενός μέτρου, ενώ είναι υποχρεωτικό να αφήνεται χώρος 1,5 μέτρων για τη διέλευση των πεζών, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει το πεζοδρόμιο να είναι τουλάχιστον 2,5 μέτρων για να παραχωρηθεί.
 
Στους χώρους του πεζοδρομίου το πλάτος προσεγγίζει, και σε κάποια σημεία ξεπερνά, το όριο αυτό, και έτσι το δημοτικό συμβούλιο αποδέχτηκε, αφού επικαιροποιηθεί το σχέδιο για να δείχνει ότι η απόσταση είναι 2,5 μέτρα, την πρόταση του Δημάρχου να παραχωρηθούν οι χώροι.
 
Σε αυτό όμως κατέθεσε την ένστασή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, που υπενθύμισε πως σε παρακείμενα καταστήματα πρόσφατα δεν έδωσαν σε ένα άδεια για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πεζοδρόμιο, ενώ ανακάλεσαν και άδεια που είχαν δοθεί σε δεύτερο, μετά από θέμα που δημιουργήθηκε με γνωμάτευση της αστυνομίας.
 
Τελικά οι δύο χώροι στο πεζοδρόμιο παραχωρήθηκαν, με τον κ. Πολιτειάδη και τον κ. Μολλά Ισά Ριτβάν να απέχουν.
 
Να σημειωθεί πως κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά και στο θέμα του νέου κανονισμού, ο οποίος μετά τη διαβούλευση, αναμένεται να περάσει από την επιτροπή ποιότητας ζωής και να έρθει προς ψήφιση τον Ιούλιο, και μετά από αυτή θεωρείται πως θα μπορούν τα καταστήματα να κάνουν ξανά αιτήσεις, αν τους ευνοεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.