«Να υποθεσουμε οτι η Ν.Δ. συμφωνει με το VMRO;»

Η απάντηση του Στ. Σακελλίωνα στα περί «εθνικής υποχώρησης» της ΝΟΔΕ Ροδόπης

Άμεση ήταν η απάντηση του συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτη Σακελλίωνα στα όσα καταλόγιζε στην κυβέρνηση η ΝΟΔΕ Ροδόπης. Ο κ. Σακελλίων σε γραπτή του δήλωση αναλύει τα σημεία της συμφωνίας για να κάνει λόγο περί «ιστορικής συμφωνίας που λύνει ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής που μας ταλαιπωρούσε επί 3 δεκαετίες».
 
«Καταλαβαίνουμε την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ.» υπογραμμίζει ακολούθως στην απάντησή του ο κ. Σακελλίων για να υποβάλει το ερώτημα «θα τολμήσει άραγε τουλάχιστον την ψήφο κατά συνείδηση όταν η συμφωνία έρθει στην Βουλή;».
 
Αναλυτικά η απάντηση του συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης:
 
Για εθνική υποχώρηση κάνει λόγο η τοπική Ν.Δ. όσον αφορά στην συμφωνία με την FYROM. Για να δούμε αν είναι έτσι. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (εθνική θέση). Το πέτυχε η κυβέρνηση; Το πέτυχε. Ονομασία για κάθε χρήση έναντι όλων, (εθνική Θέση), το πέτυχε η κυβέρνηση ; Το πέτυχε. Επιπροσθέτως τι πέτυχε;  1) Απάλειψη κάθε αλυτρωτικής διατύπωσης από το Σύνταγμα της γείτονος. Υπήρχε πριν; Όχι. Τι άλλο πέτυχε; Πλήρη διαχωρισμό των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, από τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Υπήρχε πριν; όχι. Δεν αναγνωρίζει εθνική ταυτότητα αλλά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Υπήρχε πριν ως διεκδίκηση; Όχι. Ποια ήταν η πραγματικότητα; 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει την FYROM ως Μακεδονία, νέτα σκέτα. Αυτές οι χώρες πλέον θα αναγνωρίσουν την γειτονική χώρα με τον όρο στα σλαβικά Βόρεια Μακεδονία. Όσο για την γλώσσα ήδη από το 1977 είχε αναγνωριστεί ως μακεδονική από τον Ο.Η.Ε. Τι φέρνει η συμφωνία σε αυτό το σημείο; Ότι η μακεδονική γλώσσα που ομιλείται σήμερα στην γείτονα χώρα είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης και δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική μακεδονική γλώσσα. Μπορεί ακριβώς η Ν.Δ. να πει που βρίσκεται η “εθνική υποχώρηση”; Μπορεί να μας πει δημόσια ποια ονόματα η ίδια χρησιμοποιούσε στην διαπραγμάτευση που υποτίθεται έκανε τόσα χρόνια; Μπορεί να μας πει ποια είναι η θέση της γιατί με τις κυβιστήσεις του προέδρου της έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Είναι η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη ή του Αντώνη Σαμαρά; Είναι του Κώστα Καραμανλή το 2008 ή του Άδωνι Γεωργιάδη. Τέλος, τέλος μπορεί να μας πει αν συμφωνεί με την ανοίκεια επίθεση του Σαμαρά εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας; Η ιστορική αυτή συμφωνία λύνει ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής που μας ταλαιπωρούσε επί 3 δεκαετίες. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την χώρα μας σε σημαντική δύναμη στα Βαλκάνια. Δύναμη ειρήνης, μια χώρα που θέλει να λύνει προβλήματα. Καταλαβαίνουμε την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ. Θα τολμήσει άραγε τουλάχιστον την ψήφο κατά συνείδηση όταν η συμφωνία έρθει στην Βουλή; Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Η συμφωνία είναι πάντα υπό αίρεσιν. Δηλαδή αν εφαρμόζονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί τότε θα προχωρά, αν όχι ακυρώνεται αυτόματα. Να υποθέσουμε ότι η Ν.Δ. συμφωνεί με το VMRO; Γιατί και εκείνοι πυροβολούν τον Ζάεφ για εθνική μειοδοσία. Ας το συζητήσετε λοιπόν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μέλη του οποίου είστε και οι δύο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.