Ramazan Bayraminiz Kutlu Olsun!

Της έκδοσης

Xαρά και αγαλλίαση σήμερα για τους πιστούς μουσουλμάνους της Θράκης, και όλου του κόσμου.
 
Χαρά και αγαλλίαση γιατί τελειώνει η πολυήμερη νηστεία του ραμαζανιού, δύσκολη θεωρητικά και πρακτικά διαδικασία, καθώς σημαίνει ολοήμερη στέρηση κάθε τροφής ακόμη και νερού, η οποία καταλύεται με τη δύση του ήλιου και αρχίζει ξανά την επομένη ημέρα  με το ξημέρωμα.
 
Εξάλλου σύμφωνα με τα λεξικά, η λέξη Ραμαντάν ( Ramadan) ή Ραμαζάνι που προέρχεται από την αραβική ρίζα αλ-ραμάντ που σημαίνει καψαλίζω τη ζέστη ή την ξηρασία, συνυφαίνεται, πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της νηστείας,   με εσωτερικές διαδικασίες κάθαρσης και εξαγνισμού, εξ ου και  θεωρείται  ένας από τους πέντε πυλώνες που στηρίζεται το Ισλάμ, με τους υπόλοιπους τέσσερις να είναι η Πίστη, η Προσευχή, η Ελεημοσύνη και το Ιερό Προσκύνημα Χατζ. Η νηστεία έχει δηλαδή ως σκοπό να καλλιεργήσει στους πιστούς  την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή.
 
 Περισσότερο συγκεκριμένα, οι πιστοί εκτός από την καθημερινή τους επίσκεψη στο τζαμί, γεγονός ευκόλως παρατηρήσιμο στη Θράκη, έχουν κυρίως να δαμάσουν  τα ηθικά τους παραπτώματα, ήτοι να αποφύγουν το  ψέμα, το κουτσομπολιό, την εξαπάτηση και όλες γενικά τις  αρνητικές ροπές  του ανθρώπου. Όπως ορίζεται στο Κοράνι η νηστεία είναι μία αυστηρή πράξη βαθιάς προσωπικής  άσκησης κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι επιδιώκουν το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης του Θείου.
 
Το σημερινό μπαϊράμι είναι το σεκέρ, το γλυκό δηλαδή μπαϊράμ, που είναι μια τριήμερη γλυκιά γιορτή επιβράβευσης των πιστών, που ανταλλάσσουν επισκέψεις και γλυκά, χαρίζοντας στα παιδιά χρωματιστές καραμέλες. 
 
Τη χαρά αυτής της γιορτής μοιράζονται, ανταλλάσσοντας ευχές,  όλοι οι θρακιώτες, ─χριστιανοί και μουσουλμάνοι─ σε κανένα σχεδόν σπίτι των οποίων δεν λείπει ένα κομμάτι τριζάτου, λόγω του λεπτοκαμωμένου χειροποίητου φύλλου,  πλούσιου σε καρύδι  και  με άρωμα εξαιρετικής ποιότητας βούτυρου, καλοψημένου μπακλαβά!!!
 
Και του Χρόνου!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.