Φοιτητες σε κριση

Γράφει η Ζωή Καρανικολοπούλου

Η οικονομική κρίση έχει «αγγίξει» πολλές εκφάνσεις αλλά και τομείς της καθημερινότητάς μας. Μία εξ αυτών, στην οποία μάλιστα τα αποτελέσματα της κρίσης έχουν αφήσει για τα καλά τα «αποτυπώματά» τους, είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας. 

Μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών αναγκών 

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση «Ευρυδίκη» (1999) και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕUROSTAT), μόνο το 3% των Ελλήνων φοιτητών επιτυγχάνει υποτροφία, ενώ η χώρα μας ανήκει στο ποσοστό των ευρωπαϊκών χωρών όπου η χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών αναγκών μειώθηκε την περίοδο 2008 – 2015.

Αντιστρόφως  ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ αυξήθηκε.Το 2008 ο προϋπολογισμός για την ανώτατη εκπαίδευση  συρρικνώθηκε κατά περίπου 60%, εν αντιθέσει με τα προβλήματα που πολλαπλασιάστηκαν.

Το πρώτο εξ αυτών, αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των οικότροφων φοιτητών οι οποίες χαρακτηρίζονται από ελλείψεις τόσο στον τομέα της σίτισης όσο και της στέγασης. Αυτό συμβαίνει λόγω υπόχρηματοδότησης από το κράτος το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντί τους. Δευτερευόντως η  οικονομική κρίση  επηρεάζει και τις θέσεις των διδασκόντων οι οποίες φαίνεται πως μειώνονται δραματικά και αναλογικά μειώνεται και ο αριθμός των μαθημάτων και κατ’ επέκταση και η  προσφορά συγγραμμάτων.

Πλήττεται και το πεδίο πρακτικής άσκησης των φοιτητών

Επιπροσθέτως η οικονομική κρίση πλήττει και το πεδίο της πρακτικής άσκησης των φοιτητών. Ελάχιστοι είναι οι φοιτητές που δέχονται την αρμόζουσα χρηματική αμοιβή, ενώ  αντίθετα  πολλές είναι οι  περιπτώσεις  κατά τις οποίες, φοιτητές οι οποίοι ασκούν το επάγγελμά τους, όχι μόνο δεν αμείβονται , αλλά και  επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα που αφορούν στη μεταφορά, τη στέγαση και τη σίτισή τους.

Γεγονός καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά τα οποία αποφασίζουν να σπουδάσουν επιλέγουν σχολές οι οποίες ναι μεν ανήκουν στις προτιμήσεις τους, παρόλα αυτά εδρεύουν σε περιοχές κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Το μεγάλο οικονομικό κόστος σπουδών και  γενικότερα η κρίση που βιώνει κάθε οικογένεια της χώρας  τα τελευταία χρόνια συντελούν στην απόφαση αυτή. Γεγονός καθόλου τυχαίο επίσης το ότι μεγάλο ποσοστό των νέων οι οποίοι φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας μας λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν, απομακρύνονται από τον πρωταρχικό στόχο τους, όπως είναι η απόκτηση του πτυχίου τους, καθώς η κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, καθιστά την εργασία για πολλούς εξ αυτών επιβεβλημένη.

Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται, επηρεάζεται  και αντιμετωπίζει την κρίση με δικό του τρόπο. Αντίστοιχα κάθε φοιτητής αντιδρά με τον δικό του τρόπο απέναντι στην κρίση σε σχέση με τη φοιτητική του ζωή, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πώς η κρίση παρά την σοβαρότητα της και την πολυπλοκότητά της είναι ένα από τα προβλήματα που μπορούν να αλλάξουν.

Ξεκινώντας ατομικά και συνεχίζοντας συλλογικά, παρατηρώντας πως η κρίση επηρεάζει τη ζωή μας και ακολούθως προκαλώντας και ενισχύοντας τις αλλαγές εκείνες που θα φέρουν τις απαραίτητες λύσεις σε όλα εκείνα που σήμερα φαντάζουν ως δυσεπίλυτα προβλήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.